Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Προσκυνηματικός τόπος το λιμάνι της Καβάλας


Αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο





Ονομασία του λιμανιού και μετονομασία της παραλιακής οδού σε «Αποστόλου Παύλου», καθώς και την κατασκευή προσκυνήματος και καθιέρωση ετήσια γιορτής στην μνήμη του Αποστόλου των Εθνών









Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΚ Καβάλας μετά από εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντας συμβούλου Αδάμ Κοσμίδη αποφασίστηκε το λιμάνι της Καβάλας, αφενός να ονομαστεί σε λιμάνι «Αποστόλου Παύλου» και αφετέρου να αναδειχθεί σε τόπο προσκυνήματος.
Η παραπάνω απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Σύμφωνα με αυτήν, θα προσωρήσει ο ΟΛΚ  τόσο στην μετονομασία του λιμανιού, όσο και στην μετονομασία της Ερυθρού Σταυρού – του τμήματος που είναι εντός της χερσαίας ζώνης, δηλαδή ο πλακόστρωτος δρόμος στην παραλία – σε λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, επίσης θα δημιουργηθεί προσκύνημα στο χώρο του λιμανιού αφιερωμένο στη μνήμη και το πρώτο βήμα του Αποστόλου στην πόλη, το οποίο θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φ.Ν.Θ. Τέλος θα καθιερωθεί ετήσια εκδήλωση θρησκευτικού περιεχομένου στο χώρο του λιμανιού, στην μνήμη του Αποστόλου Παύλου.



Ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος κ. Κοσμίδης στην διάρκεια της συνεδρίασης τόνισε ότι «Η Καβάλα και το φυσικό λιμάνι της διαδραμάτισαν από τους αρχαίους χρόνους σημαντικό ρόλο στην διακίνηση αγαθών και ιδεών. Από τους θαλάσσιους δρόμους που συνδέουν την πόλη με την Ανατολή, έφταναν και τα πνευματικά μηνύματα της κάθε εποχής. Το 49/50 μ.Χ. στο λιμάνι της Καβάλας (τότε Νεάπολης) αποβιβάζεται ο Απόστολος Παύλος, φέρνοντας στην Ευρώπη το μήνυμα της νέας θρησκείας, του Χριστιανισμού που έμελλε να αλλάξει τον αρχαίο κόσμο. Τα πρώτα βήματα στο Λιμάνι και η άφιξη στη συνέχεια στους Φιλίππους του Αποστόλου των Εθνών, όπου θα βαφτιστεί και η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, η Αγία Λυδία η Φιλιππισία, θα σημαδέψουν την τοπική μας Ιστορία.

Η σημερινή Καβάλα, έχοντας επίγνωση των γεγονότων αυτών που είναι τεράστιας σπουδαιότητας από ιστορική και θρησκευτική άποψη, θα πρέπει να αποδώσει τα οφειλόμενα, εκπληρώνοντας ένα ιστορικό χρέος. Η Διοίκηση του Ο.Λ.Κ. θεωρώντας ότι πρέπει να συμβάλλει σε μία συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια των φορέων του Νομού για την ανάδειξη των γεγονότων αυτών που θα πρέπει να γίνουν γνωστά στο Πανελλήνιο αλλά και στους απανταχού του κόσμου Χριστιανούς, προτείνει τα παρακάτω :

Την ονομασία - στην ουσία - βάφτιση του Κεντρικού Λιμανιού της Καβάλας σε «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» κατά το πρότυπο της ονοματοδοσίας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β'» του Εμπορικού Λιμανιού. Την μετονομασία της παραλιακής λεωφόρου Ερ. Σταυρού, τουλάχιστον στο τμήμα που είναι μέσα στη Χερσαία Ζώνη του Λιμανιού, σε οδό (λεωφόρο) ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ. Την δημιουργία Προσκυνήματος στον κύριο χώρο του Λιμανιού αφιερωμένο στη μνήμη και το πρώτο βήμα του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ στην Πόλη, που θα σχεδιασθεί και θα κατασκευασθεί σε συνεργασία και καθ' υπόδειξη της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ.

Την καθιέρωση ετήσιας εκδήλωσης θρησκευτικού περιεχομένου στο χώρο του Λιμανιού, στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου.

Η Διοίκηση του Οργανισμού θα δώσει στην δημοσιότητα την παρούσα Απόφαση - Πρόταση του Δ.Σ. , επιδιώκοντας να εκπληρώσει ένα χρέος, αλλά και παράλληλα θεωρώντας ότι η ονοματοδοσία του Λιμανιού, θα προσθέσει και θα συμβάλλει στην προβολή του και την αύξηση της επισκεψιμότητάς του, επωφελεία της Πόλης και της Περιοχής. Ευπρόσδεκτες είναι οποιεσδήποτε προτάσεις - απόψεις - υποδείξεις από τους φορείς της Καβάλας και όλους τους Καβαλιώτες .

Μετά την εισήγηση του κ. Κοσμίδη και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών , το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την ονομασία του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας σε Απόστολος Παύλος . Η παραπάνω Απόφαση να αποσταλεί στους φορείς της Καβάλας για τυχόν προτάσεις - απόψεις - υποδείξεις .