Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011



Ανασκαφές στην Παναγία;

Μέσα στην κατήφεια και την γενική κατάθλιψη των ημερών, υπάρχουν και μερικές ειδήσεις που προσφέρουν ανακούφιση και ελπίδα ότι κάτι καλό γίνεται. Όσοι έτυχε να ανέβετε αυτές τις ημέρες στην συνοικία της Παναγίας ίσως θα διαπιστώσατε ότι στο οικόπεδο όπου κάποτε βρισκόταν το
δημοτικό νοσοκομείο γίνονται εργασίες από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Μέχρι στιγμής εκείνο που έχει γίνει και το οποίο φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι καθαρισμός του χώρου από την χαμηλή βλάστηση και αποκάλυψη υπολειμμάτων παλαιών κτηρίων.

Η βράχος της Παναγίας, ενώ παρουσιάζει ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, επάνω σε αυτόν ήταν χτισμένη η αρχαία Νεάπολις, η βυζαντινή Χριστούπολις και η Οθωμανική Καβάλα, εντούτοις λόγω του ότι υπάρχει συνεχής οίκηση έχουν γίνει ελάχιστες ανασκαφικές επεμβάσεις και αυτές κύρια σε περιπτώσεις ανοικοδόμησης. Ουσιαστικά η μόνη εκτεταμένη ανασκαφή που έχει γίνει – όσο μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς εκτεταμένη – είναι αυτή της Παλιάς Μουσικής η οποία αποκάλυψε τον παλαιοχριστιανικό ναό, δύο στην πραγματικότητα, και το παρακείμενο νεκροταφείο. Ουσιαστικά είναι η πρώτη ανασκαφή που έφερε στο φως ευρήματα από την εποχή της Χριστουπόλεως. Ελπίζουμε ότι η δεύτερη επέμβαση, αυτή στο οικόπεδο που βρίσκεται διαγώνια από την εκκλησία της Παναγίας, να φτάσει σε εκείνο το βάθος όπου θα προσφέρει νέα στοιχεία στην αναζήτηση της χαμένης από το χρόνο και λησμονημένης από τους ανθρώπους Χριστουπόλεως. Απ’ όσο γνωρίζουμε ο προγραμματισμός είναι μόνο για καθαρισμό, αν όμως προκύψει κάτι ενδιαφέρον – το οποίο και ευχόμαστε – ίσως να προχωρήσουν και σε ανασκαφή.