Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πέφτουμε ή ξεπέφτουμε


«ὁδς νω κάτω μία κα υτή».
Ο δρόμος που ανεβαίνει κι ο δρόμος που κατεβαίνει είναι ο ίδιος δρόμος, σημείωνε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια ο εφέσιος φιλόσοφος Ηράκλειτος. Μερικούς αιώνες μετά ήρθαν οι Πατέρες της Ορθοδοξίας για να εμπλουτίσουν αυτή την προσέγγιση διαπιστώνοντας ό,τι όχι μόνο είναι ο ίδιος δρόμος αλλά επιπλέον  η πτώση είναι προϋπόθεση της ανύψωσης και ο θάνατος μιας νέας ζωής, ωστόσο αν κι αυτό φαίνεται τόσο απλό, δυσκολευόμαστε να το αντιληφθούμε.  Δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε αυτή την μεγάλη Αλήθεια, που αποτελεί την πεμπτουσία κάθε αναγέννησης. Κι αν αυτό ισχύει για έναν άνθρωπο γιατί να μην ισχύει και για μια κοινωνία, η οποία είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άθροισμα ανθρώπων;

Τα σκεπτόμαστε αυτά με αφορμή όλη αυτή την κατάρρευση που ζούμε καθημερινά στην πατρίδα μας. Ωστόσο η απορία που ελλοχεύει σε όλα αυτά τα εκπληκτικά γεγονότα που βιώνουμε είναι κατά πόσο τα όσα συμβαίνουν, αποτελούν μια πτώση, προϋπόθεση μιας νέας πορείας ανασυγκρότησης με ποιοτικά χαρακτηριστικά ή αποτελούν την τελευταία πράξη ενός ξεπεσμού; Κολοσσιαία η διαφορά. Γιατί στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια αποδόμηση θεσμών και λειτουργιών, όπως είναι για παράδειγμα το πολιτικό σύστημα, η οικονομία και η λειτουργία του λεγόμενου δημόσιου τομέα και μια νέα αναδόμηση με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ουσιαστικά έχουμε μια εξευτελιστικού χαρακτήρα έκπτωση που στο διάβα της συμπαρασύρει τα πάντα. Ένας δρόμος χωρίς ελπίδα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγάει στην Κόλαση.

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι ζούμε τις τελευταίες ημέρες του πολιτικού συστήματος, ως φορέα λειτουργίας των δημοσίων πραγμάτων και εγγυητή λειτουργιών που έχει ανάγκη η κοινωνία, αυτό θα γίνει όμως μέσα από μια αξιοπρεπή αποχώρηση του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού έτσι ώστε να ανοίξουν φυσιολογικά οι συνθήκες για μια νέα κατάσταση που  θα λάβει χώρα μέσα στην κοινωνία ή θα συνοδευτεί από ένα γενικότερο ξεπούλημα των πάντων που θα μας οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις; Τρομάζουμε στην ιδέα ότι το μεταπολιτευτικό σκηνικό που στήθηκε με μια εθνική τραγωδία, την Κύπρο, μπορεί και να κλείσει με τον ίδιο τρόπο, αυτή τη φορά στο Αιγαίο.


Χωρίς να έχουμε ζηλέψει την δόξα της Κασσάνδρας, μπορούμε να πούμε ότι τα όσα συμβαίνουν οδηγούν την σκέψη στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται απλά για μια πτώση, έστω και επώδυνη, αλλά για ένα ξεπεσμό άνευ προηγουμένου. Και μόνο το γεγονός ότι η όποια αντίδραση έχει περιοριστεί σε μερικούς χιλιάδες ρομαντικών που βγήκαν στις πλατείες, αυτό είναι δηλωτικό στοιχείο της απουσίας κοινωνικής εφεδρείας με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν απουσιάζει το θεμέλιο και ο προσανατολισμός. Το σημειώναμε και χθες ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομική κρίση αυτή είναι απλά ο πυρετός σε ένα σώμα με καθολικό καρκίνο. Γι’ αυτό και οι μέχρι τώρα συνταγές αλλά και όσες άλλες μας επιβληθούν να ακολουθήσουμε για τον έλεγχο του πυρετού δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Η δυσθυμία με την οποία όλοι παρακολουθούμε τα επελαύνοντα γεγονότα δεν έχει μετεξελιχθεί – ή δεν μπορεί να μετεξελιχθεί – σε μια αγωνία η οποία θα προκαλέσει δράση…  Μια δράση ικανή να μας φέρει σε επικοινωνία και να μας κάνει κοινωνούς  μιας νέας οικουμενικής αντίληψης που θα νοηματοδοτήσει την πορεία ανάκαμψης και θα οριοθετεί την υπέρβαση όχι απλά του απερχόμενου πολιτικού συστήματος αλλά και της επελαύνουσας κυριαρχίας που επιτελείται σήμερα υπό το μανδύα του δανεισμού, από τους οικονομικούς τρομοκράτες που λυμαίνονται την παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Θέαμα χωρίς άρτον




Από σήμερα ξεκινάει το πρόγραμμα των αεροπορικών επιδείξεων όσων μετέχουν στην διοργάνωση KAVALA FLYINN, προσφέροντας πλούσιο θέαμα στους καβαλιώτες και σε όσους έρθουν για το σκοπό αυτό στην Καβάλα. Βέβαια οι διοργανωτές περιμένουν περί τους 15.000 επισκέπτες, οι οποίοι αν έρθουν θα κατακλυστεί η παραλία της Καβάλας. Δεν αμφιβάλλουμε ότι το θέαμα θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά ειλικρινά δεν πιστεύουμε ότι η πόλη θα κερδίσει πολλά μιας και δεν έχει γίνει η δέουσα προετοιμασία για την φιλοξενία και την προβολή του γεγονότος.

