Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Δουλευόμαστε;


Την περασμένη Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου του ΔΗΠΕΘΕ για την νέα του, ερασιτεχνική παράσταση, ο σκηνοθέτης της, Γιάννης Κουκιάς, σχολίασε το «Χ» αρνητικά γιατί εκφραστήκαμε
απαξιωτικά  για το ερασιτεχνικό θέατρο στην Καβάλα.

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε για να σημειώσουμε ότι ερασιτεχνικό θέατρο σημαίνει ότι μαζεύονται 5 – 10 άτομα και ανεβάζουν μια παράσταση για το δικό τους κέφι και την παρουσιάζουν και σε μερικούς φίλους τους. Όταν μια παράσταση πληρώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ έστω και με 6.000 €, και από αυτά τα δύο είναι για την αμοιβή του κ. Κουκιά, αυτό δεν λέγεται ερασιτεχνική παράσταση. Και μην μας πει τώρα ο κ. Κουκιάς ότι τα 2.000 ευρώ είναι λίγα, γιατί θα πιστέψουμε ότι έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Όπως λίγα δεν είναι και τα 500 € που θα πάρει ο κάθε συντελεστής.

Σε τελικά ανάλυση αφού έχουν δεχθεί να χρηματοδοτηθούν από το ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή από τα χρήματα όλων μας, θα πρέπει να μάθουν οι «ερασιτέχνες του θεάτρου» ότι θα πρέπει να δέχονται και την δημόσια κριτική. Αν δεν την θέλουν ας αρκεστούν στις κατοίκων παραγωγές για φίλους και γνωστούς, τουλάχιστον έτσι θα έχουν εξασφαλισμένο το χειροκρότημα!!!

Ανάλογα σχόλια έχουμε και για τους τοπικούς συναδέλφους μας που στο όνομα της αγάπης τους για το θέατρο – επειδή τελείωσαν μια σχολή ηθοποιίας στα Σκόπια (για να δείτε τι ταλέντο έχασε η τέχνη) – θεωρούν ότι προσφέρουν κοινωνικό έργο τιμολογώντας τις υπηρεσίες τους) με 10.000 €. Τους ασκούντες κριτική σε αυτή τη ρεμούλα, που γίνεται στο όνομα της τέχνης, τους χαρακτηρίζουν, οι εν λόγω συνάδελφοι – όσο μπορούμε να είμαστε συνάδελφοι με έναν αποτυχόντα ηθοποιό -  «δημοσιογραφικά όρνεα», αλήθεια τόσο ψοφίμια νοιώθουν τώρα που κόπηκε η μαρμίτα… Μια μαρμίτα στην οποία βουτούσαν πολλοί στο όνομα της τέχνης… Για να σοβαρευτούμε!!!