Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Γ.Ε.ΜΗ.σαμε γραφειοκρατικά κόλπα


Τι χειρότερο μπορεί να περιμένει κανείς όταν μπλέκει με την γραφειοκρατία και την ανεπάρκεια; Τίποτα, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να οπλιστεί με πολύ υπομονή και κουράγιο για να περιμένει να γίνει η δουλειά του. Και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Μέχρι πρότινος, δηλαδή μέχρι και το 2012,
όταν μια εταιρία ήθελε ένα πιστοποιητικό μεταβολής ή μη μεταβολής των στοιχείων της, πήγαινε ο εκπρόσωπό της στο Πρωτοδικείο Καβάλας, συμπλήρωνε μια αίτηση με ένα μεγαρόσημο των 5 ευρώ και σε χρόνο που κυμαίνονταν από 2 – 3 λεπτά μέχρι 10 λεπτά αν έπεφτε σε μεγάλη κίνηση, είχε εξυπηρετηθεί.

Από τα τέλη του 2012 άρχισε να εφαρμόζεται το Γενικό Εμπορικό Μητρώο το οποίο σαν αρμοδιότητα πέρασε στα Επιμελητήρια. Χθες λοιπόν χρειαστήκαμε ένα πιστοποιητικό από  το ΓΕΜΗ και πήγαμε το πρωί στο Επιμελητήριο Καβάλας να καταθέσουμε την σχετική αίτηση. Εκεί διαπιστώσαμε ότι οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί από τις εταιρίες εδώ και δύο μήνες, κείτονται στο πάτωμα, χωρίς καμία στοιχειώδη αρχειοθέτηση. Για μηχανογραφική οργάνωση δεν γίνεται λόγος καθώς όπως φαίνεται θα ήταν μια υπερβολική απαίτηση!!! Επειδή όμως άκρη δεν έβγαινε, χρειάστηκε να προσκομίσουμε ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου της απογραφής, αριθμό πρωτοκόλλου και  επειδή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού ενδεχομένως σήμερα να μας ζητηθούν και επιπλέον στοιχεία, όπως σε τι χρώμα φακέλου έγινε η κατάθεση των δικαιολογητικών, αν η πληρωμή του παράβολου των 30 ευρώ, ήταν σε κέρματα ή χαρτονομίσματα και άλλα σχετικά που θα συντόμευσαν το χρόνο…. Ελπίζουμε εντός της ημέρας, να έχει τελειώσει η δουλειά μας.