Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Εγκατάλειψη και απαξίωση στην αρχαία Εγνατία


Επειδή καλές οι αναλύσεις και οι μεγάλες κουβέντες για το μέλλον της περιοχής αλλά ακόμη καλύτερο το παράδειγμα, θα γίνουμε συγκεκριμένοι. Εντός του αστικού ιστού της Καβάλας και μέχρι τις παρυφές του μοναστηριού του Αγ. Σίλλα υπάρχει ένα μεγάλο και διατηρημένο σε άριστη
κατάσταση τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας. Είναι ένα μνημείο που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις!!! Πρώτα απ΄ όλα είναι ένα τεχνικό έργο που μετράει λίγο παραπάνω από 2.100 χρόνια,σ το οποίο όπου δεν επενέβη ο σύγχρονος άνθρωπος για να το καταστρέψει, διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται το τμήμα από την περιοχή του Βύρωνα και μέχρι τον Άγ. Σίλλα. Ο υπόλοιπος δρόμος προς τους Φιλίππους είναι σκεπασμένος  από τις επιχωματώσεις που έγιναν πέριξ του μοναστηριού -λές και δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν γέφυρες - και εμφανίζεται ξανά όταν αρχίζει να κατηφορίζει προς τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα για να χαθεί και πάλι.

Κατά δεύτερο είναι ο δρόμος από τον οποίο πέρασαν στρατοί, έμποροι, διπλωμάτες και μέσω αυτού πέρασε και ο Θείος λόγος δια του Αποστόλου Παύλου για να φτάσει στους Φιλίππους και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτός ο δρόμος λοιπόν σήμερα έχει το κακό του χάλι. Δεν ξέρω πόσοι απ’ εσάς τον έχετε περπατήσει, αν όχι, χάνετε. Χάνετε την απόλαυση να περπατήσετε σε μια θαυμάσια διαδρομή που είναι λίγα μέτρα από τα σπίτια μας. Χάνετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το πόσο καλά διατηρείται. Χάνετε την ευκαιρία να στοχαστείτε περπατώντας στα βήματα ενός ιστορικού δρόμου. Μα πάνω απ’ όλα χάνετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτό τον θησαυρό.

Πριν από δέκα χρόνια περίπου έγιναν κάποιες επεμβάσεις σε όλο το μήκος του δρόμου από την τότε δημοτική αρχή του Στάθη Εριφυλλίδη. Σήμερα δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα τα πάντα έχουν γίνει ρημαδιό όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε. Το θέμα δεν είναι να γίνει μια νέα επέμβαση και να πεταχτούν στο δρόμο άλλα τόσα λεφτά, για ακόμη φορά. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα μοντέλο διαχείρισης σε συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρμόδιων υπηρεσιών και της κοινωνίας της πόλης για την διαμόρφωση μιας βιώσιμης κατάστασης, η οποία θα προστατεύει το μνημείο και συγχρόνως θα προσφέρει και μια αναπτυξιακή πρόσοδο στην πόλη. Δεν θέλουμε να αναλωθούμε σε διαπιστώσεις ότι αν αυτός ο δρόμος ήταν κάπου αλλού, τι θα συνέβαινε και πόσο θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί, δηλώνουμε όμως πρόθυμοι να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη του μνημείου και στην ανάπτυξη ενός προβληματισμού που μπορεί να δώσει μια ώθηση. Η ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας μπορεί να γίνει ένα εργαστήριο παραγωγής μέλλοντος για την πόλη της Καβάλας. Ας τολμήσουμε!