Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Οι μισές αλήθειες!!!


Όσο και αν θέλει η πολιτική να βγάλει τη θεολογία από το δικό της «χωράφι», έρχεται η ίδια η ζωή και οδηγεί τα βήματα, εκεί, ψάχνοντας σε κείμενα ιερά, απαντήσεις για τις τωρινές  ανάγκες, για τον τρόπο που πρέπει να πολιτεύεται κανείς σήμερα. Την ώρα που κάποιοι πολιτικοί στοχαστές αναζητούν σε κλασσικά πολιτικά κείμενα θεωρίας, απαντήσεις για τα σημερινά αδιέξοδα, έρχεται ο
ένθερμος φίλος και αδελφός των Φιλιππισίων, ο Απόστολος Παύλος να δώσει μια απάντηση, διαχρονική άρα και αληθινή, η οποία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για την ερμηνεία των γεγονότων που ζούμε.

Σημειώνει λοιπόν ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή προς τους Φιλιππισίους επιστολή του «εν δε, τα μεν οπίσω επιλανθανόμενος τοις δε έμπροσθεν επεκτεινόμενος…» (Προς Φιλιππισίους 3,14). Το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη σημαίνει ότι «Αλλά, ένα πράγμα κάνω, λησμονώντας μεν όσα βρίσκονται πίσω, επεκτεινόμενος δε σε όσα βρίσκονται μπροστά, τρέχω προς τον σκοπό, για το βραβείο της άνω κλήσης τού Θεού εν Χριστώ Ιησού»!!!

Ουσιαστικά μας υποδεικνύει τον τρόπο που πρέπει να πορευτούμε, δηλώνοντας το όνομα του Κυρίου, ουσιαστικά της «Αλήθειας» τόσο κατά κυριολεκτικό, όσο και μεταφορικό τρόπο, υπαγορεύει ότι για να φύγεις μπροστά, οφείλεις να μην εγκλωβίζεσαι στα όσα έχουν γίνει, αλλά να δραπετεύσεις προς το μέλλον, αλλά αυτό με μια προϋπόθεση, να υιοθετήσεις την Αλήθεια, ως γνώμονα και κριτήριο.

Για να το προσεγγίσουμε το θέμα πιο «πολιτικά» ας το απογυμνώσουμε από τον θεολογικό λόγο και ας κρατήσουμε το ηθικό συμπέρασμα. Το μεγάλο ζήτημα της κρίσης του πολιτικού συστήματος δεν είναι μόνο οι στρεβλές πρακτικές του που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, αυτό έχει να κάνει με το χθες, το πρόβλημα σήμερα είναι ότι ακόμη και τώρα, στο παραπέντε πριν από την πλήρη κατάρρευση, καμία πλευρά, τόσο η μνημονιακή όσο και η αντιμνημονιακή δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια. Κανείς δεν μιλάει με σαφήνεια για την επόμενη ημέρα και προσπαθούν με μισές αλήθειες να πουν κάτι!!! Αυτό είναι που μεγαλώνει το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας των πολιτών και εντείνει την κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα!!!