Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η μάχη του κουραμπιέ και το όνομα της πόλης


Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τον κουραμπιέ επειδή αντιδρούν κάποιοι Τούρκοι στην Αδριανούπολη, επειδή αυτό το ξεχωριστό προϊόν της περιοχής  μας
αναμένεται να λάβει το χαρακτηρισμό «Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στην Τουρκία δεν θα μπορούν να παράγονται κουραμπιέδες με την επωνυμία «Κουραμπιέδες Καβάλας», όπως είναι η πιο δημοφιλής ονομασία. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί εμείς πρέπει να ανησυχούμε, όταν είναι γνωστό ότι κάτι ανάλογο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά και με άλλα προϊόντα, να αναφέρουμε το Κονιάκ, τη Σαμπάνια κ.α. χωρίς αυτό να εμποδίζει να κυκλοφορούν ομοειδείς προϊόντα με άλλα ονομασίες.

 

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι εκεί, αν υπάρχει πρόβλημα είναι σε εκείνο το σημείο που οι Τούρκοι θέτουν ζήτημα οθωμανικής Καβάλας και εμμέσως πλην σαφώς ανακινούν ζήτημα για το ίδιο το όνομα της πόλης, υποστηρίζοντας ότι είναι τουρκικό!!! Δεν θέλουμε να βιαστούμε διατυπώνοντας συμπεράσματα για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το θέμα της ονομασίας του κουραμπιέ, γιατί ίσως το όλο θέμα να είναι απλά και μόνο η εμπορική ονομασία αυτού του εξαιρετικού γλυκίσματος. Ωστόσο δεν απέχουμε πολύ από την ημέρα που οι εξ ανατολών γείτονες μας θα θέσουν ζήτημα για την καταγωγή του ονόματος της πόλης μας και ας το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας για να μην ξαφνιαστούμε. Εκείνο που μπορούμε να διατυπώσουμε με βεβαιότητα στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ότι είναι λάθος αυτό που λέγεται από διάφορους ότι το όνομα «ΚΑΒΑΛΑ» είναι τουρκικό. Σίγουρα δεν είναι ούτε ελληνικό, αλλά ούτε και τουρκικό και υπήρχε ιδιαίτερος λόγος που μετά την απελευθέρωση της πόλης δεν άλλαξε το όνομά της, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις πόλεων της Μακεδονίας που υιοθέτησαν μετά το 1913 ελληνικά ονόματα. Αυτά προς το παρών και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με περισσότερο στοιχεία.