Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί τόσες γκρίνιες;


Ακούστηκαν γκρίνιες για το γεγονός ότι παραχωρήθηκε μέρος του ισογείου της Δημοτικής Καπναποθήκης για την προσωρινή στέγαση των εκθεμάτων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας. Μεταξύ των όσων ακούστηκαν ήταν και η φράση «τι το θέλει η Καβάλα το ναυτικό μουσείο; Τι σχέση έχει με τη θάλασσα;»!!! Δεν ξέρουμε αν όσοι τα λένε αυτά αντιλαμβάνονται το τι λένε, εμείς
απλά θα τους θυμίσουμε τόσο αυτό που αναφέρουμε και στο παραπάνω σχόλιο, ότι δηλαδή από τη θάλασσα έπνευσε ο άνεμος Ελευθερίας στην σκλαβωμένη Καβάλα το 1913 και με πλοίο ήρθε εδώ ως ελευθερωτής ο ελληνικός στρατός και αφετέρου να ρωτήσουμε το τι θα ήταν η Καβάλα χωρίς το λιμάνι και τη θάλασσα; Ακόμη και η ανάπτυξη που γνώρισε λόγω του καπνού στην θάλασσα δεν οφείλεται; Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν μια τάξη πιο χαμηλά όπως ήταν οι Σέρρες, η Δράμα και η Ξάνθη. Επίσης να θυμίσουμε ότι στην περιοχή της Καβάλα, υπήρξαν ναυπηγεία που έβγαλαν μερικά από τα πιο όμορφα σκαριά καϊκιών.

 

Όλα αυτά είναι και θέλει να είναι το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να το στηρίξουμε.

 

Υ.Γ. Στα προχθεσινά εγκαίνια έδωσε το παρών πολύς κόσμος, αλλά ανάμεσα σε όλους εμείς ξεχωρίσαμε τον καραβομαραγκό Παντελή Μοσχάτο – τον έχουμε παρουσιάσει από τις σελίδες του «Χ» - από τα χέρια του οποίου βγήκανε εξαιρετικής ομορφιάς και αντοχή σκαριά.