Έτσι να ετοιμαστούμε να απολαύσουμε πλούσιο αεροπορικό θέαμα αλλά χωρίς άρτον, αφού δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι εντυπωσιακά στην τοπική οικονομία και με αυτό το γεγονός. Μάλλον άλλη μια ευκαιρία θα περάσει έτσι…

Από την άλλη βέβαια όχι ότι το θέμα θα είναι δωρεάν αφού οι τοπικοί φορείς (Δήμος Καβάλας και Περιφέρεια) θα καταβάλουν ποσά που θα προσεγγίσουν τις 30.000 ευρώ!!!

Στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ οι συνδικαλιστές κάνουν απολύσεις!!!


Βαριές καταγγελίες από την συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΣΚΕ   - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ τόσο για τους διοικούντες όσο και για το ΠΑΜΕ


Με ανακοίνωση της η παράταξη της ΠΑΣΚΕ καταγγέλλει απόλυση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, την επιχείρηση στην οποία τα «αφεντικά» είναι οι συνδικαλιστές της, υπόθεση η οποία μάλιστα έφτασε μέχρι και τις αίθουσες των δικαστηρίων πρόσφατα. Στην ανακοίνωση γίνεται η παράθεση των γεγονότων με κάθε λεπτομέρεια και μπορούμε να πούμε ότι η υπόθεση χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Όπως ιδιαίτερης προσοχής χρίζουν και οι λογιστικές αλχημείες που λαμβάνουν χώρα… Για όλα αυτά αλλά και για τα σημερινά περιμένουμε μια απάντηση του προέδρου της εταιρίας Βαγγέλη Παπά, την οποία και θα φιλοξενήσουμε για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ έχει ως εξής:
Στις 24-05-2011 εκδικάστηκε η αγωγή του συναδέλφου Ίκα  Κων/νου που εργαζόταν στην  Καβάλα Όιλ με την οποία ζητούσε  την επαναπρόσληψή του, αφού η απόλυσή του υποκινήθηκε από λόγους εμπάθειας και μίσους εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης στους χώρους εργασίας. Με το πάμφθηνο επιχείρημα  ότι  δεν τους ρώτησε αν μπορεί να εργάζεται μερικές ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου του, κάτι που το έκανε νομίμως και σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αλλά όχι σύμφωνα με το  σύνταγμα της διοίκησης της Καβάλα Οιλ.!!!!

Στην αίθουσα του δικαστηρίου ζήσαμε δύο παγκόσμιες πρωτοτυπίες. Ξαναθυμηθήκαμε ότι ο καταγγέλων του συναδέλφου Ίκα ήταν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Καβάλα Όιλ «ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ» , και αντιπρόεδρος της Καβάλα Όιλ , Κελαϊδακης Μανώλης ο οποίος και ψήφισε ΥΠΕΡ της απόλυσης του συναδέλφου στο Δ.Σ. της εταιρείας .
Η δεύτερη πρωτοτυπία είναι ότι  «θαυμάσαμε» τον γ.γ. του σωματείου μας Τσάγκα Στέργιο ως μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του συναδέλφου Ίκα .Μάρτυρες υπερασπίσεως του συναδέλφου Ίκα ήταν οι συνάδελφοι Χρόνης Απόστολος και Ανδριώτης Δημήτρης, ο οποίος αποτελεί και εκλεγμένο μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας  με το  ψηφοδέλτιο που στήριζε η ΠΑΣΚΕ. 

Αυτά που ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου  κατέδειξαν το ηθικό και συνδικαλιστικό   δίκαιο των ισχυρισμών  του συναδέλφου  Ίκα και προφανώς ενόχλησαν κάποιους !!!!
Όταν ο συνάδελφος Ανδριώτης επέστρεψε στην εργασία του δέχθηκε αναίτια και απρόκλητη επίθεση και προπηλακισμό από τον αντιπρόεδρο του σωματείου Χατζηβασιλειάδη Παναγιώτη, ο οποίος για να προβεί στην άνανδρη  αυτή επίθεση εγκατέλειψε την θέση εργασίας του (controlman ) αφήνοντας κυριολεκτικά  ακάλυπτο το control room!!! (ο άλλος συνάδελφος βρισκόταν στα βεστιάρια για να αλλάξει ρούχα). Θα εφαρμοστεί εδώ ο εσωτερικός κανονισμός????

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή Διοίκηση της Ομοσπονδίας χωρίς ίχνος ντροπής ,έλαμψε δια της απουσίας της, τη στιγμή που η προηγούμενη Διοίκηση είχε πάρει ομόφωνη  απόφαση να στηρίξει τον συνάδελφο Ίκα με φυσική και νομική παρουσία συνεπικουρούμενη από την ΓΣΕΕ . Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ  είχε στείλει επιστολή λαμβάνοντας με σαφήνεια  θέση για  την άδικη απόλυση του συναδέλφου.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι  η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία  τηρεί «σιγήν ιχθύος». Μήπως επειδή   αγοράστηκαν πέρυσι  κουπόνια από το ΠΑΜΕ αξίας 20.000 ευρω????? (είναι πολλά τα λεφτά…..) To ίδιο ισχύει και για τα μέλη που συμμετέχουν στη σημερινή εκτελεστική  της Ομοσπονδίας μας.
 Ευτυχώς τους αντικατέστησε επάξια το Εργατικό μας  Κέντρο στη Καβάλα .


Όλα αυτά που έγιναν και   γίνονται  μας κάνουν όλους εδώ στην Καβάλα να  αναρωτιόμαστε ,  αν η Ενεργειακή Αιγαίου  που είναι μεγαλομέτοχοι  της Καβάλα Οιλ ,στηρίζουν τις ενέργειες αυτής της διοίκησης? 
Η ΠΑΣΚΕ   πιστεύει ότι  το αστείρευτο  κεφάλαιο  της πατρίδας μας ήταν και  είναι  οι εργαζόμενοί της.
Η ομοψυχία που τόσο απαιτείται αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας  τορπιλίζεται από τέτοιου είδους ενέργειες  της διοίκησης.
Κύριοι της διοίκησης  ,αλλάξτε έστω και στο παραπέντε συμπεριφορές Κοτζαμάνηδες και κομισάριοι ανήκουν στο μαύρο παρελθόν.
Με τέτοιες συμπεριφορές δεν σας παίρνει κανείς σοβαρά. Γελοιοποιείστε!!!

