Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Από την επίσκεψη Α. Νταβούτογλου στην Καβάλα - Προσευχή στο τζαμί της Παλιάς Μουσικής!!!


Με ναμάζι (προσευχή) στον γυναικωνίτη του τζαμιού της Παλιάς Μουσικής έκλεισε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα. Αρχικά ο κ. Νταβούτογλου εισήλθε στο χώρο του τζαμιού και ξεναγήθηκε από τον αρχιτέκτονα της 12η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αργύρη Μπακιρτζή, ο οποίος τον ενημέρωσε τόσο για το τζαμί και τις αναστηλωτικές ενέργειες που έγιναν όσο και για την ανακάλυψη των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που βρέθηκε στα θεμέλια του κτηρίου και η οποία αναδείχθηκε με το γυάλινο δάπεδο που έχει τοποθετηθεί. Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση και οι περισσότεροι από την συνοδεία του έβγαιναν έξω, ο ίδιος κινήθηκε προς την κόγχη (μιχράμπ), ενώ η φρουρά του έβγαζε τους δημοσιογράφους έξω… Εκείνη τη στιγμή η σύζυγος του που ήδη είχε ανέβει στον γυναικωνίτη του φώναξε να μεταβεί και εκείνος επάνω. Στην αρχή οι Τούρκοι δημοσιογράφοι νόμισαν ότι θα φωτογραφηθεί από τον μικρό ξύλινο  εξώστη που υπάρχει και γι’ αυτό ετοίμασαν την φωτογραφική τους μηχανή. Ωστόσο μόλις ο κ. Νταβούτογλου εισήλθε στον γυναικωνίτη και ειδικά στον ιδιαίτερο χώρο που υπάρχει και χωρίζεται με πόρτα από τον υπόλοιπο, η φρουρά του έσπρωξε όλους τους παριστάμενους να βγούν έξω από το τζαμί, αν και ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός λόγος ασφάλειας που να δικαιολογεί ανησυχία για να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε ερώτησή μας προς τους άνδρες της ασφάλειας τους για το τι συμβαίνει και πρέπει να εκκενωθεί το τζαμί η απάντηση ήταν «μην ρωτάς και προχώρα»….

Ο κ. Νταβούτογλου έμεινε στο χώρο του γυναικωνίτη περίπου δέκα λεπτά φρουρούμενος από την σκάλα που οδηγεί επάνω προκειμένου να μην υπάρχει καμία πρόσβαση δημοσιογράφου στον χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός πως πρόσφατα είχαμε το επεισόδιο με το σφαγμένο γουρούνι στην είσοδο του τζαμιού ο κ. Νταβούτογλου δεν πτοήθηκε γιατί έπρεπε να κάνει την συγκριμένη κίνηση η οποία έχει πολλούς αποδέκτες τόσο στην Καβάλα όσο και στην Τουρκία. Στην συνέχεια κατηφόρισε με πόδια προς την είσοδο της ρεσεψιόν του Ιμαρέτ ενώ στην πορεία προσπάθησε να χαιρετήσει και να δεχθεί ομοίως χαιρετισμό με κατοίκους της Παναγίας, μεταξύ των οποίων και με τον γνωστό αρχιτέκτονα Μπάμπη Τσουρουκίδη με τον οποίον και φωτογραφήθηκε στην  είσοδο του σπιτιού του.

Ακολούθως ξεκινώντας να φύγει ο κ. Νταβούτογλου με τη συνοδεία του, στο ύψος του 5ου Γυμνασίου περίπου συναντήθηκε εντελώς τυχαία με μαθητές μειονοτικού γυμνασίου  της Γλαύκης με επικεφαλής τον καβαλιώτη καθηγητή Γιάννη Τσέλιο. Στην προσπάθεια μας να τους φωτογραφίσουμε μας επιτέθηκε ο κ. Τσέλιος με την απειλή ότι «θα γίνει χαμός αν τολμήσει κανείς να φωτογραφίσει τα παιδιά»…. Ωστόσο η συνομιλία δεν ολοκληρώθηκε αφού κατέφθασε εκπρόσωπος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής που τους χαιρέτησε και συγχρόνως έκανε νόημα να σταματήσει το αυτοκίνητο του κ. Νταβούτογλου τον οποίον πλησίασε και του είπε «έχουν έρθει τούρκοι μαθητές για να σας χαιρετήσουν». Αμέσως ο κ. Νταβούτογλου κατέβηκε από του αυτοκίνητο και φωτογραφήθηκε με τους μαθητές χωρίς βέβαια να διατυπωθούν εκ νέου οι απειλές από τους καθηγητής τους. Ποιος ξέρει ίσως και για το λόγο αυτό και μόνο τα παιδιά να έκαναν το ταξίδι αυτό στην Καβάλα…

