Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο βιασμός της Fatmagül ή αλλιώς σήριαλ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Την στιγμή που όλα στο Αιγαίο δείχνουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για ένα θερμό επεισόδιο η ελληνική τηλεόραση συνεχίζει όχι απλά να μεταδίδει αντουμπλάριστα  τουρκικά σηρίαλ – κατ’ απαίτηση της Τουρκίας – αλλά αφού περάσαμε επιτυχώς το στάδιο της εξοικείωσης αναλαμβάνει να μας «διαπαιδαγωγήσει» για να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα νεώτερα.

Η αλήθεια είναι ότι πάμε «καλά», είμαστε «καλοί μαθητές». Όλα ξεκίνησαν ως ένας «έρωτας», με το πρώτο σήριαλ που μεταδόθηκε από το ΜΕΓΑΛΟ κανάλι, «Τα σύνορα της Αγάπης», για να τον
εμπεδώσουμε τον έρωτα,  ήρθαν απανωτοί όλοι οι σεβντάδες της Ανατολής να μας μυήσουν στην νέα «τουρκοελληνική» προσέγγιση, παντός είδους, οπότε ως επιστέγασμα μας ήρθε και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής να μας θυμίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο απόγειο της δόξας της. Βέβαια στον πλαίσιο της απογείωσης του σήριαλ που πλασάρει εντέχνως τον νεοοθωμανισμό από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ1, στο οποίο εντελώς τυχαία οι ελληνίδες εμφανίζονται ως πόρνες και οι έλληνες ως ρουφιάνοι και ύπουλοιί!!!

Και επειδή τα υπονοούμενα δεν τα πιάνουμε και τόσο εύκολα, ανέλαβε το ΜΕΓΑΛΟ κανάλι να μας θυμίσει ότι ως νεοέλληνες πάσχουμε από το σύνδρομο της Στοκχόλμης, προβάλλοντας το νέο τουρκοσήριαλ «Fatmagül», κατά το οποίο μια νεαρά βιασθείσα κοπέλα εγκαταλείπεται από τον αρραβωνιαστικό της ( ο ρόλος ταιριάζει στην Ε.Ε.) λόγω του ότι τον ατίμασε (!!!) και ερωτεύεται στον τέλος τον βιαστή της, τον οποίο αναγκάζεται να παντρευτεί!!! Σενάριο που θα μπορούσε να αποδειχθεί προφητικό για την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές.

 Για να μην ψάχνεται το google, να σημειώσουμε  ότι το εν λόγω σύνδρομο, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι η ψυχολογική αντίδραση που παρατηρείται συνήθως σε θύματα απαγωγής ή βιασμού κατά την οποία το θύμα αναπτύσσει και παρουσιάζει έντονα συναισθήματα πιστής υπακοής, θαυμασμού, ταύτισης ή ακόμη και «αγάπης» απέναντι στον απαγωγέα ή τον βιαστή του. Το θύμα προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια του εγκληματία με σχεδόν παιδαριώδη τρόπο. Αν αυτό σας θυμίζει το πώς προσλαμβάνουμε ως νεοέλληνες τις βιαιότητες των Τούρκων στο διάβα της ιστορίας, μάλλον συμφωνείται στην διαπίστωση.

Για την προβολή της Fatmagül, επιστολή διαμαρτυρίας προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέστειλε το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου (!!!) του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας « την προβολή και διαφήμιση τηλεοπτικής σειράς η οποία προωθεί την κουλτούρα του βιασμού. Συγκεκριμένα, με τρόμο παρακολουθήσαμε το διαφημιστικό σποτ σειράς στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, όπου τίθεται το ερώτημα «αν θα ερωτευόταν μια γυναίκα-θύμα τον βιαστή της».
Ωστόσο μέχρι εκεί φτάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην φεμινιστική διάσταση του θέματος, αδυνατώντας ακόμη και τώρα να αντιληφθεί το τι παίζεται με την πλημμυρίδα των τουρκοσήριαλ. Αν φτάσουμε στο θερμό επεισόδιο – πράγμα που απευχόμαστε – να δούμε αν τότε θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια άποψη.

Θεόδωρος Α. Σπανέλης