Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Στου χρόνου τα γυρίσματα


Τη Δευτέρα το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσης της Καβάλας, ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε μια περίληψη του συγγραφικού του πονήματος στο οποίο η Καβάλα, ως άλλη
Ιφιγένεια, παρουσιάζεται ως σφάγιο στο βωμό του οράματος της Ιωνίας. Ουσιαστικά ο κ. Θεοδωρίδης επιχειρεί μέσα από μια αποσπασματική παρουσίαση εγγράφων του 1915 να αποδείξει ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ελαφριά καρδία ήθελε να δώσει την Καβάλα (και ευρύτερα την Ανατολική Μακεδονία) στους Βουλγάρους και έναντι ανταλλάγματος να λάβει την γη της Ιωνίας!!! Το συμπέρασμα του κ. Θεοδωρίδης είναι ότι ο Ελ. Βενιζέλος μισούσε την Καβάλα και τους κατοίκους της και ήθελε να την ξεφορτωθεί…

 

Ουσιαστικά σε μια εποχή που γινόταν παζάρι με τις μεγάλες δυνάμεις, για την Βόρειο Ήπειρο, το Μοναστήρι, την Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και την Ιωνία, ο Ελ. Βενιζέλος εμφανίζεται ορμώμενος από ψυχολογικά κίνητρα να ετοιμάζεται να δωρίσει την Καβάλα. Και ενώ καταδικάζεται ο Ελ. Βενιζέλος για τις προθέσεις του από τον κ. Θεοδωρίδη, δεν γίνεται κουβέντα για τις ενέργειες του Βασιλιά Κωνσταντίνου που το 1916 ουσιαστικά έδωσε την περιοχή στους Βουλγάρογερμανούς με την αιτιολογία να διώξουν τους Άγγλογάλλους από την Θεσσαλονίκη. Το τι έζησε η περιοχή μας από το 1916 μέχρι το 1918 είναι σε πολλούς γνωστά. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο γιατί δεν μας το επιτρέπει ο χώρος, εκείνο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωρίδης αν και δήλωσε ότι δεν είναι ιστορικός δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη των όσων υποστήριξε, ωστόσο ο Δήμος Καβάλας αν ήθελε πραγματικά να φωτίσει αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα περίοδο της τοπικής Ιστορίας, θα έπρεπε να έχει φροντίσει να υπάρχει και ο αντίλογος για να βγάλουμε όσο γίνεται πιο ασφαλή συμπεράσματα. Αλλιώς τι νόημα θα είχε να ανοίξει αυτή η συζήτηση; Να καταδικάσουμε τον Βενιζέλο και να απαλλάξουμε τον Κωνσταντίνο; Μα και για τους δύο έχει μιλήσει η Ιστορία και έχεις καταλογίσει στον καθένα το μερίδιο που του αναλογεί για τον Εθνικό Διχασμό.