Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μια ευκαιρία


Η σημερινή ημέρα και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν λαμπρύνονται από την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και γίνονται ξεχωριστές γιατί ο Πατριάρχης της Χριστιανοσύνης θα πατήσει το πόδι του στη γη που το θέλημα το Θεού ήταν να ιδρυθεί η πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης και να βαπτισθεί εδώ η πρώτη ευρωπαία χριστιανή, η Λυδία η Φιλιππησία. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο, ίσως εμάς να μας ξενίζει λόγω άγνοιας, ότι σε όλο τον κόσμο, δυτικό και ανατολικό, ο Ζυγάκτης ποταμός αποκαλείται ο Ιορδάνης ποταμός της Ευρώπης. Για ανυπολόγιστο αριθμό χριστιανών είναι ένας από τους στόχους της ζωής τους να έρθουν και να προσκυνήσουν σε αυτό το τόπο, και αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο ο χώρος δέχεται χιλιάδες επισκεπτών – προσκυνητών.

Όλα αυτά ίσως και να μας ξενίζουν όπως προαναφέραμε γιατί, ακόμη, δεν έχουμε καταλάβει που ζούμε, δεν έχουμε καταλάβει την ιστορικότητα αυτής της περιοχής και αυτής της πόλης. Και πώς να το καταλάβουμε όταν έχουμε ξεχάσει ακόμη και το όνομα της βυζαντινής Χριστούπολις; Πόσοι καβαλιώτες γνωρίζουν σήμερα έστω και την ύπαρξή της και το τι σήμαινε το όνομα που της έδωσαν. Καλά – καλά δεν ξέρουμε ούτε μέσα από ποιες πνευματικές διεργασίες και σκέψεις, οι μακρινοί μας πρόγονοι έφτασαν να δώσουν στην πόλη το όνομα του Χριστού. Αγνοούμε παντελώς μια σημαντική στιγμή και καμπή στην ιστορία της. Έχοντας αυτό το τεράστιο χάσμα στο μυαλό μας πως είναι δυνατόν να καταλάβουμε τι σημαίνει όλο αυτό και τι συμβαίνει σήμερα;


Ζούμε σε μια ναρκοθετημένη εποχή υπό την πραγματικότητα που γεννάει μια καθολική χρεωκοπία, στη χώρα και κατ’ επέκταση και στο νομό μας και στην πόλη μας. Αν δεν πιαστούμε τώρα από τις σταθερές για να πατήσουμε και να αναταχθούμε πότε θα το κάνουμε; Και η Ιστορία αυτής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής έχει να προσφέρει…

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, πέρα από ένα ιστορικό γεγονός, πέρα από τις κοσμικότητες που αναπόφευκτα θα συνοδεύσουν τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα, είναι και ένα βαθύ πνευματικό γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αφύπνισή μας. Ποτέ δεν είναι αργά για μια «επανεκκίνηση» μόνο που είναι σπάνιο να έχουμε πολλές ευκαιρίες. Η λέξη ευκαιρία, προέρχεται από το ΕΥ και το ΚΑΙΡΟΣ, δηλαδή δηλώνει  τον καλό καιρό. Είναι τώρα καλός ο καιρός για να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος, για όσους ζούμε σε αυτή την περιοχή, για να μπορέσουμε να εξοπλιστούμε με τα απαραίτητα όπλα για την διαχείριση της κρίσης.

Γιατί να αφήσουμε αυτό τον καλό καιρό να περάσει και να φύγει; Ο σοβαρός και συνετός καλλιεργητής στον καλό καιρό γεωργεί για να μπορεί να θερίσει! Μένει να αποδείξουμε αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία.