Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αργήσαμε


Ο Χρόνης Μίσιος απεβίωσε χθες σε ηλικία 82 ετών. Είχε γεννηθεί στην Καβάλα το 1930 και εμφανίστηκε ως συγγραφέας σε σχετικά μεγάλη ηλικία, προκαλώντας με το έργο του την οργή του πολιτικού χώρου που υπηρέτησε με αυταπάρνηση και θυσίες, της Αριστεράς. Το πρώτο και σημαντικότερο έργο του είναι το βιβλίο με τον τίτλο «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Ο ίδιος
δήλωνε σε συνεντεύξεις του ότι δεν ένοιωθε συγγραφέας, όπως έλεγε χαρακτηριστικά «εγώ ιστορίες έλεγα στις παρέες όταν καθόμασταν για κανένα κρασί ή κανένα καφέ και όλο μου έλεγαν γιατί δεν τις γράφεις» και τι έγραψε και ξεσηκώθηκε η Αριστερά γιατί μιλούσε για τα λάθη της, ολέθρια τις περισσότερες φορές, με εύστοχο, κριτικό  και απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο. Μιλούσε για πράγματα που είχε ζήσει.

 

Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο του εορτασμού τω 100 χρόνων ελεύθερης Καβάλας, θα έπρεπε ο Δήμος Καβάλας να είχε εντάξει κάπου και μια αναφορά στον Χρόνη Μίσιο και το έργο του, καθώς μιλάει σε αυτό για μια Καβάλα των εργατικών αγώνων που δεν υπάρχει πια. Ποιο εύκολο  όμως είναι να έχουν παρουσία στους εορτασμούς άνθρωποι που κινήθηκαν στα απόνερα της πολιτικής, παρά γνήσιοι εκφραστές αυτού του τόπου.