Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011


Χριστούπολις: Χριστώνυμως ομολογία

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στην Δημοτική Καπναποθήκη η έκθεση με έργα καβαλιωτών αγιογράφων που ετοίμασε και παρουσίασε το «Χ». Υπό το γενικό τίτλο «Χριστούπολις: Χριστώνυμως ομολογία» παρουσιάστηκαν έργα των πιο διακεκριμένων καβαλιωτών δημιουργών, η φήμη των οποίων έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της Καβάλας και αποτελούν όλοι τους πρεσβευτές της
περιοχής μας. Επιπλέον παράλληλα με την έκθεση των έργων, δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα του ονόματος της Χριστουπόλεωςς και πως αυτό συνδέεται με την αγιογραφία και αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση του ερευνητή – συγγραφέα Κώστα Βαρδάκα. Με την ευκαιρία της αναφοράς να σημειώσουμε ότι ο κ. Βαρδάκας έχει συγγράψει και σχετικό πόνημα για το λησμονημένο όνομα της πόλης, στο οποίο αξιοποιεί τα ιστορικά και θεολογικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα για αποκαλύψει την ιστορική αλήθεια. Αυτό ήταν όμως μόνο η αρχή, ελπίζουμε σύντομα ο προβληματισμός που έχει προκύψει να ενταθεί και να έχουμε και άλλα γεγονότα προς αυτήν την κατεύθυνση. Γεγονότα που «ανασκάπτουν» ιστορικές και θεολογικές αλήθειες που έχουν λησμονηθεί, μαζί με το βυζαντινό όνομα της πόλης.

Συνολικά από την έκθεση πέρασαν πάνω από 1.000 άτομα. Χθες τελευταία ημέρα, υπήρχαν ακόμη συμπολίτες μας που θέλησαν να δουν τα έργα της αγιογραφίας, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος μας μίλησε με τα πλέον κολακευτικά λόγια για τα έργα και τους καβαλιώτες δημιουργούς.