Νωρίτερα ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ιστορία της Καβάλας και τα μουσουλμανικά μνημεία της παλιάς πόλης και ξεναγήθηκε σε αυτά. Ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κατέλυσε προχθές το βράδυ στο ιστορικό ξενοδοχείο Ιμαρέτ, όπου έφτασε γύρω στο 1 μετά τα μεσάνυχτα με συνέπεια όσοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να τον συναντήσουν να φύγουν άπραγοι καθώς ενημερώθηκαν ότι θα αργήσει. Χθες το πρωί, μετά το πρωινό ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιμαρέτ όπου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια δουλειά που έγινε στην αναστήλωση του μνημείου. Στην συνέχεια  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μαζί με τη σύζυγό του και την πρόεδρο του Ινστιτούτου «Μεχμέτ Αλή», Άννα Μισιριάν – Τζούμα, περπάτησε στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης και επισκέφθηκε το κονάκι (σπίτι) του Μεχμέτ Αλί στη χερσόνησο της Παναγίας όπου δεσπόζει το επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στο κονάκι το οποίο αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων  στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, δεδομένου ότι τόσο το Ιμαρέτ όσο και το κονάκι του Μεχμέτ Αλή αποτελούν ιδιοκτησία του Οργανισμού Αιγυπτιακών Βακουφιών. Στο χώρο εκεί έγινε και η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων ανάμεσα στον κ. Νταβούτογλου και την κ. Μισσιριάν.

Ο κ. Νταβούτογλου και ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων που το συνόδευσαν πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Μεχμέτ Αλή και την σχέση που είχε με την Καβάλα. Επίσης ενημερώθηκαν για τους σκοπούς και τους στόχους του Ινστιτούτου. Η κ. Μισιριάν υπογράμμισε ότι το 2006 συστήθηκε το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της έρευνας και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Ως πεδίο δράσης του Ινστιτούτου οριοθετήθηκε ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε ότι η αναβίωση και η λειτουργία ενός μνημείου του Αραβικού Κόσμου στην σύγχρονη Ευρώπη έδωσε ώθηση στις προσπάθειες απόδειξης της δυνατότητας συμβίωσης των δύο πολιτισμών. Από την άλλη πλευρά, σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο από αυτό που σήμερα αποκαλούμε πολιτιστική σύγκρουση, η παρουσία και ενεργοποίηση φορέων που προάγουν τον διάλογο θα μπορούσε να  αποκαταστήσει τις αμφίδρομες σχέσεις ανάμεσα στους δύο κόσμους. Η αποδοχή της σημασίας και αξίας του Αραβικού πολιτισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της Μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς, κατέληξε η κ. Μισιριάν.

Κατά την έξοδό του ο κ. Νταβούτογλου δέχθηκε το κέρασμα ενός κουραμπιέ από μια κάτοικο της περιοχής και έκανε δηλώσεις στα ελληνικά και τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, το Δήμο Καβάλας και το Ινστιτούτο για τη διατήρηση και την προστασία της ιστορικής κληρονομίας που φανερώνει την κοινή ιστορία τριών λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου. 

Το μήνυμα του Αχμέτ


Όποιος δεν μείνει στο χαζοχαρούμενο και επιπόλαιο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων και μελετήσει λίγο περισσότερο τα όσα συνέβησαν μέσα στις λίγες ώρες που έμεινε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα, δεν θα δυσκολευτεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα. Το πρώτο και σημαντικό είναι ότι ο κ. Νταβούτογλου δεν ήρθε απλά στην Καβάλα επειδή ήθελε κάπου να διανυκτερεύσει, ήρθε για να γνωρίσει το Ιμαρέτ και τα μουσουλμανικά μνημεία της Καβάλας. Όπως φαίνεται αυτό ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης που είχε με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Μωχάμεντ Άλη Άννα Μισσιριάν η οποία εδώ και χρόνια πασχίζει να αναδείξει το οθωμανικό κομμάτι της πόλης και της ιστορίας της. Γι΄ αυτό όλες οι κινήσεις του κ. Νταβούτογλου περιορίστηκαν στο τρίγωνο που ορίζεται από το Ιμαρέτ, το κονάκι του Μεχμέτ Αλί και το τζαμί της Παλιάς Μουσικής. Θαύμασε την ανακαίνιση που έγινε γίνει και σίγουρα λυπήθηκε πολύ που τόσα χρόνια μένουν αναξιοποίητα απλά ως χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αυτά που για μας είναι απλά «τουριστικές ατραξιόν» για να προσελκύσουμε τουρίστες για τον κ. Νταβούτογλου είναι εργαλεία της πολιτικής του. Βέβαια ερχόμενος στην Καβάλα ο κ. Νταβούτογλου είχε και κάτι άλλο στο μυαλό του, το οποίο και φυσικά δεν το συζήτηση γιατί δεν υπήρχε λόγος, γνωρίζει και έχει κατανοήσει περισσότερο απ’ ότι εμείς, δύο πράγματα, το ένα είναι ότι η Καβάλα κρατάει σε μεγάλο βαθμό το κλειδί των πετρελαίων του Βορείου Αιγαίου και δεύτερο ότι υπάρχει ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας το οποίο εμείς σε κάθε περίπτωση κάνουμε ότι μπορούμε για να το απαξιώσουμε.

Όσο καλλιεργημένος και μορφωμένος και να είναι ο κ. Νταβούτογλου δεν μπορεί να κρύψει τον λύκο που κρύβει κάτω από την προβιά του αρνιού. Γι’ αυτόν η ιστορία δεν είναι μια ευγενική ενασχόληση για ανθρώπους που θέλουν να γεμίζουν δημιουργικά το χρόνο τους, αλλά είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο το οποίο έχει τόση δύναμη που μπορεί να κινήσει ακόμη και βουνά. Θέλει λοιπόν η Καβάλα και ειδικότερα η χερσόνησος της Παναγίας να γίνει εξάρτημα της εξωτερικής τουρκικής πολιτικής και για να το πετύχει αυτό θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει. Σύντομα θα δούμε το τουρκικό κράτος να χρηματοδοτεί και ανοιχτά – γιατί κρυφά ήδη γίνεται – ενέργειες που θα αναδεικνύουν το οθωμανικό παρελθόν της Καβάλας, θα τονίζει σε κάθε ευκαιρία την παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου της, γι’ αυτό και χθές ξεπερνώντας την όποια απέχθεια του προκαλεί η ιδέα του σφαγμένου γουρουνιού, έκανε ναμάζι (προσευχή) στο χώρο του τζαμιού της Παλιάς Μουσικής.

Επίσης θα δούμε σύντομα να διατυπώνεται και το αίτημα της λειτουργίας τζαμιού – ίσως αυτό της Παλιάς Μουσικής – για τουριστικούς και αναπτυξιακούς λόγους, αφού η «νουθεσία» για την ανάγκη ύπαρξής του θα συνοδεύεται και από προτάσεις τουριστικού και επενδυτικού χαρακτήρα…

Αυτά για την χθεσινή σύντομη αλλά ουσιαστική επίσκεψη, κάποιοι άλλοι δεν βλέπουν απειλή σε όλα αυτά αλλά μια ευκαιρία ανάπτυξης της Καβάλας. Κάνουν όμως ένα λάθος, το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους εξωμότες, ότι οι Οθωμανοί ποτέ δεν έδιναν κάτι αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν στο δεκαπλάσιο. Όσα προβλήματα και αν έχει, όσο άδικο και σκληρό να είναι το ελληνικό κράτος η λύση δεν είναι αυτοί που επέλεξαν οι βυζαντινοί άρχοντες της Βιθυνίας τον 13ο και τον 14ο αιώνα, οι οποίοι για να κρατήσουν τις περιουσίες τους και να τις αυξήσουν εξισλαμίστηκαν…. Το μήνυμα του Αχμέτ προς εμάς ήταν όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, το δικός μας προς αυτόν όμως πόσο ξεκάθαρο ήταν…

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Οι φιλιππινέζες του νεοθωμανισμού


Ξεσπάθωσαν χθες από ραδιοφώνου οι φιλιππινέζες του νεοθωμανισμού εναντίον του υπογράφοντος και του «Χ» με αφορμή τα όσα αποκαλυπτικά δημοσιεύσαμε για τους σκοπούς που υπηρετεί η χθεσινή άφιξη στην Καβάλα του ιδεολογικού εμπνευστή του νεοθωμανισμού και υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου…

Ανέλαβαν εργολαβικά με τόνους λάσπης, με ανυπόστατες κατηγορίες και με ένα ραδιοφωνικό παραλήρημα να απαξιώσουν τα όσα αποκαλύψαμε λέγοντας ότι όλα είναι μυθεύματα της φαντασίας μας. Κι όχι μόνο αυτό έφτασαν στο σημείο οι ανιστόρητοι Νενέκοι να εξαγνίσουν την μάστιγα της Ασίας – σύμφωνα με τις μαρτυρίες του αμερικανού προξένου στην Σμύρνη Τζόν Χόρτον που ήταν παρόν στο ολοκαύτωμα της Σμύρνης – για να στηρίξουν την άποψη ότι θα πρέπει να τα βρούμε με τους Τούρκους για να κάνουν επενδύσεις στην Καβάλα και να γνωρίσουμε ανάπτυξη. Μα καλά δεν γνωρίζουν οι ανεγκέφαλοι ότι οι Τούρκοι για να σου δώσουν ένα πράγμα πρώτα θα σου πάρουν δέκα; Αυτό το παιχνίδι δεν παίζεται εδώ και τέσσερεις δεκαετίες στο Αιγαίο και την Κύπρο; Είναι αφελείς ή τουρκοπροσκυνημένοι;

Με το μίσος που μας αντιμετωπίζουν και η ευκολία με την οποία διασπείρουν τα ψέματα, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ίσως το δεύτερο να συμβαίνει. Τουλάχιστον η Ιστορία αυτό μας διδάσκει. Το ίδιο συνέβη και με τους Γενίτσαρους, οι οποίοι γνωρίζοντας ότι έχουν προδώσει την πατρίδα τους, την οικογένεια τους και την θρησκεία τους έγιναν οι πιο σκληροί διώκτες των πρώην αδελφών τους. Έτσι και αυτοί αντί να παρακολουθούν, να ανησυχούν και να αποκαλύπτουν τα ύπουλα σχέδια του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον καλοδέχονται, του ανοίγουν τις πόρτες της πόλης και τον περιποιούνται λες και είναι ο εκπρόσωπος ενός δημοκρατικού κράτους. Δεν τολμάνε ούτε καν να θέσουν το ερώτημα: Τι δουλειά έχετε στην Καβάλα κ. Νταβούτογλου;

Αλήθεια όλοι αυτοί δεν έχουν μνήμη και δεν θυμούνται τις σφαγές των Ελλήνων και των Αρμενίων της Μ. Ασίας; Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τις σημερινές σφαγές των Κούρδων, για τις εξορίες και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και διανοούμενων επειδή τόλμησαν να εκφράσουν άποψη μη αρεστή στο καθεστώς; Αλήθεια στο πρόσωπο του κάθε Νταβούτογλου δεν βλέπουν έναν εκπρόσωπο ενός σκληρού, βάρβαρου και φασιστικού καθεστώτος; Τι βλέπουν, το «φίλο» που θα τους απλώσει το χέρι για να συνεργαστούν;

Δεν βλέπουν τι γίνεται στην Θράκη όπου η μακροχρόνια και συστηματική πολιτική τους στην μειονότητα την έχει φέρει ένα βήμα από το να γίνει Κόσσοβο; Γιατί θέλουν να σύρουν και την Καβάλα στην ίδια μοίρα; Τόσο πολύ μισούν αυτή την πόλη και τους κατοίκους της που δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να μας  «πουλήσουν» όλους στο σκλαβοπάζαρο προκειμένου να γίνει πιο παχύς ο τραπεζικός τους λογαριασμός; Άξιος ο μισθός τους αλλά ματαιοπονούν, η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει πολύ καλά που θέλουν να την σύρουν και δεν θα τους αφήσει να προχωρήσουν στα σχέδια που απεργάζονται.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη πρόκληση Θα ζητήσει τζαμί στην Καβάλα; Σε Θράκη και Μακεδονία ο Νταβούτογλου, με τις ευλογίες της ελλαδικής κυβέρνησης!


Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 8 μέχρι τις 10 Μαρτίου πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επίσκεψη ξεκίνησε χθες από την Αθήνα και συνεχίζεται σήμερα στην Θράκη και στην Καβάλα και αύριο στην Θεσσαλονίκη.  Η ελληνική κυβέρνηση, που έδωσε άδεια στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να επισκεφθεί την Κομοτηνή, την Ξάνθη και περιοχές που είναι εγκατεστημένη η μουσουλμανική μειονότητα, όπως ο Εχίνος, χαρακτηρίζει ιδιωτικό το πρόγραμμα των επισκέψεων του κ. Νταβούτογλου στη Θράκη και τη Μακεδονία.
Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, «ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρη  Δρούτσα, θα αφιχθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 στην Αθήνα».
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από το υπουργείο Εξωτερικών είναι αν η ελληνική πλευρά, που προσκάλεσε τον κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει στην Άγκυρα ότι το ταξίδι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο συναντήσεις και επαφές στην πρωτεύουσα.
Από την Αθήνα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να μετακινηθεί αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη σήμερα Τετάρτη. Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από Τούρκους διπλωμάτες και δημοσιογράφους, σχεδιάζει να συνεχίσει την περιοδεία του στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, ενώ το βράδυ αναμένεται να διανυκτερεύσει στην Καβάλα. Αύριο Πέμπτη θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Θεσσαλονίκη, επισκεπτόμενος το σπίτι του Κεμάλ και το προξενείο της Τουρκίας.
Για το ποιους έχουν ζητήσει να δούνε τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα δεν έχει γίνει γνωστό από κάποια επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο φαίνεται ότι όσα ραντεβού κλείστηκαν αυτά έγιναν με διπλωματικό τρόπο, έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ότι παραβιάζει τον «ιδιωτικό χαρακτήρα» της επίσκεψής τους. Αυτό σημαίνει ότι από το προξενείο έγινε προσπάθεια να υπάρξουν απλά «φιλικές συναντήσεις» του Νταβούτογλου με φορείς και πρόσωπα της Καβάλας. Σε αυτό το «φιλικό κλίμα» λοιπόν ο κ. Νταβούτογλου θα ζητήσει τουλάχιστον δυο πράγματα, πέρα του ότι θα ξεναγηθεί στο Ιμαρέτ και στο σπίτι του Μωχάμεντ Άλι, το ένα είναι να αναδειχθεί το Οθωμανικό παρελθόν της Καβάλας μέσα από κοινές δράσεις!!! Το δεύτερο είναι να μιλήσει ο κ. Νταβούτογλου για μπίζνες, δηλαδή θα μας ανοίξει την όρεξη τάζοντας λαγούς με πετραχήλια… Επενδύσεις στον τουρισμό και κοινές εμπορικές δραστηριότητες θα μας φέρει ο κ. Νταβούτογλου… Κάπου εκεί θα μας σκάσει και το μυστικό, για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα τζαμί εν λειτουργία στην Καβάλα. Προσέχετε!!! Επειδή όμως το τζαμί του Ιμαρέτ είναι ιδιωτικό κατά κάποιο τρόπο, επειδή το τζαμί της Παλιάς Μουσικής έχει μιανθεί από την σφαγή του γουρουνιού μην ξαφνιαστεί κανείς από τους τοπικούς μας άρχοντες αν τον ακούσει να ζητάει, πολύ διπλωματικά και πολύ ευγενικά την ανέγερση νέου τζαμιού στην Καβάλα!!! Το οποίο βέβαια θα το χρησιμοποιούν τόσο οι αιγύπτιοι μουσουλμάνοι που δουλεύουν στην Καβάλα όσο και οι Τούρκοι τουρίστες…

Τι γυρεύει ο Αχμέτ στην Καβάλα;


Όπως γράφαμε και τις προάλλες, «όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε»… Να που μας έρχεται σήμερα και αυτός, ο φερετζές δηλαδή ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Από σήμερα το βράδυ και μέχρι αύριο θα βρίσκεται στην Καβάλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου για να μας θυμίσει… μερικά πράγματα.

