Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια


Μπορεί η Μητρόπολη Ν.Φ.Θ. να επαίρεται ότι είναι η μόνη που ασχολείται με την απελευθέρωση της Καβάλας, αλλά δεν έχει και άδικο. Προχθές το βράδυ μια ακόμη εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης, ήρθε να προστεθεί στα όσα πράττει με την ομιλία του Θεολόγου –
Ιστορικού ερευνητή Κομνηνού Απότα με θέμα την συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Καβάλα το 1913, απ’ όπου και η διπλανή φωτογραφία. Ο κ. Απότας, έχοντας ήδη ένα βιβλίο στο ενεργητικό του με αυτό το θέμα, παρουσίασε ένα πλήθος σημαντικών ιστορικών στοιχείων εκείνης της εποχής, αλλά και όσων προηγήθηκαν. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί περισσότερο στα παραδείγματα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης όπως ήταν μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων, αλλά και στις συγκρουσιακές καταστάσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στην Ελληνική Χριστιανική κοινότητα και την μουσουλμανική, με κέντρο παραγωγής θρησκευτικής βίας το Ιμαρέτ, όσο και με τους βούλγαρους, ντόπιους αλλά κύρια τους κατακτητές στις τρείς σκληρές κατοχές της πόλης.

Επιπλέον – όπως σωστά παρατήρησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης μας Προκόπιος, - δεν υπήρξε αναφορά στην παρουσία της Αρμενικής Κοινότητας όπου σύμφωνα με την γραπτή μαρτυρία του αρχιερατικού επιτρόπου Αθανασίου Μυραίων, οι Βούλγαροι κατακτητές τους παραχώρησαν αστυνομικά καθήκοντα και την διοίκηση της Καβάλας, στην διάρκεια της κατοχής.

Εν κατακλείδι την εποχή που η Καβάλα ήταν μια πολυεθνική πόλη, υπήρχαν σημαντικά επιτεύγματα που οφείλονταν στην ειρηνική συνύπαρξη αλλά και πολλά εγκλήματα που όσο και αν κάποιοι θέλουν να τα παραβλέπουν δεν γίνεται να τα προσπεράσουν.