Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ο Δρόμος του Νερού


Για το δρόμου του Νερού, από τον Αγ. Κωνσταντίνο μέχρι την Παλιά Καβάλα έχουμε γράψει πολλές φορές για το πόσο ξεχωριστεί διαδρομή είναι τόσο για την ιστορίας της όσο και την φυσική της ομορφιά αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί ένα τεχνικό έργο, άξιο μελέτης, το οποίο για εκατοντάδες χρόνια τροφοδοτούσε την Καβάλα με νερό. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αν δεν υπήρχε αυτό το έργο ή κάτι άλλο ανάλογο, η Καβάλα δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα.


Αυτό το έργο έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου και των ανθρώπων και σημαντικό που ο Δήμος Καβάλας εκπόνησε μελέτη για την συντήρηση και την ανάδειξή του. Είναι ένα έργο το οποίο σύμφωνα με την εισήγηση που έρχεται στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα απορροφήσει χρήματα ύψους 561.000 ευρώ περίπου. Πολλά χρήματα για την εποχή που διανύουμε. Χρήματα αναγκαία να ξοδευτούν για την συντήρηση του μνημείου αλλά φοβόμαστε ότι θα συμβεί ότι και με την αρχαία Εγνατία. Πρόσφατα είχαμε φιλοξενήσει ρεπορτάζ από την αρχαία Εγνατία στο οποίο αποτυπώνονταν οι κακοποιήσεις που έχει υποστεί από διάφορους ανεγκέφαλους. Γιατί να μην συμβεί το ίδιο και με το Δρόμο του Νερού;

Η λύση είναι μια, πέρα από το έργο ανακατασκευής να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης του μνημείου έτσι ώστε να είναι το έργο βιώσιμο και προστατευμένο. Το ίδιο ακριβώς που είχαμε προτείνει ότι είναι αναγκαίο να συμβεί και με την αρχαία Εγνατία έτσι ώστε να μπορούν να τα χαίρονται τόσο οι κάτοικοι της πόλης όσο και οι επισκέπτες.