Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ: Ο διάδοχος του «Τσοβόλα δώστα όλα»


Λίγες μέρες πριν αποχωρήσουν από την διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και με απλήρωτη την αγορά της Καβάλας η ηγεσία της εταιρίας, εξαγγέλλει έργα εκατοντάδων χιλιάδων έργων προς τους εργολάβους


Ο παραλογισμός της διοίκησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ συνεχίζεται, αν και τελεί υπό προθεσμία και εν αναμονή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης – κατ’ αρχάς έχει οριστεί για τις 10 Απριλίου, αλλά το πιθανότερο είναι να πάρει αναβολή κατά 30 ημέρες – στην οποία θα παυθεί και θα οριστεί νέα διοίκηση από τον κύριο μέτοχο την Ενεργειακή (Energean oil & gas), όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μαθιός Ρήγας.
Ο παραλογισμός συνίσταται στο ότι η διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ανακοίνωσε χθες ότι «παραιτείται» από το κοίτασμα φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας», το οποίο σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες σύντομα θα βγει σε διεθνή διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα εξαγγέλει την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου από το εργοστάσιο της Β.Φ.Λ. μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ καθώς ο υφιστάμενος παρουσιάζει προβλήματα λόγω της διάβρωσης της ακτής!!!
Ο παραθαλάσιος αγωγός των 7,5 χιλιομέτρων, απασχόλησε πρόσφατα και αθηναϊκή εφημερίδα με τα προβλήματα που παρουσιάζει λόγω της αλλαγής της ακτογραμμής από την θαλάσσια διάβρωση και η λύση που είχε προταθεί ήταν η κατασκευή νέου στο πλαίσιο του έργου της μετατροπής του κοιτάσματος της Κ σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.
Το έργο αυτό, ύψους 400 εκ. ευρώ που διεκδικούσε η Ενεργειακή, εξαιρέθηκε από την νέα σύμβαση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, με σκοπό να πάει στο ΤΑΙΠΕΔ και να αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς διαγωνισμού. Στον οποίο εκτιμούμε ότι θα μετέχει η Ενεργειακή – ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, οι οποίες διαθέτουν προβάδισμα έναντι των άλλων εταιριών καθώς έχουν ήδη μελέτες στα χέρια τους για το εν λόγω έργο. Παρ΄ όλα αυτά με τη χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, αν και για την ακρίβεια η ανακοίνωση υπογράφεται από την «Διεύθυνση του εργοστασίου» λες και έχει το δικαίωμα να ανακοινώνει την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου, χωρίς την γνώση της διοίκησης της εταιρίας, ουσιαστικά αναφέρεται σε ματαίωση!!! Ένα ακόμη παράλογο στην όλη υπόθεση. Μετά τις προσλήψεις στο παρά πέντε, είναι προφανές ότι είτε η διοίκηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, είτε η Διεύθυνση του εργοστασίου – ίσως να είμαστε μπροστά σε φαινόμενο διπολικής κατάστασης – αποφάσισε να δώσει μια «υποσχετική» προς τους εργολάβους και συγχρόνως να δεσμεύσει και την νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση ότι πρέπει εδώ και τώρα να κατασκευαστεί αυτό το έργο. Αν, όλα αυτά σας θυμίζουν την εποχή του «Τσοβόλα, δώστα όλα», βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη φαινόμενο πολιτικής μετάλλαξης της ηγεσίας της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, λίγες ημέρες πριν τελειώσει την «λαμπρή πορεία» της.

Η ανακοίνωση της «διεύθυνσης του εργοστασίου» της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ!!!