ΠΑΣΚΕ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Ιλαρόδραμα;


Ομολογώ ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Κυβέρνηση την σοβαρή προσπάθεια που καταβάλει να μας πείσει ότι βρισκόμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση… Σε κρίση βρισκόμαστε, αλλά πρώτιστος δεν είναι οικονομική. Βρισκόμαστε σε κρίση πρώτα και κύρια ως κοινωνίας η οποία έχοντας χάσει προσανατολισμό και θεμέλια δεν είναι ικανή να ανατρέψει εν μια νυχτί το πολιτικό σκηνικό το οποίο, αφενός  με την έντονη κομματικοποίηση των πάντων μας και αφετέρου με την εκπόρνευση της πολιτικής, μας έφτασε μέχρι εδώ. Κατά δεύτερο βρισκόμαστε σε κρίση πολιτική με την έννοια ότι ενώ εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι θα ερχόταν η στιγμή που δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το δημόσιο χρέος, κανείς δεν μπόρεσε να εκφράσει πειστικά και με επιχειρήματα την διαφορετική πολιτική πρόταση που επίτασσε η συγκεκριμένη ιστορική στιγμή.

Με δεδομένα λοιπόν αυτά ήταν απόλυτα λογικό να φτάσουμε στο να «σκάσει» η κρίση στην διαχείριση του χρέους. Και επίσης απόλυτα λογικό είναι οι δανειστές μας, ως γνήσιοι τοκογλύφοι, να πιέζουν αφόρητα και να απαιτούν μέτρα για να πάρουν όχι απλά τα χρήματά τους, αλλά όσο περισσότερα μπορούν. Υπάρχει αλήθεια κανείς που να πιστεύει ότι δανειζόμαστε από φιλανθρωπικά και ευαγή ιδρύματα; Όχι βέβαια, γι’ αυτό η δική μας αντίσταση καθορίζει τα όρια του δικούς τους θράσους. Δυστυχώς γι’ εμάς αντίσταση δεν υπάρχει, απ’ αυτούς που μας εκπροσωπούν…

Η κυβέρνηση επέτρεψε στον εαυτό της να χάσει τον έλεγχο των κινήσεων και να τον εκχωρήσει στους δανειστές μας, επέτρεψε να γίνει το μαστίγιο στα χέρια των δανειστών μας. Έτσι λοιπόν ως καλός δεσμώτης προσπαθεί με την χρήση της ψυχολογικής πίεσης να μας πείσει ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, οπότε δικαιολογημένα μας κακοποιεί, για το καλό μας. Από την άλλη επειδή οι δανειστές φοβούνται περισσότερο από εμάς, συνεχίζουν να εκχωρούν τα λιγότερα από όσα θα εκχωρούσαν εάν υπήρχε η  δική μας πίεση και αυτά τα λίγα μάλιστα εμφανίζονται ως επιτυχία κυβερνητική. Τα όσα ζήσαμε εδώ και μία εβδομάδα με τις δραματικές δηλώσεις πολιτικών παραγόντων και την αγαστή ψυχολογική πίεση προς τις μάζες από τους τηλεκανίβαλους, μας έκαναν να «πανηγυρίζουμε» που θα πάρουμε την 5η δόση. Αν αυτό δεν είναι ιλαρόδραμα, τι είναι;

Για το τέλος ένα ανέκδοτο. Ο Νασραντίν  Χότζας χρωστούσε στον εβραίο τοκογλύφο του χωριού τους 30 χρυσές λίρες και την επομένη έπρεπε να τις επιστρέψει, οπότε μη έχοντας τα χρήματα είχε χάσει τον ύπνο του. Βλέποντας την κατάσταση αυτή η γυναίκα του, αποφάσισε μέσα στα άγρια μεσάνυχτα να ξυπνήσει τον εβραίο για να του πει να μην περιμένει τον Νασραντίν το επόμενο πρωί, γιατί δεν είχε να του δώσει τα χρήματα.  Μόλις τα ακούει τα λόγια της ο Νασραντίν της βάζει τις φωνές: Τι πήγες και έκανες τρελή, δεν φτάνει που δεν έχουμε να τον πληρώσουμε, τον ξυπνήσαμε κιόλας!!! Κι η απάντηση της γυναίκας του: Αυτός τώρα με την σκέψη ότι μπορεί να μην πάρει τα χρήματα, έχει χάσει ήδη τον ύπνο του, οπότε εσεί μπορείς να κοιμηθείς χωρίς έννοια, αφού ότι έπρεπε να μάθει το έμαθε!!!

Τα συμπεράσματα δικά σας. Και γι’ όσους θεωρούν ότι είναι ανέντιμη μια στάση πληρωμών ας γνωρίζουν ότι τα 340 δις. ευρώ που χρωστάμε αντιστοιχούν σε αρχικό κεφάλαιο 7 δις. Σε σημερινές τιμές. Όλα τα υπόλοιπα είναι τα πανωτόκια με τα οποία ασκείται ο πολιτικός έλεγχος επάνω στη χώρα!!! Γι’ αυτό αντί να χάσουμε εμείς τον ύπνο μας, ας τον χάσουν οι δανειστές μας και ας ασχοληθούμε ως οργανωμένη κοινωνία με το πώς θα απαλείψουμε τις πηγές που δημιουργούν το έλλειμμα, αντί να χάνουμε τον ύπνο μας για αυτά που χρωστάμε. 

Έκδηλη ανησυχία για το "Έψιλον"


Δεν είναι τυχαίο τελικά, ότι εδώ και μήνες η Kavala - Oil δεν προβαίνει σε καμιά απολύτως ενημέρωση σχετικά με την πορεία και τις εξελίξεις στη γεώτρηση προς το πεδίο Έψιλον. Ακόμη φροντίζει τεχνηέντως να αποκρύπτει πληροφορίες και ενημέρωση και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αφού όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό υποβόσκει σημαντική εσωτερική αντίδραση από μεγάλο μέρος των εργαζομένων και κατά πως λένε κάποιοι "αντιφρονούντων" στις βουλές και τη γραμμή Παππά στο εργοστάσιο. Βέβαια είναι αντιληπτό, ότι η γεώτρηση στο πεδίο "Ε" πρέπει να πετύχει για το καλό της περιοχής πρώτιστα και βέβαια της βιωσιμότητας εργοστασίου με όλα τα συνεπακόλουθά της. Όμως καθώς λέει και η αρχαία ρήση: "ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον" και το "Χ" καταφέρνει πάντα να παρακολουθεί με τις διασυνδέσεις του τις γεωτρητικές εξελίξεις, παρά την κατά καιρούς μεροληπτική ενημέρωση της εταιρείας προς τον τοπικό τύπο.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά ειδικά τον τελευταίο καιρό, όπου η γεωτρητική στήλη προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις τελευταίες εκατοντάδες μέτρα χωρίς επιτυχία. Ήδη προηγήθηκαν αποτυχημένες και πλημμελείς προσπάθειες σωληνώσεων λίγο πριν τα 5000 μέτρα και τώρα οι επικεφαλής του γεωτρυπάνου επιχειρούν να βγουν κάτω απ΄ αυτό το βάθος αναγκαστικά με διατομή πολύ μικρότερη από τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές μιας σωστής και ασφαλούς παραγωγικά γεώτρησης. Το βάθος είναι μεγάλο και όλα παίζονται για την τελική έκβαση.

Πάντως δεν λίγοι αυτοί που κατηγορούν ευθέως την Ενεργειακή για την επιλογή του γεωτρυπάνου που έκανε και την μεγάλη οικονομική αιμορραγία που προκαλεί με τις καθυστερήσεις της στην ολοκλήρωση της γεώτρησης. Εκτός και αν δεν έγινε από άγνοια η επιλογή αλλά για αν εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες!!! 

Θα μας τρελάνουν;


Εντάξει, το γεγονός ότι τα ουσιαστικά προσόντα εύκολα υποκύπτουν στην διάθεση ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων, είναι γνωστό σε όλους. Ακόμη και στο τομέα της υγείας όπου υποτίθεται ότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και τα ουσιαστικά προσόντα του γιατρού είναι ένα σημαντικό ζήτημα, είναι γνωστό ότι μερικές φορές οδεύουν για τον κάλαθο των αχρήστων. Έχετε σκεφτεί όμως την περίπτωση να πάτε στο ΙΚΑ και να σας εξετάσει γιατρός που υστερεί έναντι των υπολοίπων σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, συγχρόνως αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και αντί για γάλα του πρωί, πίνει βότκα πορτοκάλι;

Νομίζουμε κανείς δεν θα ήθελε να πέσει στα χέρια ενός τέτοιου γιατρού. Μάλιστα για ένα πολιτικό πρόσωπο, όπως ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, αν επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη κινδυνεύει να δει και δικούς του ψηφοφόρους να αποδημούν στον Κύριο, πριν την ώρας τους. Γι’ αυτό είναι πράξη ευθύνης για τον κ. Τιμοσίδη να σταματήσει αυτή την εν εξελίξει εγκληματική πράξη, όχι για να υπερασπιστεί μόνο τους κανόνες της αξιοκρατίας, αλλά κύρια τις ζωές των καβαλιωτών, πολλοί από τους οποίους είναι και ψηφοφόροι του. 

Δημόσιο υπνωτήριο


Γράφαμε προχθές για τα στρωσίδια που τοποθετούνται, μετά τον νυχτερινό ύπνο, δίπλα στις Καμάρες, στο σημείο που είναι η ενημερωτική πινακίδα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν την επομένη. Δεν ξέραμε όμως ότι υπάρχει λίγα μέτρα παραπέρα και ολόκληρο κρεβάτι για τον νυχτερινό ύπνο κάποιων αστέγων. Μα καλά δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση για να μεταφερθεί το κρεβάτι αυτού του έρμου κάπου καλύτερα και συγχρόνως να μην προσβάλετε η εικόνα του μνημείου;

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Τουριστική ατραξιόν


Την ξέρετε εκείνη την έκφραση που λέει «τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και στουβαλάτα»; Είναι ότι καλύτερο μπορούμε να επικαλεστούμε για να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση που υπάρχει μπροστά από τις Καμάρες. Δεν φτάνει που έχει γίνει χώρος συνάθροισης αθιγγάνων, δεν φτάνει που καθημερινά παρκάρουν για ανάπαυλα τα αυτοκίνητα των παλιατσίδων, δεν φτάνει που τρώνε και μεθάνε και γεμίζουν σκουπίδια τα παρτέρια, τώρα έχει γίνει και λαϊκό υπνωτήριο!!! Το πρωί που σηκώνονται μαζεύουν τα στρωσίδια και ως ωραίοι νοικοκυραίοι τα τοποθετούν πίσω από την ενημερωτική πινακίδα που δίνει πληροφορίες για το μνημείο!!!

