Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ενεργειακή Αιγαίου προς Ελληνικό Δημόσιο - Σκληρό πόκερ


Σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της εταιρίας μίλησαν για το «τυράκι» αλλά όχι για την «φάκα»!!!


Στην άκρη έβαλαν, προσωρινά τουλάχιστον όπως φαίνεται, κάθε ιδέα για δυναμικές κινητοποιήσεις ,προκειμένου να πιέσουν το Ελληνικό Δημόσιο να περιλάβει στο σχετικό νομοσχέδιο, άρθρο με το οποίο θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα της Ενεργειακής Αιγαίου στην εκμετάλλευση της υπόγειας δεξαμενής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Νοτίου Καβάλας. Η γραμμή του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας Μαθιού Ρήγα για διεκδίκηση των στόχων τους  με την χρήση επικοινωνιακών και δικαστικών μέσων είναι η πεμπτουσία της
στρατηγικής που χαράχτηκε από την Ενεργειακή Αιγαίου και αυτός σήκωσε χθες το βάρος της ανάπτυξης επιχειρημάτων στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η εταιρεία προς τα τοπικά ΜΜΕ. Η «σκληρή γραμμή» η οποία εκφράστηκε από τον πρόεδρο της KAVALA OIL Βαγγέλη Παππά δεν υιοθετήθηκε μιας και όπως είπε παράγοντας της εταιρίας εξυπηρετεί περισσότερο τα πολιτικά του σχέδια του και λιγότερο τους στόχους της εταιρίας για την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων.

Το τετράπτυχο επάνω στο οποίο κινείται ο κ. Ρήγας και ανέπτυξε τα επιχειρήματά του ήταν, πρώτον να πείσει για τη σοβαρότητα της πρότασης και επ’ αυτού σημείωσε ότι ήδη έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι σε ετοιμότητα  και ουσιαστικά περιμένουν την ανακοίνωση των προθέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, το δεύτερο ήταν τα οφέλη που θα υπάρξουν για την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙ καθώς όπως είπε η λειτουργία της εταιρίας θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από το αν βρέθηκε ή όχι πετρέλαιο και τρίτο ήταν να πιέσει για μια απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση όσο γίνεται πιο σύντομα καθώς όπως τόνισε μετά την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ανατρέπονται με γρήγορούς ρυθμούς τα δεδομένα. Το τέταρτο και ίσως το σημαντικότερο χαρτί της Ενεργειακής Αιγαίου είναι το τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε ανάλογες περιπτώσεις παραχώρησης εξαντλημένων κοιτασμάτων για την χρήση τους ως αποθήκες φυσικού αερίου. Ανέφερε λοιπόν μια σειρά από περιπτώσεις, Αγγλία. Γαλλία, Ολλανδία κ.α. όπου ο νομοθέτης με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο εκχωρεί την εκμετάλλευση κατά προτεραιότητα σε αυτόν που είχε και την ευθύνη της παραγωγής του φυσικού αερίου μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων.

Ωστόσο για να μην φανεί αδιάλλακτος απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο ο κ. Ρήγας, ξεκαθάρισε ότι εφόσον γίνει αποδεκτή η πρότασή τους  παραχώρησης της εκμετάλλευσης χωρίς διαγωνισμό (μετά από σχετική τροποποίηση του αντίστοιχου άρθρου στο νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων) θα δέχονταν να γίνει συζήτηση με το δημόσιο για διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού για την εκχώρηση των αδειών στους χρήστες της δεξαμενής. Με λίγα λόγια ο κ. Μαθιός ζητάει να τους δοθεί η άδεια παραχώρησης ώστε να υλοποιήσουν την επένδυση ύψους 400 εκ. ευρώ και στην συνέχεια να κρατήσουν για τον εαυτό τους το ρόλο του «αποθηκάριου» και να γίνει διαγωνισμός για το ποιος θα δώσει περισσότερα για να έχει δικαίωμα χρήσης της δεξαμενής. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η δεξαμενή αποκτάει υπεραξία για την οποία μπορούμε να συζητήσουμε με τους εμπειρογνώμονες τους Ελληνικού Δημοσίου εφόσον γίνει η επένδυση, αν δεν υλοποιηθεί πως είναι δυνατόν να πληρώσουμε προκαταβολικά για κάτι που δεν υπάρχει»!!!

