Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Οι νέο – οθωμανοί συνεχίζουν ακάθεκτοι


Την περασμένη Κυριακή στο ΕΘΝΟΣ δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Μελέτη σχετικά με την υλοποίηση των νέο – οθωμανικών σχεδίων της Τουρκίας, προς τα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα. Ιδιαίτερες αναφορές υπάρχουν και για την Καβάλα καθώς αποτελεί η πόλη μας κομβικό σημείο της νέο – οθωμανικής και της ισλαμικής επέκτασης. Έτσι λοιπόν μεταξύ άλλων ο κ. Μελέτης αναφέρει ότι «Στα μνημεία τα οποία έχουν μπει στον τουρκικό κατάλογο για αναστήλωση είναι και η "Βιβλιοθήκη του Μεχμέτ Πασά" στην Καβάλα και έτσι εξηγείται και το ξαφνικό ενδιαφέρον του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη και το Ιμαρέτ και πριν από μερικές εβδομάδες η Καβάλα συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της "εκπαιδευτικής περιοδείας" των νέων Τούρκων διπλωματών. Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικές πηγές, στο πλαίσιο αυτής της νέας αντίληψης έχει ζητηθεί από την Αθήνα η αναστήλωση του Τζαμιού Φετιγιέ στην Πλάκα, θέμα που έθεσε δημοσίως και ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα».


Τα έχουν ή δεν τα έχουν…


Τα κολυμβητήρια σε όλη την Ελλάδα κλείνουν γιατί οι ΟΤΑ δεν έχουν τα αναγκαία χρήματα για να τα συντηρήσουν. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για όσους οραματίστηκαν και κατασκεύασαν (γιατί άραγε;) μεγάλα έργα για τα οποία δεν υπήρχε καμία μέριμνα για το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας.

Ζητάει προστασία


Δεν ξέρουμε τι θα αποκαλύψει η έρευνα και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «παράνομων στοιχημάτων» αλλά αυτό που συνέβη σε πολλά μέσα χθες, δηλαδή η δημόσια διαπόμπευση των εμπλεκομένων, είχε χρόνια να συμβεί. Γι’ αυτό και ήδη καταγράφονται οι πρώτες

Ανίκανο η άβουλο;

 Μόλις χθες μας έλεγαν μια ιστορία, η οποία αφορά τον τρόπο που διαχειρίζονται στις ΗΠΑ την φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα. Ήταν λοιπόν ένας μετανάστης με καταγωγή από την Καβάλα, ο οποίος εργάζονταν σε ένα εστιατόριο. Κάποια στιγμή ο επιχειρηματίας που είχε το κατάστημα αποφάσισε να το πουλήσει… Εξεδήλωσε ενδιαφέρον ο Έλληνας μετανάστης να το αγοράσει και συμφώνησαν στο ποσό…  Έτσι έδωσαν ραντεβού στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου. Ο Έλληνας πήγε στο ραντεβού με μια βαλίτσα στο χέρι στην οποία είχε 350.000 δολάρια και ένα ισόποσο ποσό σε επιταγή, το οποίο αντιπροσώπευε το ποσό που είχε σε τραπεζικό λογαριασμό. Ετοιμάζονταν λοιπόν να υπογράψουν το συμβόλαιο της αγοροπωλησίας συνολικού ύψους 700.000 δολλαρίων…

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Διαβούλευση


Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής παραδέχθηκε ότι η ενοικίαση στην Λημνιά της δημοτικής έκτασης για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά τώρα στην περίπτωση του Βουνοχωριού  θα προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση ώστε να υπάρξουν πολλοί

Οι ανιστόρητοι


Θα επανέλθουμε στην υπόθεση των 16 συλλόγων που ετοιμάζουν το μεγάλο γλέντι στην παραλία με σουβλάκι και πολύ τσίκνα για να γιορταστούν τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καβάλας, όχι γιατί έχουμε λάβει  καμία απάντηση στο ερώτημα που τους θέσαμε σχετικά με την εξαφάνιση του ονόματος της Χριστούπολις από τον τίτλο της εκδήλωσης, θυμίζουμε ότι την ονομάζουν «Αντισάρα – Νεάπολη – Καβάλα» αλλά γιατί έχει πέσει πολύ παρασκήνιο για τον αποκλεισμό μεγάλων και ιστορικών

Συζητήσεις στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ


Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τόσο στον αθηναϊκό Τύπο όσο και σε διάφορες ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, οι αναφορές στην Ενεργειακή Αιγαίου και στα επενδυτικά της σχέδιά της  για το εξαντλημένο κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας. Όλα αυτά εκείνο που προσφέρουν είναι να θυμίζουν το ενδιαφέρον της εταιρίας για την υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου. Τι κρύβεται πίσω από αυτά;

