Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ανίκανο η άβουλο;

 Μόλις χθες μας έλεγαν μια ιστορία, η οποία αφορά τον τρόπο που διαχειρίζονται στις ΗΠΑ την φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα. Ήταν λοιπόν ένας μετανάστης με καταγωγή από την Καβάλα, ο οποίος εργάζονταν σε ένα εστιατόριο. Κάποια στιγμή ο επιχειρηματίας που είχε το κατάστημα αποφάσισε να το πουλήσει… Εξεδήλωσε ενδιαφέρον ο Έλληνας μετανάστης να το αγοράσει και συμφώνησαν στο ποσό…  Έτσι έδωσαν ραντεβού στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου. Ο Έλληνας πήγε στο ραντεβού με μια βαλίτσα στο χέρι στην οποία είχε 350.000 δολάρια και ένα ισόποσο ποσό σε επιταγή, το οποίο αντιπροσώπευε το ποσό που είχε σε τραπεζικό λογαριασμό. Ετοιμάζονταν λοιπόν να υπογράψουν το συμβόλαιο της αγοροπωλησίας συνολικού ύψους 700.000 δολλαρίων…
Όταν ο συμβολαιογράφος ζήτησε χαρτί το οποίο να νομιμοποιεί τα 350.000 δολάρια της βαλίτσας, ο αγοραστής δίστασε... Ο συμπατριώτης μας τότε απάντησε ότι δεν υπήρχε τέτοιο χαρτί γιατί ήταν χρήματα που τα μάζευε στο «στρώμα του» από διάφορες δουλειές που έκανε… Αμέσως ειδοποιήθηκε η αρμόδια υπηρεσία δίωξης του μαύρου χρήματος η οποία κατέφτασε στο γραφείο του συμβολαιογράφου, αφού έγινε ο σχετικός έλεγχος φορολογικών δηλώσεων και κάθε άλλου σχετικού στοιχείου – ο έλεγχος ως γνωστό μπορεί να γίνει και από ένα φορητό υπολογιστή σε ελάχιστο χρόνο –  διαπιστώθηκε ότι το ποσό αυτό δεν προέκυπτε από κάποια δηλωμένη δραστηριότητα. Τα χρήματα τόσο στην βαλίτσα, όσο και στην τράπεζα κατασχέθηκαν και ο εν λόγω συμπατριώτης μας, με πολύ συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Ν. Υόρκης, με συνοδεία αστυνομικών,  χωρίς αποσκευές και με δώρο ένα αεροπορικό εισιτήριο άνευ επιστροφής για την Αθήνα. Για τα πρώτα του έξοδα που θα έφτανε στην Αθήνα του έδωσαν και 20 δολάρια….


Πριν από δύο χρόνια περίπου στην Καβάλα αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ μια μεγάλη απάτη, όπου κάποιος επιχειρηματίας είχε μια εικονική επιχείρηση και είχε γεμίσει την αγορά με εικονικά τιμολόγια, το συνολικό ποσό των οποίων ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσό των 100.000.000 ευρώ. Ο εν λόγω επιχειρηματίας σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος, απολαμβάνει την περιουσία του και ίσως ήδη να έχει στήσει και μια νέα επιχείρηση. Σαν και αυτή την περίπτωση υπάρχουν χιλιάδες, αποκαλύφθηκαν αλλά κανείς δεν πλήρωσε. Οι αποκαλύψεις και οι έρευνες σταματούσαν μέχρι εκείνο το σημείο που ικανοποιείται το δημόσιο αίσθημα και στηρίζεται η πεποίθηση ότι για όλους τους παρανόμους έρχεται η ώρα τους… Πολύ ωραίο παραμύθι για να είναι αληθινό…

Γι’ αυτό και όλες αυτές οι «αποκαλύψεις» που έχουν γίνει το τελευταίο χρόνο για τα «τρωκτικά» στο χώρο της υγείας που καταβρόχθισαν δισεκατομμύρια ευρώ από τις προμήθειες φαρμάκων και ιατρικών βοηθημάτων, για τις μίζες από τις προμήθειες στα εξοπλιστικά προγράμματα και σε κάθε προμήθεια του δημοσίου, για το μαύρο χρήμα που διακινείται μέσα από τα δημόσια έργα και για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο που φέρνουν τεράστια ποσά στα ταμεία των αθλητικών παραγόντων με το στοίχημα, είναι «κουτόχορτο» για να χορτάσουν οι αγανακτισμένοι, για να σταματήσει ο «όχλος» να φωνάζει κατά της ανικανότητας των πολιτικών.

Το ελληνικό κράτος και οι μηχανισμοί του δεν είναι ανίκανοι, άβουλοι είναι γιατί άλλος είναι ο προσανατολισμός τους, σκοπό έχουν να τρομοκρατούν του πολίτες για να αναγκάζονται να ζητούν προστασία κάτω από την «φιλόξενες» φτερούγες των πολιτικών. Όσο για το μαύρο χρήμα δεν πρόκειται να συλληφθεί γιατί αυτό κινεί και συντηρεί το πολιτικό σύστημα, αν αύριο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συλλάβουν μέσα από το έλεγχο του Ε9 και των τραπεζικών λογαριασμών αυτές τις υπεραξίες και επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις όπως κατάσχεση του ποσού υπέρ του δημοσίου χρέους και κάθειρξη, τότε θα έχουμε ανατροπές που δεν τις φανταζόμαστε. Ούτε 10.000.000 αγανακτισμένων στο Σύνταγμα δεν μπορεί να προκαλέσει πολιτικό σεισμό ανάλογο με αυτό που θα επιφέρει η αληθινή ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου.