Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ποιος είναι αυτός;


Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλους έφτασε στην Αθήνα, μετά το κίνημα στο Γουδί του 1909 και τις πολιτικές αναταραχές που ακολούθησαν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον αμφισβητούσαν, γι’ αυτό και έκανε και μια κίνηση μπλόφας ότι δήθεν γυρνούσε πίσω στην Κρήτη.
Τελικά στις πρώτες εκλογές εκλέχθηκε βουλευτής Αττικής παμψηφεί, χωρίς να μετέχει καν στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς απουσίαζε στο εξωτερικό. Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, αμέσως μετά τις εκλογές, απάντησε σε όσους τον είχαν αμφισβητήσει με την φράση «ποιος είναι αυτός;»,  με μια μαντινάδα: «Σαν είσαι δυνατό τραγί δεν σε βαστά η μάντρα, ο άντρας κάνει την γενιά και όχι η γενιά τον άντρα»!!!

Με τον τρόπο αυτό απάντησε στο ερώτημα και επιπλέον ήταν και μια πολιτική δήλωση… Μια δήλωση που καταργούσε το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική και ουσιαστικά άνοιγε ο δρόμος για να αποκτήσει η χώρα μια αστική δημοκρατία, στην οποία ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα όχι μόνο του  εκλέγειν αλλά και του εκλέγεστε!!!

Δυστυχώς όμως, αυτό που ήταν δυνατόν πριν από εκατό χρόνια σήμερα φαντάζει ως αδύνατο. Χρόνια τώρα επιλέγουμε τους ηγέτες της χώρας με βάση τους κανόνες της βασιλείας, κληρονομικό δικαίωμα, καθώς γόνοι πολιτικής οικογένειας ήταν στην πλειοψηφίας τους, όσοι μας κυβέρνησαν. Μέχρι σήμερα είχαμε (έχουμε;) μια οικονομία κρατικού τύπου που δεν απείχε και πολύ από την λεγόμενη κομμουνιστική και ένα πολιτικό σύστημα που λειτουργούσε με βάσει την γονιδιακή συνέχεια!!! Μια μεγάλη ανατροπή σήμερα δεν μπορεί να αποτελεί μόνο η αλλαγή των δομών της οικονομίας, αλλά και του πολιτικού συστήματος.

Αν θέλετε δεν θα πρέπει να μας αφορά, ούτε καν το αν θα γίνει το δημοψήφισμα, θέμα που μπήκε ορμητικά στις ημερήσια διάταξη από προχθές το απόγευμα. Το ζητούμενο μπορεί να είναι μόνο το τι οικονομικές δομές θέλουμε και ποιο πολιτικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Το θέμα του δημοψηφίσματος απλά προσφέρεται για τις κουβέντες του καφενείου, ίσως δε μέχρι τον Ιανουάριο που προσδιορίστηκε η διεξαγωγή του να έχουν συντελεστεί άλλα σημαντικότερα γεγονότα που θα το έχουν υποσκελίσει, αν δεν το έχουν ακυρώσει.