Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ένα μνημόσυνο


Όταν ο ναζισμός βρισκόταν στα πρώτα στάδια της ανόδου του, ένα από τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν ήταν η καύση των βιβλίων με περιεχόμενο που δεν το ενέκρινε. Διαβάζοντας το βιβλίο του Ευθύμιου Κουζινού, το οποίο μεταφράστηκε από τον λέκτορα του ΔΠΘ Θεοφάνη Μαλκίδη από την αγγλική γλώσσα στα ελληνικά και το οποίο παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββάτο από την Λέσχη Ποντίων Καβάλας, η οποία ανέλαβε και την έκδοση, μαθαίνουμε από έναν άνθρωπο που έζησε τα γεγονότα στο ΑΝΑΤΟΛΙΑ της Μεζιφούντας του Πόντου, ότι η ενοχοποίηση του Συμεών Ανανιάδη από τους Κεμαλιστές έγινε λόγω των βιβλίων που βρέθηκαν στην βιβλιοθήκη του!!!

Όσο και αν φαίνεται απίθανο ο 19χρονος Συμεών Ανανιάδης οδηγήθηκε στην αγχόνη επειδή στην βιβλιοθήκη του βρέθηκαν βιβλία αρχαίων ελλήνων συγγραφέων!!! Το στοιχείο αυτό ήταν ικανό για να κριθεί από τους Κεμαλιστές ως ένοχος προδοσίας και μέλος συνωμοτικής οργάνωσης και να καταλήξει στον θάνατο μετά από βασανιστήρια 4 μηνών. Ο νεαρός Ανανιάδης πριν ανέβη στην αγχόνη, καταγράφει ο φίλος του Ευθύμιος Κουζινός εκείνο που φώναξε ήταν η φράση: «είμαι αθώος». Βλέπετε βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα του κεμαλισμού και ο νεαρός πόντιος δεν μπορούσε να καταλάβει ότι εκείνη την στιγμή αναμετριόταν με το πιο απάνθρωπο και βάρβαρο καθεστώς που γνώρισε ο 20ος αιώνας και το οποίο έμελε να βρει μιμητές στην Ευρώπη, οπότε είχε τη αυταπάτη ότι μια δήλωση αθωότητας μπορούσε να δημιουργήσει συνειδησιακό πρόβλημα στους αιμοβόρους εκτελεστές του.

Αν δεν υπήρχε ο Ευθύμιος Κουζινός δεν θα γνωρίσαμε από πρώτο χέρι το τι έγινε και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης του βιβλίου και ειδικά στον άξιο καβαλιώτη επιχειρηματία Θεμιστοκλή Ανανιάδη, ο οποίος για να τιμήσει την μνήμη του προγόνου του κάλυψε το κόστος της έκδοσης και με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στην διάσωση της ιστορικής μνήμης.

Η παρουσίαση έγινε το περασμένο Σαββάτο στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου μαζί με το βιβλίο των Ραγκιπ Ζαρακολού – φυλακισμένο στην Τουρκία για τον αγώνα του για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας – Σαίτ Γκετίνογλου και Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΝΤΟ». Με αφορμή την παρουσίαση ο κ. Μαλκίδης αναφέρθηκε στο πλήθος των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας εξαιτίας των ιδεών και των απόψεων που εκφράζουν. Σε μια Τουρκία που θέλει να λέγεται δημοκρατική και σύγχρονη!!! Κι αυτά ως μια απάντηση σε όσους την θαυμάζουν, θέλουν την φιλία της και στο όνομα αυτής ντρέπονται να μιλήσουν για τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει!!!