Φίλιπποι – Έφεσος, βίοι παράλληλοι;


Για όποιον έχει επισκεφτεί την αρχαία Έφεσο ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία αυτού του ερειπιώνα είναι η πολύ υψηλή επισκεψιμότητα και η τουριστική ανάπτυξη που έχει δημιουργηθεί πέριξ της αρχαίας πόλης, δεκάδες ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα αναμνηστικών δώρων κ.α. Αν δε την έχει επισκεφτεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει να λέει για τις χιλιάδες των τουριστών που συνωστίζονται για να την επισκεφτούν περιμένοντας στην σειρά προτεραιότητας. Πέρα όμως από την αρχαία Έφεσο, σε κοντινή απόσταση υπάρχει και ένα οίκημα, που σύμφωνα με την Ρωμαιοκαθολική παράδοση και τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας φέρεται ότι ήταν το σπίτι της Παναγίας. Βέβαια είναι ένας ισχυρισμός που δεν διαθέτει ούτε ιστορικά, ούτε θεολογικά στοιχεία που να τον τεκμηριώνουν, πέρα από  ένα όραμα μιας καθολικής μοναχής. Όπως φαίνεται όμως είναι ένα ωραίο παραμυθάκι, όπου Ρωμαιοκαθολικοί και Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά να το πουλάνε. Γι’ αυτό και στο δρόμο προς την Έφεσο έχουν στήσει ένα πανύψηλο χρυσό άγαλμα – κατά τα καθολικά πρότυπα – για να τιμήσουν την Θεοτόκο. Πέρα από την υψηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου να σημειώσουμε ότι και στο λεγόμενο σπίτι της Παναγίας, αν θέλει κανείς να το επισκεφτεί και να «προσκυνήσει» θα πρέπει να σταθεί υπομονετικά στην σειρά για μία ώρα περίπου και ορισμένες  ημέρες αιχμής ίσως και παραπάνω. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα καθημερινά να συνωστίζονται στο λιμάνι του Kusadasi, το επίνειο της Εφέσου, δεκάδες κρουαζιερόπλοια…  

Αν σε όλα αυτά βλέπετε μια διάθεση άγριας εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος, δεν έχετε καθόλου άδικο. Πρόκειται για ένα τουριστικό μοντέλο μαζικού τουρισμού το οποίο σε βάθος χρόνου απαξιώνει και τον ίδιο το τόπο που το φιλοξενεί. Ωστόσο αν αυτό το μοντέλο είναι κατακριτέο, τι μπορεί να πει κανείς για το δικό μας «μοντέλο» αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου τω ν Φιλίππων, όπου η επισκεψιμότητα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, όπως αποδείξαμε με το χθεσινό ρεπορτάζ στο «Χ»; Δεν είναι απαξιωτικό ένας τόπος με την ιστορία των Φιλίππων, που λάμπρυνε με την παρουσία του ο Απόστολος Παύλος να βρίσκεται στην αφάνεια και στο περιθώριο; Αν αυτό δεν είναι δείγμα βαρβαρότητας και απουσίας σεβασμού της Ιστορίας, τι άλλο μπορεί να είναι; Έρχεται ένα κρουαζιερόπλοιο το μήνα στην Καβάλα και στήνουμε πανηγύρι για να τους υποδεχθούμε. Αν αυτό δεν είναι ένα ακόμη δείγμα επαρχιωτισμού και υπανάπτυξης τι είναι; Σε καμία σοβαρή πόλη – λιμάνι που υποδέχεται πλήθος κρουαζιερόπλοιων δεν συναντήσαμε αυτή την κατάσταση.

Πέρα απ’ αυτά όμως, επί της ουσίας. Ένα μνημείο έχουμε στο σημείο που πιθανότατα αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος και έχει γίνει τουριστικός πόλος. Τόσο δύσκολο ήταν να έχουμε ονομάσει και το λιμάνι με το όνομά του; Έχουμε την τύχη να έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας εντός της πόλης το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας, το οποίο πολύ θα ήθελαν να περπατήσουν,  έχουμε ένα θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο όπου έχει αποκαλυφθεί το σημαντικότερο τμήμα της αρχαίας πόλης και τέλος έχουμε και τον «Ιορδάνη ποταμό» της Ευρώπης και το Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας. Τι άλλο θέλουμε ως προίκα για να πάμε ένα βήμα παρακάτω; Για να αποτελέσει ο τόπος μας έναν προορισμό  προσκυνήματος και εναλλακτικού τουρισμού, μαζικού μεν, ποιοτικού δε;  Αν γίνουν όσα χρειάζονται για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των επισκεπτών – προσκυνητών, αυτό ισοδυναμεί με ανάπτυξη που θα πρόσφεραν δέκα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας. Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζονται πολιτικές ηγεσίες με εργατικότητα και μεθοδικότητα, δυστυχώς όμως η Θεία Πρόνοια δεν φρόντισε γι’ αυτό, φρόντισε για όλα τα υπόλοιπα και αυτό το άφησε σε εμάς.

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων -«Χαμηλές πτήσεις» στην επισκεψιμότητα


Ένα «διαμάντι» απαξιωμένο λόγω απουσίας προβολής





Με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων συμβαίνει το εξής παράδοξο, ενώ οι αρχαιολόγοι τον θεωρούν έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της Ελλάδος, πολύ περισσότερο της Βόρειας Ελλάδας, εν τούτοις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην λειτουργία του είναι πάρα πολλά και αυτό συνδυασμένο με την εξαιρετικά χαμηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζει, κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Φυσικά η χαμηλή επισκεψιμότητα δεν είναι αποκλειστικά τοπικό φαινόμενο αφού το συναντάμε σε όλη τη χώρα, αλλά εδώ η κατάσταση αγγίζει τα όρια του τραγικού. Εξαίρεση σε αυτή την διαπίστωση δεν αποτελεί ούτε το νεοαποκτηθέν Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων – για το οποίο ασκήθηκαν τόσες πιέσεις να λειτουργήσει – αλλά ούτε και το παλαιότερο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, στο οποίο σχεδόν δεν πατάει ψυχή.



Για να διαμορφώσετε μια εικόνα, ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί:

2003       41.702

2004       39.498

2005       43.717

2006       47.592

2007       51.664

2008       44.830

2009      45.359

2010       38.230



Για να έχετε μια τάξη μεγέθους να σημειώσουμε ότι στην Κνωσό της Κρήτης που είναι ο δεύτερος αρχαιολογικός χώρος με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, μετά την Ακρόπολη, η κίνηση φέτος είναι αυξημένη και οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 2.000 – 3000 την ημέρα, από την έναρξη της τουριστικής σαιζόν και μετά. Όσους επισκέπτες έχουμε εμείς σε ένα θερινό μήνα, για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2010 στους Φιλίππους, είχαμε 2.600 επισκέπτες, στην Κνωσό καταγράφονται κατά τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Όσον αφορά τώρα το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων η επισκεψιμότητα δεν φτάνει ούτε αυτή του αρχαιολογικού χώρου, για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2010 τον αρχαιολογικό χώρο των επισκέφτηκαν 2.900 άτομα ενώ το μουσείο μόνο 1.380 άτομα!!!



Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι ακόμη και το 2004 που η χώρα μας λόγω Ολυμπιακών Αγώνων είχε μεγάλη προβολή σε όλο τον κόσμο η επισκεψιμότητα μειώθηκε σε σχέση με το 2003. Από το 2005 και μετά υπάρχει μια σταδιακή αύξηση που φτάνει σε κορύφωση το 2007 και από εκεί και μετά με την εκδήλωση της κρίσης αρχίζει η σταδιακή πτώση για να φτάσουμε το 2010 σε επίπεδα αντίστοιχα του 2003!!!



Μιλώντας για το θέμα με την προϊσταμένη της Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Κατερίνα Νικολαϊδου δεν μπόρεσε να το αποδώσει σε συγκεκριμένα αίτια την χαμηλή επισκεψιμότητα ωστόσο σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο η προβολή που υπάρχει και όσο για την επιδείνωση των στοιχείων τα απέδωσε στην κακή οικονομική συγκυρία.



Πλήθος προβλημάτων



Ωστόσο αυτά τα στοιχεία δεν αποτελούν τα μοναδικά δυσάρεστα δεδομένα για τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. Δίπλα στην χαμηλή επισκεψιμότητα θα πρέπει να προσθέσουμε και μια σειρά άλλα προβλήματα, τα οποία φέτος διογκώθηκαν. Για παράδειγμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα του χώρου, όσον αφορά κύρια τα χόρτα που φτάνουν σε ύψος ικανό να κρύψουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόσφατα με αφορμή την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαιου έγινε μια «επιστράτευση» όλου του προσωπικού του αρχαιολογικού χώρου και υπαλλήλων του Δήμου Καβάλας για να γίνει καθαρισμός. Αλλά ο επόμενος καθαρισμός κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει!!! Επιπλέον ο αρχαιολογικός χώρος δεν διαθέτει ανέσεις για την κίνηση των τουριστών και ειδικά των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ. Υπήρχε παλαιότερα μια ράμπα, που έλυνε μερικώς το πρόβλημα, η οποία έχει χαλάσει και δεν λειτουργεί. Στον αρχαιολογικό χώρο δεν υπάρχου τουαλέτες με συνέπεια αν κάποιος τις χρειάζεται να πρέπει να τρέξει στον περιβάλλον χώρο, εκεί που είναι το Καφέ. Ωστόσο για να προμηθευτεί χαρτί και σαπούνι από τον αυτόματο πωλητή πρέπει να έχει το σχετικό αντίτιμο, αλλιώς…



Επιπλέον, εντός του Αρχαιολογικού Χώρου απουσιάζουν τα σημεία ενημέρωσης των επισκεπτών. Πριν από μερικά χρόνια είχαν τοποθετηθεί ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης τα οποία σήμερα λειτουργούν… ως καλάθια για τα απορρίμματα. Όπως μας δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορίας κ. Κατερίνα Νικολαϊδου «για να γίνει η εγκατάσταση αυτών των info kiosk είχε δημιουργηθεί η σχετική υποδομή και η προμήθεια έγινε από τον ΟΠΕΠ, οπότε στον Νομό Καβάλας τοποθετήθηκαν σε 5 σημεία. Ωστόσο η εμφάνιση αυτών των κουτιών και η κατασκευή τους δεν ήταν η κατάλληλη, αφενός δεν παρέπεμπε στο τι ήταν αφού δεν υπήρχε μια πρόσθετη κατασκευή και επιπλέον αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλα θωρακισμένα  για να αντέξουν στις καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν να λειτουργήσουν ένα χρόνο και μετά να χαλάσουν». Σε όλα τα παραπάνω να σημειώσουμε ότι οι αρχαιολογικοί οδηγοί που υπάρχουν είναι μόνο σε τρείς ξένες γλώσσες ενώ απουσιάζουν παντελώς οι ανατολικές χώρες, για παράδειγμα Βουλγάρικα ή Ρώσικα.



