Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τα εκατόχρονα


Αν το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου των εορτασμών για τα 100χρονα της Ελεύθερης Καβάλας, το οποίο ανακοινώθηκε προχθές, είναι μια πρόγευση για τα όσα θα συμβούν το δεύτερο εξάμηνο με κορύφωση των εορτασμών τον Ιούνιο του 2013, θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι για
το τι θα παρακολουθήσουμε. Για να το πούμε διαφορετικά, ο λαός μας λέει ότι «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται» και στο προκείμενο αυτό που φαίνεται είναι ένα πλήθος εκδηλώσεων, χωρίς όμως κάποιο συνδετικό ιστό. Δεν υπάρχει ζητούμενο, δεν υπάρχει στόχος, δεν υπάρχει ένα μήνυμα, ένα νόημα.

 

Του χρόνου η Καβάλα συμπληρώνει 100 χρόνια ελεύθερης ζωής, το πρώτο που θα ήθελε κανείς να δει είναι ένας απολογισμός για αυτά τα εκατό χρόνια. Πως ξεκίνησε η πόλη, από ποια στάδια πέρασε, που βρίσκεται σήμερα και τι περιμένει από το μέλλον. Αυτό είναι ιστορία, να γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε, που βρισκόμαστε και που πάμε. Το γενικά και αόριστα μαζεύουμε ότι εκδήλωση μπορούμε να μαζέψουμε, τις βάζουμε σε μια ημερολογιακή  σειρά και παίρνουμε φόρα και όπου βγει… συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι εορτασμός, πανηγυράκι είναι.