Μπορεί η Καβάλα να μην έχει – ακόμη τουλάχιστον – μουσουλμανική μειονότητα, έχει όμως οθωμανικό παρελθόν, το οποίο κάποιοι -εδώ και χρόνια- επιχειρούν να το αναβιώσουν. Αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος υπηρετεί πιστά το ομώνυμο δόγμα του, το οποίο είναι ο φορέας του νεοθωμανισμού. Με λίγα λόγια αυτό που λέει το δόγμα Νταβούτογλου είναι ότι οι νεοθωμανοί – κεμαλιστές θα ξαναγυρίσουν από εκεί απ΄ όπου έφυγαν. Πως; Πολιτιστικά, οικονομικά και θρησκευτικά!!!

«Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση και ορθολογιστικές εκτιμήσεις. Ψύχραιμη ανάγνωση, δείχνει πως ο Νταβούτογλου δεν είναι τυχαίος: Ξέρει τι λέει, ξέρει πώς να το πει και δείχνει πως μπορεί να το πει ιδεολογικοπολιτικά περίτεχνα. Προπαντός χωρίς συμπλέγματα. Στηρίζει χωρίς αναστολές την πίστη του, την πατρίδα του και τον σκοπό του…» αυτό σημείωνε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Παναγιώτης Ήφαιστος.

Θα συμφωνήσουμε μαζί του, έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τη μία, μια συγκροτημένη δύναμη που ξέρει τι θέλει και πως μπορεί να το αποκτήσει, ενώ από την άλλη εμείς αντιπαραθέτουμε μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, μια κοινωνία η οποία βάλλεται από παντού και η οποία βαθμιαία χάνει την συνοχή της καθώς και την δυνατότητα αντίδρασης, αλλά και σε τοπικό επίπεδο έχουμε μια σειρά ερασιτέχνες παντός είδους οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους νεοθωμανούς για την επίτευξη των στόχων τους.

Έτσι ξαφνικά ένα μνημείο όπως το Ιμαρέτ φτάσαμε στο σημείο να ανοίγει τις πόρτες του ως Οθωμανικό μνημείο για να υποδεχθεί τον εμπνευστή του νεοθωμανισμού και ένα Μουσείο Καπνού να προσφέρει την ιστορική τεκμηρίωση για την στήριξη ενός «ευτυχισμένου» Οθωμανικού παρελθόντος κατά το οποίο χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι ζούσαν και εργάζονταν αρμονικά, ως την απάντηση για το ερώτημα που πρέπει να πάμε.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι φαίνονται. Σήμερα η Καβάλα δεν «υποδέχεται» απλά και μόνο τον υπουργό Εξωτερικών μιας ξένης χώρας σε μια φιλική επίσκεψη. «Υποδέχεται» τον εκπρόσωπο των σφαγέων του Ελληνισμού, των Αρμενίων και των Κούρδων της Μ. Ασίας, τον διώκτη κάθε φωνής ελευθερίας στην Τουρκία.

Μάλιστα τον υποδέχεται σε ένα μνημείο, στο οποίο το 1922 βρήκαν στέγη οι πρόσφυγες που ήρθαν εδώ κυνηγημένοι από τον αιμοσταγή δικτάτορα Κεμάλ Πασά και την τουρκική βαρβαρότητα. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας κάνουν ανιστόρητους δεν θα το καταφέρουν, γιατί το αίμα των ακήδευτων νεκρών ακόμα δεν έχει στεγνώσει… Αν είναι προσβολή στη μνήμη των νεκρών να ξεχάσουμε, είναι ανοησία – αν όχι προδοσία - να ανοίγουμε την πόρτα για μια νέα κατάκτηση…  Η «Μάστιγα της Ασίας» ξαναπατάει το πόδι της στην Ευρώπη, θα την αφήσουμε;