Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Η στάση του Νίκα


Η Ελλάδα στα γήπεδα αναστενάζει και υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για τα όσα γίνονται για την δική μας «σωτηρία». Πανό με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο εμφανίστηκαν την περασμένη Κυριακή. Μεθαύριο στις παρελάσεις αναμένεται να έχουμε και νέο κύμα αντιδράσεων, με διάφορους τρόπους,
είτε με τα μαύρα περιβραχιόνια, είτε με την μη απόδοση τιμών προς τους επίσημους, όπως έγινε πρόσφατα στην παρέλαση για την επέτειο απελευθέρωσης της Κοζάνης. Πλέον οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στις απεργίες και στις διαδηλώσεις αλλά απλώνονται σε κάθε σύναξη και σε κάθε ευκαιρία. Η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζει βίαια, τίποτα δεν προδικάζει μια σύντομη αλλαγή σκηνικού, θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε στην ανυπαρξία προοπτικής και μιας αξιόπιστης πρότασης για το αύριο.

Να θυμίσουμε ότι κάπως ανάλογα είχαν ξεκινήσει και τα επεισόδια το 532 μ.χ. κατά την διάρκεια των οποίων η Κωνσταντινούπολη καιγόταν επί μια εβδομάδα και τα οποία έμειναν στην Ιστορία ως η Στάση του Νίκα.  Τότε ο Ιουστινιανός ήταν έτοιμος να τα παρατήσει και να φύγει με το πρώτο πλοίο, αλλά τον σταμάτησε η Θεοδώρα με την γνωστή φράση: «Η πορφύρα είναι το καλύτερο σάβανο»!!! Η συνέχεια βάφτηκε με τον στρατό να βγαίνει στους δρόμους υπό τις διαταγές του στρατηγού Βελισάριου και να πνίγεται η πόλη στο αίμα. Ο απολογισμός ήταν 30.000 νεκροί στασιαστές!!!