Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Του μόχθου και της αγωνίας


Εδώ και αρκετό καιρό, πάει τώρα δύο χρόνια, μέσα από τις σελίδες του «Χ» φιλοξενείται μια πρωτότυπη έρευνα σχετικά με τους ανθρώπους της Καβάλας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς, στην πλειοψηφία τους, ήρθαν εδώ ως πρόσφυγες και μέσα από τις κακουχίες και τις αγωνίες που γέννησαν τα γεγονότα ενός ιδιαίτερα βάναυσου αιώνα,
κατάφεραν να «αναστηθούν». Κατάφεραν να επιβιώσουν, να κάνουν οικογένειες, να συμβάλουν στην ντόπια οικονομία, δουλεύοντας για λίγα χρήματα αλλά με πολύ μεράκι. Με την δουλειά τους έδιναν το καλό παράδειγμα, της ποιότητας και της συνέπειας. Ακόμη και στα πιο ταπεινά επαγγέλματα. Αυτό που λείπει σήμερα. Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι για τους οποίους δεν θα αφιερώσει η επίσημη Ιστορία ούτε μια λέξη, ωστόσο κάτι πρόσφεραν και πιστεύουμε ότι η τοπική κοινωνία τους οφείλει μια αναγνώριση.



Προσπαθούμε να διασώσουμε την ανάμνησή τους, ως μαστόρους, ως  ανθρώπους της «μουτζούρας», της δεξιότητας…  της πιάτσας, για να το πούμε πιο γενικά.  Ακόμη είμαστε στην αρχή, υπάρχουν πολλά ονόματα που περιμένουν. Το γαλακτοπωλείο ΓΟΥΣΗΣ που παρουσιάσαμε χθες είναι το τελευταίο του κύκλου που έκλεισε. Ο νέος κύκλος θα ξεκινήσει και πάλι από τον Σεπτέμβρη – πρώτα ο Θεός - και ελπίζουμε να καταφέρουμε να κορυφωθεί τον Ιούνιο του 2013 όταν θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας. Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι που ίσως να μας διαφύγουν, είναι κομμάτι αυτής της εκατόχρονης πορείας της πόλης μας. Όποιος τους αγνοήσει είναι σαν να θάβει ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής ιστορίας!!!