Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μια πλούσια βραδιά


Όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, στα μαθήματα τοπικής ιστορίας που διοργανώνει ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν δύο εξαιρετικές και καλοδουλεμένες εργασίες. Η πρώτη εισήγηση του δικηγόρου και ιστοριοδίφη Θόδωρου Λυμπεράκη είχε ως θέμα «Ο ρόλος του λίθου στις αρχαίες λατρείες του Παγγαίου», στην
διάρκεια της οποία ο ομιλητής διέτρεξε δεκάδες αιώνες ιστορίας, από τα μυθικά χρόνια μέχρι τις απαρχές της ιστοριογραφίας και από την εποχή των αρχαίων θρακών μέχρι τους χριστιανικούς χρόνους, παρουσιάζονταν την αδιάλειπτη συνέχεια της λατρείας του Θείου επάνω και στις παρυφές αυτού του Όρους. Από τις αρχαίες βραχογραφίες μέχρι τις σπηλιές που φιλοξένησαν αρχαίες δοξασίες και χριστιανούς ασκητές, ο κ. Λυμπεράκης, ξετύλιξε ένα νήμα που καταδεικνύει την διαχρονικότητα της λατρείας και της αναζήτησης του υπερφυσικού σε αυτό τον τόπο, που ένας περιηγητής πριν από εκατό χρόνια περίπου το χαρακτήρισε το δεύτερο ιερό βουνό, μετά τον Άθω. Και αλήθεια είναι ότι σήμερα στο όρος Παγγαίου φιλοξενούνται αρκετά μοναστήρια, θυμίζοντας μας ότι εκεί υπάρχει κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στον Θεό.

 

Η δεύτερη εισήγηση ανήκε στον πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Νίκο Τσουμπάκη ο οποίος παρουσιάζοντας τα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καβάλα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, περιδιάβηκε γειτονιές και σοκάκια, αλλά και κεντρικούς δρόμους, πλατείες και έργα υποδομής που άλλαξαν άρδην την εικόνα της πόλης. Έργα που όλα έγιναν στο όνομα της προόδου αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αιτία να καταστραφούν ιστορικά και ιδιαίτερη ομορφιάς σημεία μέσα στην πόλη μας.