Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μήπως αναβάθμιση;


Στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Καβάλας υπάρχει ένα μοναδικό τμήμα, που είναι αυτό της Τεχνολογίας Πετρελαίου, παρά την κακοποίηση που δέχθηκε εδώ και χρόνια – στα όρια του βιασμού μπορούμε να πούμε – είναι ένα τμήμα που έχει – ή πρέπει να έχει - ως κύριο αντικείμενο
της γεωτρήσεις. Δεν είναι γνωστό αλλά με την ευκαιρία πρέπει να το πούμε ότι απόφοιτοι αυτού του τμήματος διαπρέπουν στο εξωτερικό από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι την Σιβηρία και από τον Καύκασο μέχρι την Αλάσκα δουλεύοντας σε τι άλλο, πέρα από τις γεωτρήσεις. Αυτό έγινε γιατί όταν όλοι  ήθελαν να κάνουν το τμήμα κουρελού, ένας καθηγητής, μοναχικός καβαλάρης αλλά περίεργος για τους πολλούς, συνέχισε να φωνάζει ότι το κύριο αντικείμενο είναι οι γεωτρήσεις. Δεν θα αναφέρουμε το όνομά του γιατί θα μας μαλώσει, αλλά οφείλουμε να καταθέσουμε την διαπίστωση ότι ο εξελίξεις των δικαιώνουν.



Το άνοιγμα ξανά του κεφαλαίου των γεωτρήσεων πετρελαίου στην Ελλάδα με τον διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ και το μεγάλο ενδιαφέρον τον ξένων εταιριών είναι ένα σημάδι ότι ο τομέας όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά τώρα προσφέρει και σοβαρές ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη. Βέβαια όλοι ξέρουν ότι το πολύ πετρέλαιο είναι στο Αιγαίο, αλλά και αυτό που γίνεται τώρα είναι μια καλή αρχή.



Η Καβάλα – ασχέτως αν η Energean Oil & Gas δεν είναι από τους ανάδοχους του έργου των παραχωρήσεων – μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτή την υπόθεση και αυτό δεν είναι καθόλου μαξιμαλιστικός στόχος, αρκεί το ΤΕΙ Καβάλας να κινηθεί όπως πρέπει.