Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Το αδιέξοδο των εκλογών


Κακώς πιστεύουμε ότι η αιτία της ακυβερνησίας της χώρας είναι η απουσία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Το πρόβλημα ξεκινάει από την αποξένωση των κομμάτων από την έννοια της
πολιτικής, από το διαζύγιο που έχουν πάρει από την Ιστορία, με συνέπεια την εκπόρνευση τους. Τα κόμματα είναι απλά συμμορίες, σήμερα πια, καθώς έχει πέσει και το τελευταίο φύλλο ιδεολογικής συκής. Γι’ αυτό ούτε και οι επόμενες εκλογές μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ίσως ούτε και οι μεθεπόμενες που θα ακολουθήσουν σε λίγους μήνες.

Η χώρα έχει ανάγκη από νέες πολιτικές θεωρήσεις και νέα κόμματα τα οποία θα προέλθουν μετά από μια ριζική αλλαγή του καταστατικού χάρτη – του συντάγματος δηλαδή – ως αποτέλεσμα μια αναθεώρησης του κράτους έτσι όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Ίσως ένα μείγμα φωτισμένης δεσποτείας σε συνδυασμό με θεσμούς κοινοτισμού και αυτοοργάνωσης, να μπορούσε να είναι μια αρχή για προβληματισμό και αναζήτηση ενός άλλου δρόμου.

Μέχρι όμως να φτάσουμε να συζητάμε για αυτά και όχι για τους σκυλοκαβγάδες,  θα συνεχίσουμε να ζούμε τις εσωτερικές καταρρεύσεις μέχρι που να μην μείνει τίποτα όρθιο.