Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν θα ξέρεις που να κοιτάξεις


Όλα δείχνουν ότι τι φθινόπωρο που έρχεται, αλλά και ο Σεπτέμβριος που ήδη ξεκίνησε δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα όσα ξέραμε. Οι επερχόμενες εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και
στο εξωτερικό, πυκνώνουν δραματικά και μας προετοιμάζουν για μεγάλες αλλαγές.

 

Πρώτα απ’ όλα στο εσωτερικό μέτωπο τα μαντάτα στο μέτωπο της οικονομίας δεν είναι καθόλου ευχάριστα και η ψήφιση του πακέτου μέτρων 11,5 δις. ίσως να αποδειχθεί ότι θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Το πολιτικό προσωπικό δεν δείχνει ικανό να διαχειριστεί μια κατάσταση που ξεφεύγει κατά πολύ από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ουσιαστικά οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή ένα «σάντουιτς» ανάμεσα στους ψηφοφόρους τους που δεν αντέχουν άλλα μέτρα και τους δανειστές που δεν δέχονται να κάνουν ένα βήμα πίσω. Σε αυτές τις περιπτώσεις η πίεση και από της δύο πλευρές θα οδηγήσει στη ρήξη, με συνέπειες εκρηκτικές. Το πολιτικό σύστημα, συνολικά τώρα, δεν φαίνεται ικανό να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα μια μεγάλης κυβερνητικής κρίσης, πολλώ δε αν αυτή συνοδεύεται και από αναταραχές στο εξωτερικό μέτωπο.

 

Σε λίγο όλοι αυτοί που εμφανίζονταν ως οι καλοί πρεσβευτές της Τουρκίας και ως οι προξενητές της ελληνοτουρκικής φιλίας και προσέγγισης και εξέφραζαν όλα αυτά τα απολίτικα και ανιστόρητα ευφυολογήματα δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν. Η Τουρκία έχει βγει στο Αιγαίο και δείχνει τα νύχια της πιο άγρια από ποτέ. Οι τουρκοπράκτορες αλωνίζουν την Θράκη και σπέρνουν ελπίδες ότι κοντά είναι η Μαμά – Τουρκία δεν θα αργήσει η ώρα που θα απαλλαγούν από τους Έλληνες. Οι γεωπολιτικές αλυσιδωτές αντιδράσεις που δρομολογήθηκαν μετά την ανάφλεξη της Συρίας οδηγούν σε αλλαγές που συμβαίνουν κάθε εκατό χρόνια. Η Τουρκία το έχει καταλάβει και βάζει πιο επιτακτικά από ποτέ άλλοτε τις διεκδικήσεις της. Η τουρκική κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι είναι κοντά στο να χάσει εδάφη στα ανατολικά της σύνορα και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αναπληρώσει τις απώλειες κερδίζοντας εδάφη στα δυτικά της. Αν αυτό πριν μερικά χρόνια φάνταζε ως σενάριο φαντασιόπληκτων αναλυτών, τώρα είμαστε κοντά να το δούμε να επαληθεύεται.

 

Έρχονται γεγονότα που για να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουμε θα πρέπει να γίνουμε σαν τον Ιανό, με δύο κεφάλια, ένα να κοιτάει στο εσωτερικό της χώρας και ένα στην ευρύτερη γειτονιά μας, από τον Αιγαίο και την Θράκη μέχρι το μακρινό Αφγανιστάν. Υπάρχει βέβαια και η λύση να συνεχίζετε να χαζεύετε με τα τουρκικά σύνορα και να τα αγνοήσετε όλα αυτά.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης