Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Το χάπι της ευτυχίας


Μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης ο άνθρωπος κατέληξε ότι δεν υπάρχει ευτυχία. Είναι όμως έτσι; Πίστευε ότι κάπου υπήρχε κρυμμένο ένα ελιξίριο το οποίο αν έπαιρνε στα χέρια του θα κέρδιζε την αιώνια ευτυχία. Βέβαια μαζί με τις εποχές άλλαζε και το περιεχόμενο της ευτυχίας, όπως βέβαια και ο τρόπος της αναζήτησης. Στις μέρες μας ευτυχισμένος είναι κάποιος που είναι αδύνατος, όμορφος και
με πολλά λεφτά. Ωστόσο ακόμη και αν ψάξεις κανείς ακόμη και στα πιο απόκρυφα σημεία της κοινωνίας θα διαπιστώσει ότι όποιος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι οπωσδήποτε και ευτυχισμένος. Δεν έχει σημασία όμως για τους νόμους της αγοράς, αρκεί που είναι μια συνταγή που πουλάει… και πουλάει πάρα πολύ καλά.

Όποιο περιοδικό «Υγείας» ή αν προτιμάται «Υγιεινής ζωής» και να ανοίξει κανείς θα πέσει επάνω σε δεκάδες – κυριολεκτικά σελίδα παρά σελίδα είναι – διαφημίσεις που υπόσχονται την ευτυχία μέσα από ένα χάπι!!! Για να είμαστε βέβαια πιο ακριβείς υπόσχονται το 1/3 της ευτυχίας. Τα υπόλοιπα 2/3 είναι δουλειά του πλαστικού χειρούργου και μιας καλής κομπίνας. Με ένα θαυματουργό χάπι μπορείς να χάσεις μέχρι και 10 κιλά βάρους σε ένα μήνα. Χωρίς κόπο, χωρίς προσπάθεια. Απλά πηγαίνεις σε ένα φαρμακείο – συνήθως αυτά τα σκευάσματα διατίθενται μόνο σε φαρμακεία για να έχουν κύρος – και το αγοράζεις το πολλά υποσχόμενο χάπι με 30 ή 40 ευρώ! Αλήθεια ποιος δεν θα έδινε 40 ευρώ για να κερδίσει το 1/3 της ευτυχίας; Ας μην είμαστε και πλεονέκτες, ακόμη και το 1/3 είναι πολύ καλύτερο από το καθόλου.

Έτσι λοιπόν, νεαρά και με πολλά όνειρα άτομα υποκύπτουν στον πειρασμό. Το αποτέλεσμα σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι αντί να βρεθούν στο ραντεβού με την ευτυχία να βρεθούν στο ραντεβού με το θάνατο. Όπως συνέβη πρόσφατα και με μια νέα κοπέλα στην Καβάλα που βρέθηκε νεκρή από «ανακοπή καρδιάς»!!! Η εύκολη απάντηση στο τι έφταιξε δίνεται χωρίς κόπο και χωρίς να υπάρχει και καμία υποψία δυσφήμησης. Ποιος θα πει όμως σε όλους αυτούς τους αφελής ότι αυτά τα σκευάσματα δεν μπορεί να τα παίρνει ο καθένας χωρίς ιατρική συνταγή; Να μην μιλήσουμε βέβαια και για το άλλο μεγάλο ζήτημα τα διάφορα «δυναμωτικά» σκευάσματα που κυκλοφορούν στα γυμναστήρια από χέρι σε χέρι υποσχόμενα δυνατά και στιβαρά κορμιά!

Μα καλά ποιος μπορεί να είναι τόσο αφελής που να πιστεύει ότι μέσα σε ένα χάπι θα βρει την ευτυχία που ψάχνει; Γιατί να έχουμε φτάσει σε τόσο έσχατα σημεία που να δεχόμαστε με τόσο αφέλεια αν όχι με βλακεία, διαβεβαιώσεις ότι μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα με ένα χάπι; Θα πρέπει να περάσουμε μέσα από επώδυνες διαδικασίες για να πιστέψουμε ότι τα πάντα είναι δυνατά, ακόμη και η ευτυχία, αρκεί να προηγηθεί μακρά και επίπονη πνευματική καλλιέργεια. Ποιο χωράφι μπορεί να καρπίσει μόνο με ένα χάπι και αν ακόμη συμβεί υπάρχει περίπτωση αυτός ο καρπός να είναι βρώσιμος;
Θ.Σ.