Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Και το όνομα αυτής; Χριστούπολης


Στην προχθεσινή εκδήλωση της Μητρόπολης Φ.Ν.Θ. για την παρουσίαση του βιβλίου με την Ιστορία, το βίο και την ακολουθία του Οσίου Φιλοθέου του Χριστουπολίτη, ενώ υπήρχε ένα ικανοποιητικό ακροατήριο, απουσίασαν οι ταγοί της πόλης και του νομού και έτσι έχασαν την ευκαιρία να ακούσουν από ένα
βαθύ γνώστη της τοπικής Ιστορίας, τον δικηγόρο Θόδωρο Λυμπεράκη το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έζησε και έδρασε ο Άγ. Φιλόθεος. Ο κ. Λυμπεράκης αναφέρθηκε στην πολιτική εξισλαμισμού που ταλαιπώρησε τον χριστιανικό πληθυσμό. Θύμα των εξισλαμισμών κόντεψε να πέσει και ο όσιος Φιλόθεος. Επίσης αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία, έστω αυτά τα ελάχιστα, που συνθέτουν την εικόνα της Χριστουπόλεως στα τελευταία χρόνια της ζωής της. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση της Χριστουπόλεως είναι ότι μετά την απελευθέρωσή της πόλης το 1913 από τον Οθωμανικό ζυγό, δεν γύρισε στο παλιό της όνομα αλλά κράτησε αυτό που επέβαλαν οι κατακτητές. Όλες οι πόλεις και τα χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης αναζήτησαν και βρήκαν τα ιστορικά τους ονόματα. Μόνο η Καβάλα δεν το έπραξε.

Από τον περασμένο Μάιο, με αφορμή την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου είχαμε θίξει το θέμα του ονόματος. Νοιώσαμε ικανοποίηση όταν ακούσαμε από τα χείλη του κ. Βαρθολομαίου, τις πολλές αναφορές στο όνομα της Χριστουπόλεως, όπως είχαμε νοιώσει ανάταση ψυχής όταν διαβάσαμε πέρσι το χειμώνα το συγγραφικό πόνημα του ερευνητή Κώστα Βαρδάκα με τον τίτλο «Χριστουπόλεως αναστήλωση – Η «Χριστώνυμος πόλις» απέναντι στην αίρεση και στην πλάνη».

Προχθές το βράδυ ο σεβασμιότατος κ. Προκόπιος έθιξε το θέμα του ονόματος της πόλης βάζοντας ζήτημα αλλαγής του, ουσιαστικά ζήτησε να επιστρέψουμε στο ιστορικό της όνομα που θυμίζει και το χριστιανικό της χαρακτήρα, ένεκα της ευλογίας που δέχθηκε από τον Απόστολο Παύλο. Η αλλαγή του ονόματος της πόλης είναι μια μεγάλη συζήτηση και χαιρόμαστε που άνοιξε, ωστόσο μερικά πράγματα είναι και θέμα χρόνου. Πιστεύουμε θα μπορούσε να είχε  ανοίξει αυτή η συζήτηση όταν γίνονταν οι αλλαγές λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η ευκαιρία χάθηκε. Τώρα στην παρούσα φάση πέρα από το αρχίζει να συζητιέται το θέμα, μια κίνηση συμβολική και ουσιαστική, θα μπορούσε να ήταν η αλλαγή του ονόματος της Μητρόπολης Φ.Ν.Θ.