Μετά την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να συμπεριλάβει το κοίτασμα φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας» στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ουσιαστικά να αναβάλει οριστικά τον σχεδιασμό του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου», η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου αγωγού παροχής φυσικού αερίου για να συνεχίζει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και για να ικανοποιήσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για απομάκρυνση του υπάρχοντα αγωγού από την παραλία της Νέας Καρβάλης.
Ο σχεδιασμός του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου» προέβλεπε, για τη διακίνηση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από και προς τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ, την κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με μια διαδρομή μακριά από οικισμούς και παραλίες. Ο νέος αγωγός θα μετέφερε το φυσικό αέριο στις χερσαίες εγκαταστάσεις της  ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε., όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν μεγάλοι συμπιεστές για να στέλνουν το φυσικό αέριο στην εξέδρα ΚΑΠΠΑ με νέο υποθαλάσσιο αγωγό για αποθήκευση στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Η διάταξη και ο τρόπος λειτουργίας του νέου αγωγού θα επέτρεπαν την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. να προμηθεύεται το φυσικό αέριο που χρειάζεται από το δίκτυο της ΔΕΠΑ μέσω αυτού του αγωγού και έτσι να θέσει εκτός λειτουργίας τον υπάρχοντα αγωγό.
Ο υπάρχον αγωγός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Νέας Καρβάλης το 1981 με όλες τις απαιτούμενες άδειες και τις νόμιμες διαδικασίες είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και έχει παραχωρηθεί για χρήση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. μαζί με το σύνολο των θαλασσίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων και των υποθαλάσσιων αγωγών το 1999 με τον νόμο 2779/99 ο οποίος αποτελεί τη «Σύμβαση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. με το Ελληνικό Δημόσιο». Σύμφωνα με τη Σύμβαση η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αγωγού. Ο αγωγός συνδέει το εργοστάσιο των Πετρελαίων με το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, ακολουθώντας μια διαδρομή συνολικού μήκους 7,5 χλμ από τα οποία τα 1,7 χλμ είναι παραθαλάσσια αφού διέρχονται μέσα ή κατά μήκος της παραλίας της Νέας Καρβάλης.
Τα τελευταία 3 χρόνια, οι έντονες θαλασσοταραχές έχουν διαβρώσει, και συνεχίζουν να διαβρώνουν αμείωτα, σημαντικά τμήματα της ακτής ανατολικά της Νέας Καρβάλης με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, να έχει εξαφανιστεί μια ζώνη αιγιαλού και παραλίας που ξεπερνά τα 200 μέτρα σε μήκος και 25 μέτρα σε πλάτος. Σε αυτή την περιοχή ο υπόγειος αγωγός έγινε πλέον παραθαλάσσιος και η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. προέβη άμεσα στην κατασκευή κυματοθραύστη για την άμεση προστασία του αγωγού και την αποτροπή κάποιου σοβαρού ατυχήματος. Το προστατευτικό έργο είναι προσωρινό με την έννοια ότι επιτρέπει την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος όταν, κάποια στιγμή στο μέλλον, ο αγωγός θα πάψει να λειτουργεί.
Οι συνεχιζόμενες όμως έντονες θαλασσοταραχές προκαλούν περαιτέρω διάβρωση του αιγιαλού και της παραλίας στη συγκεκριμένη περιοχή και δημιουργούν την ανάγκη για άμεση και συνεχή φροντίδα με συχνές επεμβάσεις για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του προστατευτικού έργου. Ταυτόχρονα παρατηρείται το φαινόμενο να χάνεται σιγά-σιγά η παραλία ενώ τα σπίτια, που χτίστηκαν κοντά στον αιγιαλό και κατά συνέπεια κοντά στον υπόγειο αγωγό, να βρέχονται από την θάλασσα και να χάνουν σταδιακά μέρος της αυλής τους. Ουσιαστικά, με την συνεχιζόμενη διάβρωση της ξηράς από τη θάλασσα, η ακτογραμμή μετακινείται προς την ξηρά και έτσι προκύπτει ένας «μετακινούμενος νέος αιγιαλός». Το πρόβλημα αυτό δεν εμφανίζεται μόνο στην περιοχή της Νέας Καρβάλης αλλά και σε άλλες περιοχές της Καβάλας και όλης της Βόρειας Ελλάδας και του Αιγαίου Πελάγους.
Επειδή λόγω της οριστικής αναβολής του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου» αλλά και της αδυναμίας της Πολιτείας να λάβει μέτρα και να κατασκευάσει τα απαιτούμενα «λιμενικά έργα» προκειμένου να αντιστραφεί το φαινόμενο και να προστατευθούν οι παραλίες, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στην κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, ίδιου μεγέθους με τον υπάρχοντα αγωγό δηλαδή διαμέτρου 15 εκατοστών του μέτρου.
Το σημείο σύνδεσης του νέου αγωγού με τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ θα είναι πάνω από την Εγνατία οδό 2 χλμ ανατολικά του οικισμού της Νέας Καρβάλης και η διαδρομή του νέου αγωγού θα είναι περίπου 1800 μέτρα, από βορρά προς νότο, μέχρι τις χερσαίες εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε.
Το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε 12 – 18 μήνες ανάλογα με την ανταπόκριση του ΔΕΣΦΑ, όσον αφορά τη σύνδεση και τον μετρητικό σταθμό, και των αρμοδίων υπηρεσιών, όσον αφορά την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
Διευκρινίζεται ότι, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και η κατασκευή του νέου αγωγού, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με συνεχή φροντίδα και συντήρηση ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του αγωγού και η αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις. Μετά δε την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. θα αποκαταστήσει πλήρως την περιοχή με την απομάκρυνση των υλικών που χρησιμοποίησε για την κατασκευή του κυματοθραύστη.

ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε.
Διεύθυνση Εργοστασίου