Τέλος ο κ. Μαθιός πριν παραδώσει την σκυτάλη στον κ. Παππά για να επιχειρηματολογήσει σχετικά με το τι έχει να κερδίσει η καβαλιώτικη οικονομία από την επένδυση σημείωσε ότι όταν η Ενεργειακή Αιγαίου αποφάσισε να μπει στην KAVALA OIL έλαβε υπόψη τα δεδομένα εκείνης της εποχής και σύμφωνα με τα οποία πέρα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου θα είχαν προνομιακό δικαίωμα εκμετάλλευσης τόσο του  φυσικού αέριου που παρήγαγε το πεδίο της Κ και εκμετάλλευση του εξαντλημένου κοιτάσματος ως υπόγεια δεξαμενής αποθήκευσης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρήγας οποιαδήποτε αλλαγή, όπως αυτή που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση ανατρέπει το επενδυτικό πλαίσιο γεγονός που δημιουργεί αστάθεια στο επενδυτικό κλίμα. Τέλος δε απέκλεισε και την προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να διατηρήσουν το κεκτημένο.

Από την πλευρά του ο κ.  Παππάς ανέλαβε να «μοιράσει» εκατομμύρια ευρώ… Αφού πρώτα επισήμανε ότι ο πυρήνας των επενδυτικών σχεδίων της Ενεργειακής Αιγαίου είναι η εκμετάλλευση της άδειας δεξαμενής φυσικού αερίου (!!!) τόνισε ότι θα «πέσουν» στην Καβάλα τα επόμενα τρία χρόνια περίπου 50 εκ. ευρώ για υλικά και 250 εκ. ευρώ για τις διάφορες υπηρεσίες που θα προσφερθούν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σημείωσε ότι αυτές θα είναι περίπου 50.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης

Από εργοστάσιο αποθήκη;

Συμπερασματικά αυτό που ξεκαθαρίστηκε από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου κατά τη γνώμη μας είναι ότι το βάρος για την Ενεργειακή Αιγαίου πέφτει πλέον στο να υλοποιήσει την επένδυση που έχει σχεδιάσει, φιλοδοξώντας να παίξει το ρόλο του «αποθηκάριου», θέτοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα την παραγωγής πετρελαίου η οποία μέχρι πρότινος ήταν η κύρια δραστηριότητα. Υπόσχονται να «πέσουν» στην αγορά πολλά χρήματα, «θα κερδίσουν όλοι» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αλλά δεν μας είπανε τι θα χάσουμε… Πρώτα και κύρια το κατά πόσο όλα αυτά τα χρήματα θα «πέσουν» στην αγορά της Καβάλας είναι υπό συζήτηση, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένα άτομα και υλικά για την υλοποίηση της επένδυσης. Και δεν μπορεί να είναι δέλεαρ μόνο τα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες που θα δουλέψουν… Επιπλέον ανακοινώνουν ότι θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας (μάλλον υπερεκτιμημένος ο συνολικός αριθμός) αλλά δεν μας είπανε  πόσες θέσεις θα χαθούν από την παραγωγή πετρελαίου; Σήμερα η παραγωγή αργού έχει πέσει σε οριακά επίπεδα για την λειτουργία του εργοστασίου και αυτό που αποκάλυψαν χθες  είναι ότι ο κύριο ζητούμενο για την Ενεργειακή Αιγαίου  δεν είναι να κρατήσει το εργοστάσιο ανοιχτό – το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με νέες γεωτρήσεις – αλλά να το «μετατρέψουν»  σε μια αποθήκη φυσικού αερίου, της οποίας θα έχουν τα κλειδιά!!! Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους εργαζόμενους που σήμερα αγωνιούν για το μέλλον τους θα βρεθούν υπό την απειλή της ανεργίας καθώς μια αποθήκη χρειάζεται λιγότερα άτομα για να λειτουργήσει. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την τοπική κοινωνία που μετράει μόνο απώλειες θέσεων εργασίας. Χθες λοιπόν μας παρουσίασαν το τυράκι, για την φάκα όμως δεν τολμάει να μιλήσει κανείς!!!