Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡΙΣΗ


Η ερμηνεία του σήμερα με τα μάτια του Στράβωνα

 

Στην δημοτική βιβλιοθήκη παρουσιάστηκε το βιβλίο του Υποστράτηγου ε.α, και Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών Ιωάννη Παρίση «Η ΚΑΘ΄ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»

 

 

Με αφετηρία τα γραπτά του Στράβωνα και ξετυλίγοντας ένα νήμα που φτάνει μέχρι την σημερινή γεωστρατηγική εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου  παρουσιάστηκε τo απόγευμα της Τετάρτης ανάμεσα σε εκλεκτό κοινό, στη δημοτική βιβλιοθήκη το βιβλίο του Υποστράτηγου ε.α, και Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών Ιωάννη Παρίση «Η ΚΑΘ΄ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ». Για το βιβλίο μίλησαν ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο καθηγητής του ΤΕΙ Καβάλας Αχιλλέας Χριστοφορίδης.
Ο κ. Παρίσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στον γνωστό γεωγράφο Στράβωνα από τον οποίο και έχει εμπνευστεί τον τίτλο του βιβλίου του,  και μας προέτρεψε να διαβάσουμε το βιβλίο του «Γεωγραφικά» ώστε να διαπιστώσουμε  πως η μητέρα των πολιτισμών δηλαδή η Μεσόγειος δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον κύριο εκείνο γεωπολιτικό παράγοντα σταθερότητας ολόκληρης της Ευρώπης.

 Αναφέρθηκε ακόμη ο συγγραφέας στη σημασία της περιοχής της Μεσογείου, επικαλούμενος τις νέες διεθνείς απειλές  που έχουν ανακύψει λόγω των αραβικών εξεγέρσεων,  οι οποίες και διαμορφώνουν ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ασταθές περιβάλλον.  Ακολούθως ο κ. Παρίσης σημείωσε τους κινδύνους που  προκύπτουν λόγω της διακίνησης ενεργειακών πόρων, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο και επικαλέστηκε τα συμφέροντα που προκύπτουν από τις χώρες – καταναλωτές, οι οποίες χρησιμοποιούν  την ισχύ τους αποσταθεροποιώντας και  βάφοντας με αίμα χώρες και τόπους της Ανατολής.

Στάθηκε, δε στο ρόλο της Τουρκίας που παρουσιάζεται ως εγγυητής σταθερότητας στην Ανατολή και ανέλυσε το μετριοπαθές ισλαμικό προφίλ του Πρωθυπουργού της γείτονος χώρας Ερντογάν. Η Τουρκία  δεν αποτελεί, όπως είπε μονάχα κόμβο υψηλής ενεργειακής γεωπολιτικής ισχύς λόγω των συνόρων με τις χώρες παραγωγούς πετρελαίου, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι που ανακύπτουν λόγω των μειονοτήτων, των προσφύγων, των Κούρδων της Τουρκίας και του  περιορισμένου δημοκρατικού προφίλ της γείτονος  προς την Ευρώπη.

Τέλος, δεν παρέλειψε να θυμίσει στους παρευρισκόμενους τη σημασία του πατέρα της ιστορίας Θουκυδίδη θυμίζοντας πως  «τις διεθνείς σχέσεις τις κινούν τα συμφέροντα».