Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το νέο πολυκατάστημα


Δεν ξέρουμε αν το φάντασμα του Ανδρέα Παπανδρέου έχει μετακομίσει και έχει στοιχειώσει τα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.


Ακούγοντας τις δηλώσεις του στελεχών του, καταλαβαίνουμε - και ελπίζουμε να κάνουμε λάθος-, ότι η φιλοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή δεν είναι να κυβερνήσει, αλλά να γίνει το νέο πολυκατάστημα στη θέση του παλιού που χρεοκόπησε.

Έχουμε λοιπόν την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στον μυαλό τους ένα σενάριο, που θέλει τον πρόεδρο του κόμματος να αλώνει την εξουσία όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 με ένα ποσοστό 50%, οπότε γι’ αυτό θέλει να στηθούν εκ νέου οι κάλπες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι να μεγαλώσει το κόμμα και αυτό το στόχο υπηρετεί, καθώς με την φρασεολογία που χρησιμοποιεί παραπέμπει στο 1989 δείχνοντας ότι θέλει  να λεηλατήσει ό,τι έχει μείνει από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ και να αναδειχθεί στην κύρια δύναμη της κεντροαριστεράς

Δυστυχώς όμως το 2012 δεν είναι ούτε 1981, ούτε 1989, επιπλέον ο Αλέξης δεν είναι Ανδρέας και πάνω απ’ όλα οι συνθήκες τόσο εντός της χώρας, όσο και εντός Ευρώπης δεν είναι το ίδιες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάθε κόμμα, έρχεται η ώρα που νοιώθει ότι μπορεί να κυβερνήσει και έχει αυτό το δικαίωμα εφόσον του το επιτρέψουν οι ψηφοφόροι. Το πόσοι είναι αυτοί που το πιστεύουν και θέλουν κυβέρνηση Τσίπρα θα το μάθουμε στις επόμενες εκλογές, μέχρι τότε ευχόμαστε να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ την δύναμη να μιλήσει ανοιχτά για το τι έχει σκοπό να κάνει με τα προβλήματα του σήμερα, ένα προς ένα, για να αξιολογηθεί ανάλογα.

Οι εξυπνάδες και τα λεκτικά τρικ καλά είναι για τα μπαλκόνια και τα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά δεν συνιστούν κυβερνητικό πρόγραμμα και πολύ περισσότερο πολιτικό λόγο. Γι’ αυτό προτιμότερο είναι να κάψουν το σενάριο που έχουν εκπονήσει για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και ας ασχοληθούν με την συγγραφή κυβερνητικού προγράμματος. Θα είναι πιο χρήσιμοι.