Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Από την επίσκεψη Α. Νταβούτογλου στην Καβάλα - Προσευχή στο τζαμί της Παλιάς Μουσικής!!!


Με ναμάζι (προσευχή) στον γυναικωνίτη του τζαμιού της Παλιάς Μουσικής έκλεισε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα. Αρχικά ο κ. Νταβούτογλου εισήλθε στο χώρο του τζαμιού και ξεναγήθηκε από τον αρχιτέκτονα της 12η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αργύρη Μπακιρτζή, ο οποίος τον ενημέρωσε τόσο για το τζαμί και τις αναστηλωτικές ενέργειες που έγιναν όσο και για την ανακάλυψη των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που βρέθηκε στα θεμέλια του κτηρίου και η οποία αναδείχθηκε με το γυάλινο δάπεδο που έχει τοποθετηθεί. Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση και οι περισσότεροι από την συνοδεία του έβγαιναν έξω, ο ίδιος κινήθηκε προς την κόγχη (μιχράμπ), ενώ η φρουρά του έβγαζε τους δημοσιογράφους έξω… Εκείνη τη στιγμή η σύζυγος του που ήδη είχε ανέβει στον γυναικωνίτη του φώναξε να μεταβεί και εκείνος επάνω. Στην αρχή οι Τούρκοι δημοσιογράφοι νόμισαν ότι θα φωτογραφηθεί από τον μικρό ξύλινο  εξώστη που υπάρχει και γι’ αυτό ετοίμασαν την φωτογραφική τους μηχανή. Ωστόσο μόλις ο κ. Νταβούτογλου εισήλθε στον γυναικωνίτη και ειδικά στον ιδιαίτερο χώρο που υπάρχει και χωρίζεται με πόρτα από τον υπόλοιπο, η φρουρά του έσπρωξε όλους τους παριστάμενους να βγούν έξω από το τζαμί, αν και ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός λόγος ασφάλειας που να δικαιολογεί ανησυχία για να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε ερώτησή μας προς τους άνδρες της ασφάλειας τους για το τι συμβαίνει και πρέπει να εκκενωθεί το τζαμί η απάντηση ήταν «μην ρωτάς και προχώρα»….

Ο κ. Νταβούτογλου έμεινε στο χώρο του γυναικωνίτη περίπου δέκα λεπτά φρουρούμενος από την σκάλα που οδηγεί επάνω προκειμένου να μην υπάρχει καμία πρόσβαση δημοσιογράφου στον χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός πως πρόσφατα είχαμε το επεισόδιο με το σφαγμένο γουρούνι στην είσοδο του τζαμιού ο κ. Νταβούτογλου δεν πτοήθηκε γιατί έπρεπε να κάνει την συγκριμένη κίνηση η οποία έχει πολλούς αποδέκτες τόσο στην Καβάλα όσο και στην Τουρκία. Στην συνέχεια κατηφόρισε με πόδια προς την είσοδο της ρεσεψιόν του Ιμαρέτ ενώ στην πορεία προσπάθησε να χαιρετήσει και να δεχθεί ομοίως χαιρετισμό με κατοίκους της Παναγίας, μεταξύ των οποίων και με τον γνωστό αρχιτέκτονα Μπάμπη Τσουρουκίδη με τον οποίον και φωτογραφήθηκε στην  είσοδο του σπιτιού του.

Ακολούθως ξεκινώντας να φύγει ο κ. Νταβούτογλου με τη συνοδεία του, στο ύψος του 5ου Γυμνασίου περίπου συναντήθηκε εντελώς τυχαία με μαθητές μειονοτικού γυμνασίου  της Γλαύκης με επικεφαλής τον καβαλιώτη καθηγητή Γιάννη Τσέλιο. Στην προσπάθεια μας να τους φωτογραφίσουμε μας επιτέθηκε ο κ. Τσέλιος με την απειλή ότι «θα γίνει χαμός αν τολμήσει κανείς να φωτογραφίσει τα παιδιά»…. Ωστόσο η συνομιλία δεν ολοκληρώθηκε αφού κατέφθασε εκπρόσωπος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής που τους χαιρέτησε και συγχρόνως έκανε νόημα να σταματήσει το αυτοκίνητο του κ. Νταβούτογλου τον οποίον πλησίασε και του είπε «έχουν έρθει τούρκοι μαθητές για να σας χαιρετήσουν». Αμέσως ο κ. Νταβούτογλου κατέβηκε από του αυτοκίνητο και φωτογραφήθηκε με τους μαθητές χωρίς βέβαια να διατυπωθούν εκ νέου οι απειλές από τους καθηγητής τους. Ποιος ξέρει ίσως και για το λόγο αυτό και μόνο τα παιδιά να έκαναν το ταξίδι αυτό στην Καβάλα…

Νωρίτερα ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ιστορία της Καβάλας και τα μουσουλμανικά μνημεία της παλιάς πόλης και ξεναγήθηκε σε αυτά. Ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κατέλυσε προχθές το βράδυ στο ιστορικό ξενοδοχείο Ιμαρέτ, όπου έφτασε γύρω στο 1 μετά τα μεσάνυχτα με συνέπεια όσοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να τον συναντήσουν να φύγουν άπραγοι καθώς ενημερώθηκαν ότι θα αργήσει. Χθες το πρωί, μετά το πρωινό ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιμαρέτ όπου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια δουλειά που έγινε στην αναστήλωση του μνημείου. Στην συνέχεια  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μαζί με τη σύζυγό του και την πρόεδρο του Ινστιτούτου «Μεχμέτ Αλή», Άννα Μισιριάν – Τζούμα, περπάτησε στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης και επισκέφθηκε το κονάκι (σπίτι) του Μεχμέτ Αλί στη χερσόνησο της Παναγίας όπου δεσπόζει το επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στο κονάκι το οποίο αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων  στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, δεδομένου ότι τόσο το Ιμαρέτ όσο και το κονάκι του Μεχμέτ Αλή αποτελούν ιδιοκτησία του Οργανισμού Αιγυπτιακών Βακουφιών. Στο χώρο εκεί έγινε και η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων ανάμεσα στον κ. Νταβούτογλου και την κ. Μισσιριάν.

Ο κ. Νταβούτογλου και ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων που το συνόδευσαν πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Μεχμέτ Αλή και την σχέση που είχε με την Καβάλα. Επίσης ενημερώθηκαν για τους σκοπούς και τους στόχους του Ινστιτούτου. Η κ. Μισιριάν υπογράμμισε ότι το 2006 συστήθηκε το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της έρευνας και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Ως πεδίο δράσης του Ινστιτούτου οριοθετήθηκε ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε ότι η αναβίωση και η λειτουργία ενός μνημείου του Αραβικού Κόσμου στην σύγχρονη Ευρώπη έδωσε ώθηση στις προσπάθειες απόδειξης της δυνατότητας συμβίωσης των δύο πολιτισμών. Από την άλλη πλευρά, σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο από αυτό που σήμερα αποκαλούμε πολιτιστική σύγκρουση, η παρουσία και ενεργοποίηση φορέων που προάγουν τον διάλογο θα μπορούσε να  αποκαταστήσει τις αμφίδρομες σχέσεις ανάμεσα στους δύο κόσμους. Η αποδοχή της σημασίας και αξίας του Αραβικού πολιτισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της Μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς, κατέληξε η κ. Μισιριάν.

Κατά την έξοδό του ο κ. Νταβούτογλου δέχθηκε το κέρασμα ενός κουραμπιέ από μια κάτοικο της περιοχής και έκανε δηλώσεις στα ελληνικά και τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, το Δήμο Καβάλας και το Ινστιτούτο για τη διατήρηση και την προστασία της ιστορικής κληρονομίας που φανερώνει την κοινή ιστορία τριών λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.