Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Απάντηση στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ


Απάντηση από κοινού με το Επιμελητήριο, το Σύλλογο Ξενοδόχων και το Σύλλογο καφεζυθοπωλών προτίθεται να δώσει ο Δήμος Καβάλας στο δημοσίευμα «ειδικού συνεργάτη» του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα και αναφέρεται στην παρουσία των Τούρκων στην Καβάλα. Ο Δήμος εκτιμά ότι το εν λόγω δημοσίευμα είναι καθαρά υποκινούμενο
χωρίς να κατονομάζει τα κέντρα από τα οποία προέρχεται και υπογραμμίζει ότι περιέχει πολλές ανακρίβειες, αφού ο Δήμος δεν προτίθεται να αναστηλώσει κανένα απολύτως μουσουλμανικό μνημείο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Ο λεγόμενος «μεντρεσές» που μέσω ΕΣΠΑ θ’ αναστηλωθεί δεν είναι λατρευτικός χώρος, δηλαδή δεν περιλαμβάνει μουσουλμανικό τέμενος αλλά μόνο τους παλιούς χώρους υποδοχής και διαμονής των ιεροσπουδαστών και ιεροδιδασκάλων. Ενώ ο λατρευτικός χώρος που υπήρχε δίπλα – προς την πλευρά της Αμ. Ερυθρού Σταυρού, τζαμί με μιναρέ, έχει κατεδαφιστεί εδώ και χρόνια.
Πληροφορούμαι πάντως ότι όταν ανέκυψε το θέμα της ανάδειξης του παλιού υδραγωγείου (καμάρες) ο Δήμος είχε εκφράσει την επιθυμία να κατεδαφίσει εντελώς το ερειπωμένο κτίσμα του μεντρεσέ και τον σταμάτησε ή μάλλον του άλλαξε γνώμη ο τότε διευθυντής της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αργύρης Μπακιρτζής. Ο τελευταίος είχε τονίσει τότε την ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία του εν λόγω κτίσματος. Σύμφωνα με τα σχέδια ο παλιός μεντρεσές όταν αναστηλωθεί θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας διαφόρων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Αυτά μέσες άκρες θα είναι η απάντηση στο περιοδικό.