Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι η Καβάλα;


Εδώ και ένα μήνα περίπου στην πρώτη σελίδα του «Χ» υπάρχει αναρτημένη μια φωτογραφία μιας γειτονιάς της Καβάλας, είναι στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Γεωργίου, όπου απεικονίζονται τα γνωστά σκαλάκια με τα οποία είναι γεμάτη η πόλη. Επίσης στην ίδια φωτογραφία, αν προσέξατε, υπάρχουν απλοί καθημερινοί άνθρωποι που κυκλοφορούν, στα μπαλκόνια υπάρχει μπουγάδα απλωμένη και τα σπίτια που εικονίζονται είναι ένα μείγμα παλαιότερων και νεώτερων κατασκευών.


Είναι μια εικόνα που δεν προσομοιάζει τις γνωστές τουριστικές φωτογραφίες της πόλης, στις οποίες φαίνεται η συνοικία της Παναγίας, οι Καμάρες, το λιμάνι, οι παραλίες της πόλης και γενικότερα το πανοραμικό τοπίο που την κάνει ξεχωριστή. Την επιλέξαμε όμως γιατί είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να μιλήσουμε και αυτό δεν είναι μια «τουριστική εικόνα» της πόλης, αλλά μια πραγματική, με σκοπό να προκαλέσουμε ένα ανοιχτό δημόσιο διάλογο για το τι είναι η Καβάλα; Μια συζήτηση που επιθυμούμε να γίνει με αφορμή τα εκατόχρονα από την απελευθέρωση της πόλης από τους Βουλγάρους και τον Οθωμανικό ζυγό.

Δεν θέλουμε ούτε να αδικήσουμε την εικόνα της πόλης, αλλά ούτε και να την εξωραΐσουμε. Για να το πούμε διαφορετικά δεν θέλουμε ο διάλογος να γίνει για μια πόλη μνημείων, αλλά για μια πόλη ανθρώπων. Σαφώς και κομμάτι της πόλης είναι όλα τα μνημεία, είτε είναι ανθρώπινα, είτε είναι από το χέρι του Θεού, αλλά από μόνα τους συνθέτουν μια πόλη Ντίσνεϋλαντ, όχι μια πόλη με προβλήματα, με ανθρώπους που μοχθούν, που αγωνίζονται για τον επιούσιο και αγωνιούν για το αύριο, για την πόλη που θα παραδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Γι’ αυτή την πόλη θέλουμε να μιλήσουμε και μαζί να αναζητήσουμε το νόημα της ύπαρξης της, γιατί αυτό και μόνο αυτό αποτελεί το τροχιοδεικτικό της πορείας της από εδώ και πέρα. Οι μέχρι τώρα εορταστικές εκδηλώσεις έμειναν στην μνήμη, στην υπενθύμιση, στην ανάμνηση, ικανή και αναγκαία συνθήκη για να γνωρίσουμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να μιλήσουμε όμως για το μέλλον, αν δεν προσθέσουμε και το παρόν της, την σημερινή ζωή των κατοίκων της.

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε με όποιον θέλει να εκφραστεί όχι μόνο για το χθες, αλλά και για το σήμερα και προπαντός το αύριο της πόλης, πως το θέλουμε, πως το βλέπουμε, σε τι ελπίζουμε. Περιμένουμε τις απόψεις σας, να τις φιλοξενήσουμε και να γίνουν η αφορμή για μια ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση. Το ερώτημα είναι απλό «Τι είναι η Καβάλα;» αν απαντήσουμε σε αυτό θα έχουμε νοηματοδοτήσει και την από εδώ και πέρα πορεία της πόλης. Οψόμεθα…

Θεόδωρος Α. Σπανέλης