Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα


Εικόνες όπως  η διπλανή θα τις συναντάμε όλο και πιο συχνά, αφού σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης το πρώτο που κάνουμε είναι να περνάμε σε θέση άμυνας. Ποιό είναι το μήνυμα
που περνάει αυτή η αφίσα; Το να καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα, χωρίς καμία άλλη υπόμνηση. Μάλιστα, εδώ και πάρα πολύ καιρό στο διαδίκτυο «τρέχουν» διάφορες καμπάνιες για το ποια προϊόντα πρέπει να επιλέγουμε και ποια όχι, με μοναδικό κριτήριο την ελληνικής τους προέλευση. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μηνύματα μας γύρισαν αρκετές δεκαετίες πίσω, στα χρόνια του 70 και στις αρχές του 80, όταν υπήρχαν τηλεοπτικές διαφημίσεις που μας προέτρεπαν να καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα… Το 2012 δεν είναι όμως 1980 και αν τότε υπήρχαν ακόμη ελληνικές βιομηχανίες να παράγουν ντόπια προϊόντα, σήμερα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον σε επάρκεια. Το ίδιο και με την αγροτική και κτηνιατρική παραγωγή, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το ντόπιο κρέας σήμερα καλύπτει μόνο το 7% της κατανάλωσης!!!
Άρα λοιπόν, να καταναλώσουμε ελληνικά προϊόντα, αλλά υπάρχουν; Η απάντηση είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να υπάρχει μια τάση για αύξηση τη παραγωγής, η οποία συνοδεύεται και από μια στροφή των νέων προς παραδοσιακά επαγγέλματα, ωστόσο απέχουμε πολύ από το να υπάρχει επάρκεια.