Τα κενά στο προσωπικό



Σε όλα τα παραπάνω τώρα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό. Γι’ αυτό από αύριο που ξεκινάει το θερινό ωράριο 8.30 το πρωί με 8.00 το βράδυ θα πρέπει κάποιες ώρες και ίσως κάποιες μέρες το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων να είναι κλειστό!!! Επιπλέον ενώ άλλες χρονιές το θερινό ωράριο ξεκινούσε από την 1η Απριλίου φέτος μετατέθηκε δύο μήνες μετά. Η κατάσταση με τις ελλείψεις στο προσωπικό δημιουργούν ασφυξία στο προσωπικό, αφού πολλές φορές ξεπερνούν το ωράριο εργασίας ή κάνουν και βάρδιες νυχτοφυλάκων επειδή δεν υπάρχει ικανός αριθμός. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση ατόμου που εκτελεί 5 – 6 νυχτερινές βάρδιες την εβδομάδα λόγω των κενών που υπάρχου στον προσωπικό. «Φέτος άργησαν να έρθουν οι εγκρίσεις για το προσωπικό και ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να τακτοποιηθεί το θέμα» σημειώνει η κ. Νικολαϊδου για να προσθέσει «ότι φέτος θα είναι και λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρσι. Επιπλέον ενώ κάποια κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από τις μετατάξεις που έγιναν από τον ΟΣΕ αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ο λόγος είναι ότι τα 9 άτομα που ήρθαν με μετάταξη από τον ΟΣΕ στην υπηρεσία μας κατοικούν στην Δράμα, οπότε επέλεξαν όλοι να υπηρετήσουν στον Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, το οποίο όμως δεν χρειάζεται τόσα άτομα. Με τα πολλά πείσθηκαν 2 να έρθουν να κάνουν υπηρεσία στον αρχαιολογικό χώρο, εκ περιτροπής. Όσο για τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει η υπόσχεση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να δοθεί το ποσό των 10.000 ευρώ τις επόμενες ημέρες για να καλυφθεί το κόστος ενός ιδιωτικού συνεργείου καθαρισμού».



Όλα αυτά τα προβλήματα και η ταχύτητα επίλυσης τους συνδέονται άμεσα με την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, καθώς όπως διαπίστωσε η κ. Νικολαϊδου, το Υπουργείου Πολιτισμού δίνει πάντα προτεραιότητα στους χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αυτό μεταφράζεται και σε αυξημένα έσοδα που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτές της Κνωσού, μεταφράζονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.



Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων λόγω… μικρής επισκεψιμότητας! Αυτό είναι είδηση που μας αφορά άμεσα, καθώς αν συνεχιστούν οι χαμηλές επιδόσεις που προαναφέραμε κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα κλείσουν λόγω απουσίας προσωπικού ένεκα Μνημονίου. Όπως προαναφέραμε από αύριο το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων θα λειτουργεί part time!!! Και αν δεν αλλάξει κάτι μπορεί και να κλείσει τελείως μέσα στην λογική περικοπών του μνημονίου!!! Μετά δεν θα μας φανεί καθόλου παράξενο αν πάρει σειρά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας!!! Ντροπή; Ναι ντροπή για όλους μας καθώς οι καβαλιώτες που επισκέπτονται τους δικούς μας αρχαιολογικούς χώρους είναι ελάχιστοι!!!

Τα οικονομικά της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ


Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα για τα περίεργα συμπεράσματα που εξάγονται από την ανάγνωση του ισολογισμού της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με τις ζημιές που προκύπτουν. Θέσαμε ερωτήματα αλλά απαντήσεις δεν πήραμε. Αν και ο πρόεδρος της εταιρίας Βαγγέλης Παππάς με δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα, και όχι σε εμάς που θέσαμε τα ερωτήματα, απάντησε ότι οι ζημιές είναι μια λογιστική ενδο – ομιλιακή διευθέτηση των δυο εταιριών, ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ και δεν έχουν και τόσο σημασία, αφού διορθώνονται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης!!! Κάπως έτσι τα είπε αν καταλάβαμε σωστά… Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν πολυκαταλάβαμε….



Αν θυμόμαστε καλά – και αν όχι ας μας διορθώσει ο κ. Παππάς – το 2009 η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ έδωσε τα πάντα στην Ενεργειακή Αιγαίου (περιοχές εκμετάλλευσης και δικαίωμα πώλησης του αργού) με αντάλλαγμα να καλύπτει εξ ολοκλήρου το λειτουργικό κόστος της πρώτης. Μια συμφωνία που φαίνεται μάλλον καλή αφού εξασφαλίζει την εργασία των απασχολουμένων στην εταιρία. Ωστόσο, αφού υπάρχει αυτή η συμφωνία πως είναι δυνατόν η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ στον ισολογισμό της να δηλώνει ζημιές και μάλιστα εξαιρετικά αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά;



Απάντηση του κ. Παππά



Η απάντηση που έδωσε ο κ. Παππάς είναι ότι με αυτό τον τρόπο  - καλύπτοντας τις ζημιές δηλαδή - η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ κάνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, δίνοντας  όμως – συμπεραίνουμε - χρήματα που έτσι και αλλιώς θα έδινε για να καλύψει το κόστος λειτουργίας της εταιρίας. Άρα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να βάζει επιπλέον χρήματα και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να πάρει το 100% των προνομιούχων μετοχών;



Συγγνώμη αλλά όλα αυτά μας φαίνονται περίεργα και γι’ αυτό περιμένουμε μια υπεύθυνη απάντηση. Βέβαια, μπορεί να μας πει ο κ. Παππάς ότι ιδιωτική εταιρία είναι και ότι θέλουν μπορεί να κάνουν. Είναι όμως έτσι; Να του θυμίσουμε το 1999 ή πιο πρόσφατες δηλώσει που πίεζε για την δεξαμενή φυσικού αερίου στο όνομα της τοπικής κοινωνίας; Αυτή η τοπική κοινωνία που την έχει κάνει «καραμέλα» ο κ. Παππάς δεν χρειάζεται να ξέρει τι παιχνίδια γίνονται στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ; Αν γίνονται!


Το κοτέτσι


Την προσεχή Πέμπτη 2 Ιουνίου ξεκινάει την λειτουργία του το ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ έχοντας ολοκληρώσει μια ανακαίνιση εξπρές. Ήδη έχουν φύγει οι σκαλωσιές και έχουν φανεί ξεκάθαρα τόσο το καλά όσο και τα αρνητικά αυτής της ανακαίνισης. Στα θετικά σίγουρα είναι το φρεσκάρισμα που έγινε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου δίνοντας ένα τόνο μοντέρνας όψης σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Επιπλέον είναι θετικό και το γεγονός ότι η πόλη αποκτάει άλλη μια ξενοδοχειακή μονάδα, σύγχρονη όχι μόνο στην όψη αλλά και στην λειτουργία.