Η ψευδαίσθηση της εκπαίδευσης


Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, και πιθανότατα του χρόνου να είναι το φαινόμενο ακόμη πιο έντονο, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να περάσουν σε μια σχολή ΤΕΙ ή ΑΕΙ θα επιλέξουν με ένα επιπλέον κριτήριο, κι  αυτό είναι το ποια σχολή είναι πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Το άλλο κριτήριο που ήδη είναι το κύριο είναι το ποιες σχολές έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Με αυτά τα δύο κριτήρια θα μπει ένας τέλος στην άσκοπη, απρογραμμάτιστη και ευκαιριακή πολιτική ίδρυσης σχολών και τμημάτων για να εξυπηρετηθεί αφενός η πολιτική της «γκαρσονιέρα – φραπέ» και αφετέρου η τακτοποίηση χιλιάδων «προσοντούχων»  οι οποίοι αν και έχουν διδακτορικά, μεταπτυχιακά, συμμετοχές σε συνέδρια και σεμινάρια κ.α., δεν έχουν δουλέψει ούτε κατ’ ελάχιστον στην παραγωγή και την ελεύθερη αγορά εργασίας…


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ποιος πληρώνει για την Κεραμωτή;


Πλήθος τα παράπονα που διατυπώνονται για το λιμάνι της Κεραμωτής, παράπονα που υπάρχουν εξαιτίας της αδιαφορίας με την οποία διαχειρίζεται το θέμα ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης. Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, πολλώ δε από την στιγμή που ο ΟΛΚ πληρώνει το Δήμο Νέστου για να εκτελεί μια σειρά από εργασίες.

Το κολυμβητήριο του ξεπλύματος

Κλείνει το κλειστό κολυμβητήριο και στο εξής οι ανάγκες άθλησης θα καλύπτονται από το ανοιχτό. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι κλείνει για να γίνει η αναγκαία επισκευή στην στέγη, οπότε μετά το πέρας τον εργασιών – γύρω στον Οκτώβριο  - θα ανοίξει και πάλι το κλειστό… Ποιανού έτους τον Οκτώβρη θα ανοίξει κανείς δεν μπορεί να μας το πει…

Τα κουνούπια πέφτουν σαν το χαλάζι!


Είναι πολύ ωραία όλα αυτά που ακούγονται από την Περιφέρεια ΑΜΘ για την τουριστική προβολή της περιοχής αλλά κανείς δεν έχει συλλάβει πόσο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην τουριστική εικόνα της περιοχής το πρόβλημα των κουνουπιών. Και δεν μιλάμε για περιοχές όπως η Κεραμωτή όπου

Η παράγκα


Καλά λένε ότι το τέλειο σχήμα είναι ο κύκλος, γιατί σε ξαναγυρνάει εκεί από όπου έχεις ξεκινήσεις…αν και αυτό ενέχει ένα στοιχείο ματαιότητας άξιζε τον κόπο γιατί  σου έχει προσφέρει την ικανοποίηση ότι έχεις κάνει ένα ταξίδι, έχεις δει και έχεις ακούσει και αν έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά έχεις γίνει σοφότερος.

Το 1974 ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδούσε: «…όλη η Ελλάδα μια απέραντη παράγκα, παράγκα, παράγκα του χειμώνα…». Αν το κυκλοφορούσε σήμερα κανείς δεν θα μπορούσε να το θεωρήσει ανεπίκαιρο. Πέρασαν κοντά πενήντα χρόνια και αφού διαγράψαμε μια τεράστια (κυκλική) πορεία ξαναγυρίσαμε στο ίδιο σημείο. Γνωρίσαμε τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, γνωρίσαμε την ανομία και την ατιμωρησία τις οποίες ταυτίσαμε με την έννοια της δημοκρατίας, γνωρίσαμε το τεράστιο τζόγο – με τις ευλογίες του κράτους – που ακούει στο όνομα χρηματιστήριο, δώσαμε λευκή επιταγή στους πολιτικούς να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και σε αντάλλαγμα ζήσαμε μια ζωή χωρίς σκοτούρες, δημοσιοϋπαλληλική – εδώ μπορεί να υποστηρίξει κανείς και δικαίως, ότι δώσαμε πολλά σε σχέση με αυτά που πήραμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

 Σε αυτά τα χρόνια γνωρίσαμε και τί σημαίνει σκάνδαλο και εξεταστική επιτροπή απαλλαγής ευθυνών, ζήσαμε τη διαφθορά σε όλο της το μεγαλείο, συνάψαμε σχέσεις με τους διεθνείς κερδοσκόπους και με τον ερωτιδέα Στρος Καν, μάθαμε τι θα πει τρόικα και βίαιη προσαρμογή στην φτώχεια, μάθαμε όμως το κυριότερο, ότι το Ελληνικό Κράτος δεν είναι ανεξάρτητο είναι ενεχυριασμένο στους δανειστές του… 

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Το λιβάδι με τα φωτοβολταϊκά


Μετά τα 500 περίπου στρέμματα που νοίκιασε ο Δήμος Καβάλας στην Λημνιά για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, άνοιξε η όρεξη και προσπαθεί η δημοτική αρχή να ικανοποιήσει και άλλους επενδυτές. Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να δημοπρατηθούν άλλα 400 στρέμματα στο Βουνοχώρι για τον ίδιο σκοπό!!!

