Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Παραγωγική μηχανή


Εδώ ο κόσμος καίγεται αλλά κάποιοι περί άλλων τυρβάζουν. Μιας και το θέμα των ημερών είναι οι νέες περικοπές που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο προϋπολογισμό, παρακολουθήστε πως χάνονται εκατομμύρια ευρώ στην υπόθεση της έκδοσης των βιβλίων των ΤΕΙ και των ΑΕΙ. Έχει δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης των συγγραμμάτων με την  επωνυμία Εύδοξος. Τι γίνεται
λοιπόν, ο κάθε καθηγητής προτείνει ποια συγγράμματα θέλει για το μάθημά του και κατά κάποιο τρόπο δεσμεύει τους φοιτητές του. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο κύκλωμα από καθηγητές που σκοπό έχει να παράγει πλήθος συγγραμμάτων με σκοπό να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τα δικαιώματα συγγραφής και πώλησης. Τι κάνουν λοιπόν, αφού έρθουν σε επαφή καθηγητές ομοειδών τμημάτων αλλά από διαφορετικές σχολές, συμφωνούν ο ένας να προτείνει το σύγγραμμα του άλλου, έτσι δημιουργείται μια μονοπωλιακή κατάσταση όπου στην μία σχολή οι φοιτητές – μετά την υπόδειξη του καθηγητή τους – ζητάνε τα βιβλία του άλλου καθηγητή και αντίστροφα. Στην συνέχεια μέσω του Εύδοξος γίνεται μια συνολική παραγγελία – εντέχνως  πολύ μεγαλύτερη από την απαιτούμενη – με συνέπεια να γεμίζουν οι αποθήκες του ιδρύματος  με τόνους βιβλία. Αυτό βέβαια γίνεται γιατί αυξάνουν τα ποσοστά κέρδους τόσο του ενός όσο και του άλλο καθηγητή. Σε σχολή της περιοχής μας βγήκε ένας καθηγητής στην σύνταξη και τότε διαπίστωσαν ότι στην αποθήκη του υπήρχαν βιβλία για τις ανάγκες τριών χρόνων!!!

Ποια είναι η λύση; Να γίνει μια γενναία περικοπή στα χρήματα των εκδόσεων των συγγραμμάτων και να υποχρεωθούν οι καθηγητές – λόγω εκτάκτου ανάγκης – να γράψουν σημειώσεις. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν σχετικοί με το αντικείμενο.