Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ο κύκλος που πρέπει να σπάσει


Ζούμε ιστορικές στιγμές, ζούμε στιγμές αποκαλυπτικές, καθώς η δύναμη το γεγονότων είναι τέτοια που ότι συμβαίνει αυτό το διάστημα και ότι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα, θα καθορίσει την ζωή της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Ζούμε στιγμές που οι επιλογές που γίνονται τώρα θα καθορίσουν το πώς θα είναι η χώρα σε όλους τους τομείς, τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής ζωής, για πολλά χρόνια.


Ποιος θα το περίμενε, για παράδειγμα το 2004, ότι το 2010 η χώρα θα δενόταν χειροπόδαρα από το μνημόνιο και με την απειλή της χρεωκοπίας θα γινόταν μια άρδην αλλαγή όλων των σταθερών που είχαμε στην ζωή μας. Ποιος θα το περίμενε, μέχρι και το 2009, όταν πηγαίναμε στην κάλπη για να ψηφίσουμε το 2012 θα εμφανίζονταν δύο κορυφαίοι υπουργοί της μνημονιακής κυβέρνησης για να μας πούνε ότι δεν διάβασαν το μνημόνιο πριν το ψηφίσουν και το υπογράψουν, όταν το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάθε πολίτης μόλις ενηλικιώνεται είναι, να προσέχει που βάζει την υπογραφή του. Ανεύθυνοι πολιτικοί που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά ανεύθυνοι και εμείς που τους ψηφίζουμε. Ωστόσο το σημαντικότερο στοιχείο στην περίπτωση αυτή δεν είναι η ανευθυνότητα, είναι η κυνικότητα με την οποία ομολογούν ότι παρέδωσαν την χώρα στο μνημόνιο, όχι μόνο χωρίς να το διαπραγματευτούν, αλλά και χωρίς να το διαβάσουν.

Και εμείς κοιμόμασταν, νομίζοντας ότι έχουμε κυβέρνηση που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, ένα συρφετό άχρηστων  έχουμε που διαχειρίζονται την εξουσία για προσωπικά οφέλη. Και  όταν έρχεται η συνειδητοποίηση των πραγμάτων είναι που προκύπτει το ερώτημα: Και τώρα τι κάνουμε;

Αυτό που ζούμε δεν είναι απλά μια οικονομική κρίση που ήρθε για λίγο και θα περάσει, ζούμε κάτι βαθύτερο που είναι η ανάγκη ανατροπής του στάτους που διέπει το ίδιο το νεοελληνικό κράτος. Τα πράγματα είναι απλά, τα ψέματα έχουν τελειώσει και η μοναδική γλώσσα που υπάρχει είναι αυτή της αλήθειας. Δεν μπορεί να υπάρξει αναγέννηση με ψέματα και κενούς ανθρώπους, για να μπορέσει να φυτρώσει το δέντρο της αλήθειας πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο και ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να εξορίσουμε το ψέμα και να ανακαλύψουμε τις γνήσιες αξίες που πρέπει να διέπουν μια κοινωνία.

Κυκλοφορούν καθημερινά σενάρια για χρεωκοπία, για ακόμη χειρότερη φτώχεια και ακόμη χειρότερη πείνα, είναι αλήθεια μέχρι του σημείου να μας χειραγωγήσουν με το αίσθημα του φόβου, όταν όμως αποτινάξουμε αυτό το ζυγό τότε θα είμαστε και ελεύθεροι να «βγούμε στην απλωταριά» και να αναζητήσουμε την αλήθεια.