Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Χτύπησε 196.000 ευρώ το έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου Ελευθερούπολης. Ο κ Γιάννης Φιλόσογλου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη μετά την βροχή των αποκαλύψεων

Μια δύσκολη συνεδρίαση ήταν για τον πρώην δήμαρχο Ελευθερούπολης Γιάννη Φιλόσογλου αυτή που έλαβε χώρα χθες το βράδυ με θέμα τον διαχειριστικό έλεγχο για την «μαύρη τρύπα» που ανακαλύφθηκε στα ταμεία του πρώην Δήμου Ελευθερούπολης μετά την εξαφάνιση του κεντρικού ταμεία. Ουσιαστικά χθες παρουσιάστηκε στο σώμα το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου που είχε ορίσει τηνπερασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης.


Ο κ Ξουλόγης έθεσε το πόρισμα ως θέμα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, προς εξέταση, αφού μετά την συζήτησή της ακολούθησε η έκδοση απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι. Η συζήτηση αφορούσε κύρια τα οικονομικά του ταμείου του Δήμου Ελευθερούπολης και της ΔΕΥΑΕ.
Εξετάστηκαν 7 σημεία από το πόρισμα και τα οποία είχαν το μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον.
Ο κ Ξουλόγης αναφέρθηκε στο ποσό που τελικά, σύμφωνα με το πόρισμα υπεξαιρέθηκε και φτάνει τα 196.000 ευρώ, ενώ αποκάλυψε ότι τα χρήματα που αφορούσαν το έργο της επέκταση του δικτύου ύδρευσης δεν αντιστοιχούν σε παραστατικά, αφού δεν βρέθηκε τίποτα σχετικό.

Έγινε λόγος και για πρόβλημα με τα ποσά στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ελευθερούπολης, καθώς είχαν εισπράξεις  15.000 ευρώ ενώ στα ταμεία τους βρέθηκαν μόνο 5.000 ευρώ στην μία περίπτωση και στην δεύτερη από 20.000 που είχαν εισπράξει αποδόθηκαν μόνο οι 10.000 ευρώ.
Σχετικά με τα δημοτικά τέλη του Δήμου από τις  εισπράξεις  της ΔΕΗ, του Δεκέμβρη του 2010, θα έπρεπε να είναι 59.000 ευρώ αλλά αποδόθηκαν στον Δήμο μόνο 9.000 ευρώ περίπου, αφήνοντας ένα έλλειμμα 50.000 ευρώ. Και στην δεύτερη είσπραξη από 51.0000 στα ταμεία του Δήμου βρέθηκα μόνο 1.000 περίπου ευρώ, αφήνοντας και πάλι ένα έλλειμμα της τάξης των 50.000 ευρώ.

Ανέλαβε την ευθύνη

Ο πρώην δήμαρχος Ελευθερούπολης Γιάννης Φιλόσογλου, μετά την βροχή των αποκαλύψεων δεν μπόρεσε παρά τα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι είχε εμπιστευθεί στον συγκεκριμένο υπάλληλο του Δήμου, «εν λευκώ» τα ταμεία  και των εννέα νομικών προσώπων του, επί σχεδόν οκτώ χρόνια..  Όπως υποστήριξε ο κ. Φιλόσογλου, δεν είχε ενημερωθεί για το έλλειμμα από τους υπευθύνους της ΔΕΥΑ και δεν γνώριζε για τυχόν επιλήψιμες δραστηριότητες.
Ο δε πρώην Δήμαρχος Ελευθερών και νυν δημοτικός Σύμβουλος του νέου συνενωμένου Δήμου Παγγαίου Χαράλαμπος Χρυσανίδης ζήτησε να γίνει ενδελεχής έλεγχος όλων των ταμείων των 5 Δήμων. Το ίδιο ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος κ Κώστας Γάκης.

Επίσης να σημειώσουμε ότι με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το πόρισμα θα παραδοθεί σήμερα στην Εισαγγελία Καβάλας για να διερευνήσει αξιόποινο των πράξεων του. Παράλληλα ο εν λόγω υπάλληλος έχει κληθεί σε απολογία με τοιχοκόλληση της απόφασης στο γραφείο του μιας και είναι αγνώστου διαμονής, ενώ του επιβλήθηκε η ποινή της αργίας και της έκπτωσης από την θέση του ταμεία. Να σημειώσουμε ότι αν τυχόν η Εισαγγελεία Καβάλας ασκήσει ποινική δίωξη θα πρέπει να εντοπιστεί και να οδηγεί στο αυτόφωρο, οπότε αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι ούτε τις επόμενες ημέρες υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί ο δράστης της υπεξαίρεσης.