Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Θέλει τόλμη και υπομονή

 

Αυτό τονίστηκε από τον Γιάννη Γρηγορίου, Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ στην χθεσινή ημερίδα του ΤΕΕ Α.Μ.

 

Η χθεσινή ημερίδα του ΤΕΕ Α.Μ. με θέμα:  «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» τράβηξε το ενδιαφέρον πάρα πολλών οι οποίοι έσπευσαν στο ξενοδοχείο LUCY για να την παρακολουθήσουν. Μέσα στην πρώτη ώρα  από την έναρξη της εκδήλωσης, είχε σχεδόν διπλασιαστεί το ακροατήριο, ενδεικτικό το πόσο εύστοχη ήταν η επιλογή του θέματος. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου για πολλούς φαντάζει ως ένα νέο Ελντοράντο…  Εντούτοις πέρα από την συγκυρία, αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι περισσότερες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν. Με κορυφαία ίσως την
εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής την οποία παρουσίασε ο Γιάννης Γρηγορίου,  Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ, με θέμα «Έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα».

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρου Βασιλειάδη ο οποίος αφού μίλησε για την σχεδιαζόμενη κατάργηση του ΤΕΕ ως θεσμού, την μετατροπή της χώρας σε μια τεράστια ΕΟΖ ανεργίας και ανέχειας, συνέχισε με αναφορές στα παγκόσμια αποθέματα υδρογονανθράκων και στο θέμα της θέσπισης της ΑΟΖ και στην μυθολογία που συνοδεύει αυτό το θέμα  το οποίο, όπως είπε, τυγχάνει εκμετάλλευσης από εθνικιστικούς και υπερεθνικιστικούς κύκλους. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην περιοχή μας, στον 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και 5ο μεγαλύτερο στον κόσμο τυρφώνα των τεναγών των Φιλίππων, στα κοιτάσματα ουρανίου της Δράμας και φυσικά στην παραγωγή και εκμετάλλευση πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας αλλά και γενικότερα στις πιθανά πετρελαιοφόρες περιοχές της χώρας. Αναφέρθηκε ακόμη στην αβελτηρία και την ασυνέχεια που χαρακτηρίζει την έρευνα υδρογονανθράκων με συνέπεια για πολλά χρόνια να έχει σταματήσει κάθε τι. Τέλος,  για το θέμα της ΑΟΖ σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης ότι «δεν είναι εφικτή η άμεση θέσπισή της και πρέπει πρώτα να γίνει συστηματική δουλειά για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος». Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης τόνισε ότι είναι μείζον εθνικό θέμα η έρευνα και η παραγωγή του πετρελαίου, ενώ ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής στάθηκε στην σημασία που έχουν τα πετρέλαια για την τοπική οικονομία, ενώ διαπίστωσε ότι θα αργήσουν να συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία.

 

Η Ελλάδα είναι η μαύρη τρύπα

Για πολλά χρόνια ακόμη ο κόλπος της Καβάλας θα παραμένει – εφόσον υπάρχει βέβαια πετρέλαιο – η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που θα γίνεται εξόρυξη καθώς με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς δεν πρόκειται να διεξαχθεί παραγωγική γεώτρηση σε άλλο σημείο της χώρας πριν το 2020!!! Μέχρι τότε με έναρξη το 2014 θα διεξάγονται έρευνες, κύρια σεισμικών δεδομένων για να αξιολογηθούν οι πιθανές πετρελαιοφόρες περιοχές  στο Ιόνιο πέλαγος και να αρχίσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις εκεί που θα είναι αυξημένες οι πιθανότητες ανεύρεσης. Αυτό υποστήριξε στην εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής ο κ. Γρηγορίου περιγράφοντας το πλαίσιο των κινήσεων που πρέπει να γίνουν μέχρι να βρεθεί η επόμενη περιοχή εξόρυξης πετρελαίου. Αναλυτικότερα τις δυσκολίες, το κόστος και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσει η έρευνα και στην συνέχεια η παραγωγή παρουσιάσει ο κ. Γρηγορίου παραθέτοντας όλα εκείνα τα στοιχεία, έτσι όπως καθορίζονται από την διεθνή πρακτική. Συγκεκριμένα ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι «σε δύο χρόνια από σήμερα, αν όλα πάνε καλά, θα γίνουν οι πρώτες δημοπρατήσεις περιοχών – οικοπέδων – προς έρευνα, όσο εντοπίζονται περιοχές με ενδιαφέρον θα εστιάζεται σε εκείνα τα σημεία η σεισμική έρευνα και εφόσον υπάρχει ισχυρή πεποίθηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων, θα αρχίσουν στην συνέχεια οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Αν δεν φτάσουμε στο τεστ καύσης και στην οριοθέτηση της περιοχής δεν μπορούμε να μιλάμε για κοίτασμα αλλά απλά για πόρους» όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο κόστος που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα καθώς για κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν κεφάλαια που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ.  «Θα είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς αν εντοπίσουμε στο Ιόνιο, σε δέκα χρόνια από σήμερα 5 – 6 Πρίνους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

«Για να φτάσουμε όμως να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών και να διαθέσουν χρόνο και χρήμα για έρευνα στην Ελλάδα θα πρέπει να πάψουν οι πολιτικοί να βαυκαλίζονται με δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ και να πάνε στο Λονδίνο και στον Χιούστον που είναι οι έδρες των εταιριών για να τις πείσουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα» τόνισε με έμφαση ο κ. Γρηγορίου και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή στην Μεσόγειο υπάρχουν 124 περιοχές που ερευνώνται αλλά μεταξύ αυτών δεν υπάρχει ούτε μια ελληνική. Η Ελλάδα είναι η μαύρη τρύπα στην έρευνα του πετρελαίου, είμαστε μια ανυπόληπτη χώρα στο τομέα της έρευνας» τόνισε ο εισηγητής για να προσθέσει ότι «υπάρχουν πολλά περιθώρια έρευνας στην Ελλάδα αλλά αν δεν ξεκινήσουν οι έρευνες θα ακούμε μόνο για γεωλογικές θεωρίες οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί!!!». Κατά τον κ. Γρηγορίου το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην χώρα είναι ότι υπάρχουν πολλά τεχνολογικά κενά στην υποστήριξη της έρευνας, χρονική υστέρηση στην διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου με συνέπεια να υπάρχουν ασάφειες που αποτρέπουν τους επενδυτές. Καταλήγοντας στο δια ταύτα ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι υπάρχει στην Ελλάδα μέλλον στην έρευνα, εφόσον υπάρξεις συστηματική δουλειά για να καλυφθούν τα κενά και εφόσον υπάρξει τόλμη να γίνουν εκτεταμένες έρευνες.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης