Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη πρόκληση Θα ζητήσει τζαμί στην Καβάλα; Σε Θράκη και Μακεδονία ο Νταβούτογλου, με τις ευλογίες της ελλαδικής κυβέρνησης!


Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 8 μέχρι τις 10 Μαρτίου πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επίσκεψη ξεκίνησε χθες από την Αθήνα και συνεχίζεται σήμερα στην Θράκη και στην Καβάλα και αύριο στην Θεσσαλονίκη.  Η ελληνική κυβέρνηση, που έδωσε άδεια στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να επισκεφθεί την Κομοτηνή, την Ξάνθη και περιοχές που είναι εγκατεστημένη η μουσουλμανική μειονότητα, όπως ο Εχίνος, χαρακτηρίζει ιδιωτικό το πρόγραμμα των επισκέψεων του κ. Νταβούτογλου στη Θράκη και τη Μακεδονία.
Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, «ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρη  Δρούτσα, θα αφιχθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 στην Αθήνα».
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από το υπουργείο Εξωτερικών είναι αν η ελληνική πλευρά, που προσκάλεσε τον κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει στην Άγκυρα ότι το ταξίδι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο συναντήσεις και επαφές στην πρωτεύουσα.
Από την Αθήνα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να μετακινηθεί αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη σήμερα Τετάρτη. Ο κ. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από Τούρκους διπλωμάτες και δημοσιογράφους, σχεδιάζει να συνεχίσει την περιοδεία του στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, ενώ το βράδυ αναμένεται να διανυκτερεύσει στην Καβάλα. Αύριο Πέμπτη θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Θεσσαλονίκη, επισκεπτόμενος το σπίτι του Κεμάλ και το προξενείο της Τουρκίας.
Για το ποιους έχουν ζητήσει να δούνε τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα δεν έχει γίνει γνωστό από κάποια επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο φαίνεται ότι όσα ραντεβού κλείστηκαν αυτά έγιναν με διπλωματικό τρόπο, έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ότι παραβιάζει τον «ιδιωτικό χαρακτήρα» της επίσκεψής τους. Αυτό σημαίνει ότι από το προξενείο έγινε προσπάθεια να υπάρξουν απλά «φιλικές συναντήσεις» του Νταβούτογλου με φορείς και πρόσωπα της Καβάλας. Σε αυτό το «φιλικό κλίμα» λοιπόν ο κ. Νταβούτογλου θα ζητήσει τουλάχιστον δυο πράγματα, πέρα του ότι θα ξεναγηθεί στο Ιμαρέτ και στο σπίτι του Μωχάμεντ Άλι, το ένα είναι να αναδειχθεί το Οθωμανικό παρελθόν της Καβάλας μέσα από κοινές δράσεις!!! Το δεύτερο είναι να μιλήσει ο κ. Νταβούτογλου για μπίζνες, δηλαδή θα μας ανοίξει την όρεξη τάζοντας λαγούς με πετραχήλια… Επενδύσεις στον τουρισμό και κοινές εμπορικές δραστηριότητες θα μας φέρει ο κ. Νταβούτογλου… Κάπου εκεί θα μας σκάσει και το μυστικό, για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα τζαμί εν λειτουργία στην Καβάλα. Προσέχετε!!! Επειδή όμως το τζαμί του Ιμαρέτ είναι ιδιωτικό κατά κάποιο τρόπο, επειδή το τζαμί της Παλιάς Μουσικής έχει μιανθεί από την σφαγή του γουρουνιού μην ξαφνιαστεί κανείς από τους τοπικούς μας άρχοντες αν τον ακούσει να ζητάει, πολύ διπλωματικά και πολύ ευγενικά την ανέγερση νέου τζαμιού στην Καβάλα!!! Το οποίο βέβαια θα το χρησιμοποιούν τόσο οι αιγύπτιοι μουσουλμάνοι που δουλεύουν στην Καβάλα όσο και οι Τούρκοι τουρίστες…