Τίποτα δεν είναι το ίδιο


Το κακό δεν είναι να πτωχεύεις, το κακό είναι να ξεφτιλίζεσαι.  Αυτή τη στιγμή λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα τα οικονομικά των ΟΤΑ είναι περιορισμένα. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα αυτεπιστασίας στο Δήμο Καβάλας, δεν έχουν καθαριστεί τα χόρτα, δεν έχουν ετοιμαστεί οι  πλάζ, δεν κινείται τίποτα στην πόλη.

Ανιστόρητοι;


Τα φετινά Ελευθέρια θα εορταστούν με διάφορες εκδηλώσεις. Μια από αυτές είναι και η εκδήλωση 16 «πολιτιστικών» συλλόγων της Καβάλας οι οποίοι θα χορέψουν στην παραλία και θα ψήσουν σουβλάκια, τα οποία θα πωλούνται έναντι 1 ευρώ προκειμένου με τα έσοδα να ενισχυθεί το ταμείο τους!!! Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Καβάλας τους πρόσφερε 800 κιλά κρέας!!! Τώρα βέβαια θα αναρωτιέστε για το κατά πόσο έχουμε ανάγκη 16 συλλόγους οι οποίοι επειδή δεν μπορούν να συντηρηθούν να πουλάνε σουβλάκια, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα λυθεί από την ίδια τη ζωή.

Μα δεν θα το καταλάβουν;


Συνήθως αποδέκτης της κριτικής είναι ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ που σε λίγο η οργή για τις λάθος επιλογές θα πέσει στα κεφάλια όλων των μελών της δημοτικής αρχής. Εδώ και καιρό  το έχουμε γράψει ότι η δημοτική αρχή εκπέμπει σε διαφορετική συχνότητα από αυτή που εκπέμπουν οι πολίτες. Η δημοτική αρχή συνεχίζει να εκδηλώνει τις ροπές που έχει προς τις χαρές και τα πανηγύρια και οι πολίτες συνεχίζουν να δίνουν την καθημερινή πάλη για την επιβίωση. Σχεδόν όλοι έχοντες και μη έχοντες αγωνίζονται, οι πρώτοι για να κρατηθούν όσο μπορούν κοντά στο επίπεδο ζωής που είχαν και οι δεύτεροι για να επιβιώσουν.

Εθνική ομοψυχία: Εθνικό ζητούμενο


Αν πιστεύει κανείς ότι ο Πελοποννησιακός πόλεμος δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μικρές αψιμαχίες μεταξύ πόλεων είναι πολύ γελασμένος, γι’ αυτό ας ανατρέξει λίγο στον Θουκυδίδη για να φρεσκάρει λίγο την μνήμη του…

Αν πιστεύει κανείς ότι στην χιλιόχρονη πορεία της βυζαντινής αυτοκρατορίας (Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) το μόνο μέλημα των τότε αρχόντων ήταν η απόκρουση των βαρβαρικών ορδών, τότε σίγουρα δεν έχει ακούσει ή δεν έχει διαβάσει για τις εκατοντάδες εξεγέρσεις και εμφύλιες συγκρούσεις, οι οποίες στο τέλος την οδήγησαν στην άλωση.

Αν νομίζεται ότι οι ένδοξες σελίδες της επανάστασης του 1821 γράφτηκαν από το αίμα των Οθωμανών Τούρκων επίσης είστε λάθος, καθώς οι εμφύλιες συγκρούσεις κόστισαν πάρα πολύ σε ανθρώπινο δυναμικό και αν δεν υπήρχε η επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων και πάλι θα είχε καταπνιγεί η επανάσταση, όπως είχε συμβεί και νωρίτερα.

Να αναφερθούμε σ τον εθνικό διχασμό του 1914 που οδήγησε, λίγα χρόνια μετά, στην απώλεια των πατρογονικών εστιών στην Μ. Ασίας ή για τον εμφύλιο πόλεμο 1945 – 1949 που δεν επέτρεψε να βγει η χώρα από το καμίνι του μεγάλου πόλεμου με ψηλά το κεφάλι, όπως αρμόζει σε μια νικήτρια;