Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τόσο στον αθηναϊκό Τύπο όσο και σε διάφορες ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, οι αναφορές στην Ενεργειακή Αιγαίου και στα επενδυτικά της σχέδιά της για το εξαντλημένο κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας. Όλα αυτά εκείνο που προσφέρουν είναι να θυμίζουν το ενδιαφέρον της εταιρίας για την υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου. Τι κρύβεται πίσω από αυτά;
Αυτό που κρύβεται είναι ένα πλήθος συζητήσεων και συσκέψεων μεταξύ των στελεχών της Ενεργειακής Αιγαίου και της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με ένα και μόνο στόχο, το πώς να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να τους παραχωρήσει την εκμετάλλευσης του κοιτάσματος για την μετατροπή του σε δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου, χωρίς την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού. Έτσι πέφτουν στο τραπέζι διάφορες ιδέες και προτάσεις. Α, να σημειώσουμε ότι εδώ έχουν και έναν μεγάλο αντίπαλο, τον χρόνο.
Ετοιμάζουν κατάληψη;
Η τελευταία πρόταση που έπεσε λοιπόν στο τραπέζι είναι να μεταφέρουν από την εξέδρα του Πρίνου ένα μικρό γεωτρύπανο που υπάρχει – ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου – στην εξέδρα Κ, στο κοίτασμα Νοτίου Καβάλας, προκειμένου να αρχίσουν να κάνουν γεωτρήσεις!!! Τώρα σε ένα σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα με ένα μικρών δυνατοτήτων γεωτρύπανο τι θα πετύχουν είναι ένα ζήτημα. Το οποίο όμως δεν τους απασχολεί, εκείνο που θέλουν να πετύχουν είναι να βρουν μια αφορμή για να κάνουν κατά κάποιο κατάληψη στην εξέδρα και να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι κάτι κάνουν….
Σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης, τα δικαιώματα της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ στο κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας περιορίζονται στην εκμετάλλευση του αερίου, αν δεν υπάρχει αέριο θα πρέπει να την εγκαταλείψει. Γι’ αυτό κάνουν την εξής εξυπνάδα κάθε 20 – 30 ημέρες για λίγη ώρα ανοίγουν τις βάνες οπότε όσο εναπομείναν αέριο έχει συγκεντρωθεί στο εξαντλημένο κοίτασμα το τραβάνε, για να δείξουν δραστηριότητα, οπότε αν βάλουν και το γεωτρύπανο θα αρχίσουν οι δηλώσει ότι ψάχνουν και για άλλο αέριο…
Το θέμα είναι ότι η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και κατ’ επέκταση η Ενεργειακή Αιγαίου δεν έχει άλλο τρόπο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος οπότε προσπαθούν να τρενάρουν την υπόθεση μέχρι το 2014 που λήγει η άδεια για να μην περάσει το κοίτασμα σε χέρια τρίτων. Ωστόσο γνωρίζουν ότι στο ΥΠΕΚΑ υπάρχουν αρνητικές εισηγήσεις για τα σχέδια τους – και καταλαβαίνουν το τι εννοούμε-, γι’ αυτό ελπίζουν να ροκανίσουν τον χρόνο μπας και δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για τα σχέδια τους.