Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τι γυρεύει ο Αχμέτ στην Καβάλα;


Όπως γράφαμε και τις προάλλες, «όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε»… Να που μας έρχεται σήμερα και αυτός, ο φερετζές δηλαδή ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Από σήμερα το βράδυ και μέχρι αύριο θα βρίσκεται στην Καβάλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου για να μας θυμίσει… μερικά πράγματα.

Μπορεί η Καβάλα να μην έχει – ακόμη τουλάχιστον – μουσουλμανική μειονότητα, έχει όμως οθωμανικό παρελθόν, το οποίο κάποιοι -εδώ και χρόνια- επιχειρούν να το αναβιώσουν. Αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος υπηρετεί πιστά το ομώνυμο δόγμα του, το οποίο είναι ο φορέας του νεοθωμανισμού. Με λίγα λόγια αυτό που λέει το δόγμα Νταβούτογλου είναι ότι οι νεοθωμανοί – κεμαλιστές θα ξαναγυρίσουν από εκεί απ΄ όπου έφυγαν. Πως; Πολιτιστικά, οικονομικά και θρησκευτικά!!!

«Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση και ορθολογιστικές εκτιμήσεις. Ψύχραιμη ανάγνωση, δείχνει πως ο Νταβούτογλου δεν είναι τυχαίος: Ξέρει τι λέει, ξέρει πώς να το πει και δείχνει πως μπορεί να το πει ιδεολογικοπολιτικά περίτεχνα. Προπαντός χωρίς συμπλέγματα. Στηρίζει χωρίς αναστολές την πίστη του, την πατρίδα του και τον σκοπό του…» αυτό σημείωνε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Παναγιώτης Ήφαιστος.

Θα συμφωνήσουμε μαζί του, έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τη μία, μια συγκροτημένη δύναμη που ξέρει τι θέλει και πως μπορεί να το αποκτήσει, ενώ από την άλλη εμείς αντιπαραθέτουμε μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, μια κοινωνία η οποία βάλλεται από παντού και η οποία βαθμιαία χάνει την συνοχή της καθώς και την δυνατότητα αντίδρασης, αλλά και σε τοπικό επίπεδο έχουμε μια σειρά ερασιτέχνες παντός είδους οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους νεοθωμανούς για την επίτευξη των στόχων τους.

Έτσι ξαφνικά ένα μνημείο όπως το Ιμαρέτ φτάσαμε στο σημείο να ανοίγει τις πόρτες του ως Οθωμανικό μνημείο για να υποδεχθεί τον εμπνευστή του νεοθωμανισμού και ένα Μουσείο Καπνού να προσφέρει την ιστορική τεκμηρίωση για την στήριξη ενός «ευτυχισμένου» Οθωμανικού παρελθόντος κατά το οποίο χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι ζούσαν και εργάζονταν αρμονικά, ως την απάντηση για το ερώτημα που πρέπει να πάμε.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι φαίνονται. Σήμερα η Καβάλα δεν «υποδέχεται» απλά και μόνο τον υπουργό Εξωτερικών μιας ξένης χώρας σε μια φιλική επίσκεψη. «Υποδέχεται» τον εκπρόσωπο των σφαγέων του Ελληνισμού, των Αρμενίων και των Κούρδων της Μ. Ασίας, τον διώκτη κάθε φωνής ελευθερίας στην Τουρκία.

Μάλιστα τον υποδέχεται σε ένα μνημείο, στο οποίο το 1922 βρήκαν στέγη οι πρόσφυγες που ήρθαν εδώ κυνηγημένοι από τον αιμοσταγή δικτάτορα Κεμάλ Πασά και την τουρκική βαρβαρότητα. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας κάνουν ανιστόρητους δεν θα το καταφέρουν, γιατί το αίμα των ακήδευτων νεκρών ακόμα δεν έχει στεγνώσει… Αν είναι προσβολή στη μνήμη των νεκρών να ξεχάσουμε, είναι ανοησία – αν όχι προδοσία - να ανοίγουμε την πόρτα για μια νέα κατάκτηση…  Η «Μάστιγα της Ασίας» ξαναπατάει το πόδι της στην Ευρώπη, θα την αφήσουμε;