Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Θα γελάσει κάθε πικραμένος


Επιθεώρηση επιπέδου Δελφιναρίου θυμίζει ποια το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει, παρά τα ευφυολογήματα που επιστρατεύει ο Βαγγέλης Βενιζέλους, παρά τις ιδιαίτερες υποκριτικές ικανότητες που επιδεικνύει, δεν μπορεί να κρύψει όλα αυτά που κουβαλάει ως βαρίδια και τα οποία το οδηγούν στην δύση του. Το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι μια
καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε, μπορεί η ευθύνη να μην είναι αποκλειστικά δική του, αλλά αυτή τη στιγμή αυτός βρίσκεται στη θέση εκείνου που θα επιλέξει ή να κλείσει το μαγαζί τώρα ή να δεχθεί την ήδη δρομολογηθείσα φθορά. Η πορεία της φθοράς ισοδυναμεί με το θέαμα που πρόσφεραν την δεκαετία του ’80 γνωστοί και καταξιωμένοι ηθοποιοί οι οποίοι για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην ανέβαιναν στην σκηνή του Δελφιναρίου με κείμενα που είχαν γραφτεί στο πόδι από δευτεροκλασάτους θεατρικούς συγγραφείς.

 

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν απέχει και πολύ από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια που φυτοζωούν και με διάφορα τεχνάσματα προσπαθούν να επιβιώσουν. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τον ιδεολογικό κορμό της μεταπολιτευτικής Ελλάδας νομοτελειακά και η πορεία θα ήταν ανάλογη. Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν είναι η εκλογική ήττα, αφού και στο παρελθόν ηττήθηκε αλλά γρήγορα ανέκαμψε, αλλά το γεγονός ότι έχει υποστεί μια ιδεολογική πανωλεθρία. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, έχει ταυτιστεί στην συνείδηση των πολιτών με την έννοια της πολιτικής εξαπάτησης. Αυτό συνέβη γιατί το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε εκεί που ήταν το προνομιακό πεδίο δράστης του, στο ζήτημα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Εθνικής Κυριαρχίας. Ότι και να πει σήμερα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ότι ήταν το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. και την έθεσε σε καθεστώς εκποίησης για να πληρωθούν στα σπασμένα και περιορισμού της εθνικής της κυριαρχίας. Πλέον δεν μπορεί να πείσει και αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που τα εκατομμύρια πολιτών που πίστεψαν σε αυτό και εναπόθεσαν τα όνειρα και τις προσδοκίες τους βλέπουν να έχουν όλα διαψευστεί.

 

Νομοτελειακά το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, ωστόσο ο πολιτικός χώρος που κάλυπτε παραμένει αν και με απώλειες ανέπαφος. Σε λίγες ημέρες, σε λίγες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ ίσως να έχει περάσει στην ιστορία, ωστόσο για όλους εμάς, οι συνέπειες της καταστροφικής του πολιτικής θα συνεχίζουν να υφίστανται. Η υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλει ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν μπορεί να αποδώσει και ο ίδιος δεν μπορεί να δικαιώσει ούτε το πρώτο αλλά ούτε και το δεύτερο όνομά του.

 

Θεόδωρος Α. Σπανέλης