Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Τελικά λεφτά υπάρχουν!!!


 Αυτές τις ημέρες είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο της προσαγωγής, σιδηροδέσμιων, ενώπιων της δικαιοσύνης, επιχειρηματιών που οφείλουν εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και περίπου 20 ημέρες και έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη για το δημόσιο ταμείο. Με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, 6 δις. ευρώ είναι το αποτέλεσμα των διακανονισμών που έγιναν για να κλείσουν αυτές οι υποθέσεις και να μη συνεχιστεί η κράτηση των
φοροφυγάδων. Ποσό πολλαπλάσιο απ’ αυτά που μπορεί να εισπράξει το δημόσιο τάχιστα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το ποσό που μπορεί να εισπραχτεί συνολικά από την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα καλύψει το σύνολο του δημόσιου χρέους, ωστόσο μπορεί να το μειώσει εντυπωσιακά.

Τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δίκιο, λεφτά υπάρχουν, μόνο που είναι σε τσέπες λίγων, οι οποίοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Επειδή όμως ο κρατικός μηχανισμός άργησε ή δεν ήθελε να τους να τους ανακαλύψει, στράφηκε στον εύκολο στόχο, στους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους  και τους συνταξιούχους. Κι όχι μόνο αυτό, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, από το 2009 και μετά ο μαθητευόμενος μάγος – επιεικής η έκφραση – Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε ότι μπορούσε για να διαλυθεί ο φορολογικός μηχανισμός. Το μεγαλύτερο φιάσκο δε  ήταν αυτό με τις αποδείξεις, όπου επέστρεψαν στους φορολογούμενος τεράστια ποσά τα οποία προσπαθούν τώρα να τα πάρουν πίσω με τα χαράτσια. Ερασιτεχνισμοί του χειρίστου είδους.

Αν η φοροεισπρακτική πολιτικής ξεκινούσε από τους φοροφυγάδες και κατέληξε, ως ύστατη προσπάθεια στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τότε η οικονομική πολιτική θα είχε έντονο το στοιχείο της δικαιοσύνης. Αυτό που σήμερα πολύ δύσκολα μπορεί να αποκτήσει.