Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Φιλοκαλούν μετ’ ευτελείας


Πολλές κατηγόριες και πολλές ασχημοσύνες διατυπώθηκαν για το πρόσωπο του Θοδωρή Γκόνη, από μερίδα του τοπικού Τύπου – τους γνωστούς διεστραμμένους λασπολόγους – όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ. Από χθες όμως που ανακοινώθηκε το
πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ για την περίοδο Δεκέμβριος 2012 – Μάιος  2013 πολλά στόματα ξεροκατάπιανε. Είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο με φθηνά υλικά, ο προϋπολογισμός ίσα που φτάνει τα 25.000 €, αλλά που αποτελεί μια σύνθεση, από, ακριβής καλλιτεχνικής αξίας ψηφίδες. Ο κ. Γκόνης με ένα πλούσιο, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα πρόγραμμα που παρουσίασε αποδεικνύει ότι η πραγματική τέχνη μπορεί να δημιουργεί σε καιρούς κρίσης και με πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς.

Αν σκεφτεί κανείς ότι στο παρελθόν περάσαμε ένα χειμώνα με μια «γλαρόσουπα» που επί των ημερών του Θόδωρου Αμπατζή κόστισε στο προϋπολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ 100.000 €, αν και ερασιτεχνική παράσταση, η περίοδος Γκόνη μάλλον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Ίσως κάποιοι να τον κατηγορήσουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι καλλιτεχνικές μετακλήσεις και λίγες τοπικές παραγωγές… που είναι  το κακό; Στο γεγονός ότι θα υπάρχει μια μεγάλη θεατρική ποικιλία σε ένα χειμώνα ιδιαίτερα βαρύ για όλους μας; Ας σοβαρευτούμε λίγο και ας αποτελέσει αυτή η προσπάθεια πυξίδα για όσους έχουν αναλάβει να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, για να φροντίσουν να παράγουν το μέγιστο αποτέλεσμα με το ελάχιστο κόστος. Η εποχή της «σπατάλης» τελείωσε και αυτό δεν ισχύει μόνο για το θέατρο αλλά για κάθε τομέα της δημόσιας ζωής.