Ωστόσο δεν μπορούμε να αποφύγουμε να σχολιάσουμε και τα αρνητικά. Το πιο σημαντικό και το οποίο φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο τώρα που έφυγαν οι σκαλωσιές είναι το μεταλλικό κοτέτσι που έγινε στην ταράτσα, στο roof garden. Ενώ όλο το κτήριο, αν και έχει τόσους ορόφους, δημιουργεί την αίσθηση του ανάλαφρου όγκου, έρχεται εκείνο το χοντροκομμένο κοτέτσι για να προσθέσει ένα ακόμη όροφο κακογουστιάς. Μόνο πέργκολα δεν είναι αυτό το δημιούργημα, θυμίζει αυθαίρετο που φτιάχτηκε βιαστικά και πρόχειρα μέσα σε μια νύχτα. Αλήθεια εκεί στην Πολεοδομία Καβάλας δεν είχε δει κανείς τα σχέδια πριν ξεκινήσει η κατασκευή και έπρεπε να φτάσουμε σήμερα, λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια για να διαπιστώσουμε αυτή την παραφωνία. Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης; Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες αντιλήψεις!

Οι αγανακτισμένοι πάνε πλατεία… οι προβληματισμένοι που;


Μπορεί οι πολίτες που δηλώνουν αγανακτισμένοι και βγαίνουν στις πλατείες να είναι λιγότεροι απ’ όσους θα περίμενε κανείς, ωστόσο το γεγονός δεν χάνει την αξία του. Και δεν την χάνει γιατί για πρώτη φορά, τουλάχιστον μετά την μεταπολίτευση, υπάρχει μια αυθόρμητη λαϊκή διαμαρτυρία. Δεν ξέρουμε στην πορεία τι θα γίνει και πως θα εκφραστεί πολιτικά αυτή η αγανάκτηση, το σίγουρο είναι όμως ότι κάποιες χιλιάδες συνέλληνες εγκατέλειψαν τον καναπέ και βγήκαν στις πλατείες. Καλά και ωραία όλα αυτά και μακάρι όλοι αυτοί, οι αγανακτισμένοι, να πληθύνουνε και τα κατακλύσουν δρόμους και πλατείες. Δυστυχώς όμως αυτοί που παραμένουν στους καναπέδες με το τηλεκοντρόλ στο χέρι και οι οποίοι καθοδηγούνται από το μέγα ινστρούχτορα Λάκη Λαζόπουλο και τους άλλους πρωταγωνιστές της τηλεπροπαγάνδας είναι πολλοί περισσότερο. Όσα δεν μπόρεσε να κάνει η χούντα με τα τάνκ το έχει πετύχει η τηλεόραση…



Ωστόσο όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι έχουν ένα πρόβλημα, τουλάχιστον  στην Αθήνα, μαζεύονται στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή και χειρονομούν και φωνάζουν συνθήματα. Τελικά όμως το πρόβλημά τους είναι το Κοινοβούλιο, που σε τελική ανάλυση είναι και το σύμβολο της Δημοκρατίας ή ο κομματισμός. Δημοκρατία και  κομματισμός, έννοιες – εν τέλει – απόλυτα διάφορες και ξένες μεταξύ τους. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο παραγωγικό αν οι διαμαρτυρίες γίνονταν μπροστά από τα γραφεία των κομμάτων. Αν κάτι σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολίτευσης, αυτό είναι τα κόμματα που γνωρίζουμε και θα μας επιτρέψετε να μην κάνουμε καμία διάκριση ανάμεσα σε κόμματα εξουσίας και μη. Ακόμη και οι εκτός των κέντρων  εξουσίας, συνέβαλαν τα μέγιστα στην απαξίωση της πολιτικής. Το 1989 δεν απέχει πολύ από το σήμερα.



Ας γυρίσουμε όμως στο κίνημα των αγανακτισμένων, για να σημειώσουμε ότι αν συνεχίσει έτσι, μπορεί σύντομα να αποκτήσει ακόμη πιο μαζικά χαρακτηριστικά αλλά δεν θα έχει λύσει ένα βασικό του πρόβλημα. Τα αληθινά ποτάμια έχουν μια κατεύθυνση, ξεκινούν από κάπου, από την πηγή και πηγαίνουν κάπου, στο βάθος της Θάλασσας, δεν περιφέρονται από εδώ και από εκεί ή καλύτερα από πλατεία σε πλατεία χωρίς στόχο. Κι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός στόχος που μπορεί να υπάρξει και να γίνει ο καταλύτης για μια εκ νέου πολιτικοποίηση δεν είναι άλλος από τον απόλυτο συγχρονισμό με την οικουμενική ιστορία. Περισσότερο από κάθε άλλη οικονομική κρίση, ο δυτικός κόσμος δοκιμάζεται τώρα από μια δομικού χαρακτήρα κρίση. Το μοντέλο της ευημερούσας δυτικής κοινωνίας καταρρέει και απειλείται από τους φτωχούς και καταφρονεμένους Κινέζους και Ινδούς. Το Κεφάλαιο το κατανόησε γρήγορα και από νωρίς μαζικά μετανάστευσε ανατολικά. Έφυγε αφήνοντας πίσω του χρεωκοπημένες τράπεζες, κουφάρια εργοστασίων και επιχειρήσεων και εκατομμύρια ανέργους και άφησε τις κυβερνήσεις να τα διαχειριστούν. Ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης δεν θα σημάνει απλά και μόνο το μέγεθος των απωλειών αλλά και το ίδιο το πολίτευμα της Δύσης. Τα πράγματα είναι λοιπόν, πολύ σοβαρά, για να τα αφήσουμε στους διορισμένους διαχειριστές.