Βαρθολομαίος: «Αξίως του Ευαγγελίου του Χριστού να πολιτεύεσθαι»
«Οι Φίλιπποι των μακεδόνων βασιλέων, η Νεάπολις του Αποστόλου Παύλου, η Χριστούπολις των Χριστιανών και η Καβάλα των Οθωμανών….»
Με την τέλεση του αγιασμού των υδάτων και υπό τους ήχους του «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου στου Κύριε…» υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και των συλλειτουργών μητροπολιτών και ιερέων στον Ζυγάκτη ποταμό, ολοκληρώθηκε χθες το πρωί στον χώρο του Βαπτιστηρίου της Αγ. Λυδίας η πανηγυρική θεία λειτουργία για τη μνήμη της Αγ. Λυδίας της πορφυροπώλιδος, παρουσία πλήθους κόσμου. Αμέσως μετά ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. κ. Προκόπιος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αντήλλαξαν συμβολικά δώρα και μίλησαν για τους ακατάλυτους δεσμούς της Ορθοδοξίας με την περιοχή μας. Το δώρο του σεβασμιότατου κ. Προκοπίου προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο ήταν μια χρυσοποίκιλτη στολή με την οποία λειτούργησε χθες και την καθαγίασε, ενώ ο παναγιότατος κ.κ. Βαρθολομαίος δώρισε στον κ.κ. Προκόπιο ένα χρυσό εγκόλπιο καθώς και ένα δισκοπότηρο για τις ανάγκες του Ιερού Ναού του Βαπτιστηρίου.
Στην προσφώνηση του ο σεβασμιότατος κ. Προκόπιος αναφέρθηκε στο καθοριστικό για την περιοχή μας και ολόκληρη την Ευρώπη πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από τον τόπο μας, στις αποστολικές γραφές και στα όσα αναφέρονται για την ισαπόστολο Αγ. Λυδία, στην βάπτισή της και στην ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας της Ευρώπης. Επιπλέον κ. Προκόπιος στάθηκε ιδιαίτερα στην βυζαντινή Χριστούπολις, αναδεικνύοντας όχι απλά το θέμα αλλά επισημαίνοντας ότι ήταν η διάδοχη πόλη της αρχαίας και αποστολικής Νεάπολις και η πρόδρομος της σημερινής Καβάλας. Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε επίσης στην παγκόσμια ακτινοβολία που έχει σήμερα αυτός ο χώρος που προσελκύει χιλιάδες ομόδοξους και ετερόδοξους Χριστιανούς. Στην συνέχεια παρέθεσε γεγονότα που είχαν να κάνουν με την ανέγερση του ναού του Βαπτιστηρίου και σε όσους συνετέλεσαν είτε οικονομικά, είτε με την εργασία του στην ανέγερση του ναού και την διακόσμησή του, καθώς και στην διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Στην αντιφώνηση του ο παναγιότατος κ.κ. Βαρθολομαίος εκθείασε ιδιαίτερα το πανέμορφο τοπίο, την σημασία που έχει για ολόκληρη την Χριστιανοσύνη και το πλούσιο αποστολικό έργο της Αγ. Λυδίας. Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επιχειρώντας - για ακόμη μια φορά στην τριήμερη παρουσία του εδώ - μια ιστορική αναδρομή στο ρόλο και την σημασία της περιοχής σημείωσε ότι «Έχουμε τους Φιλίππους των αρχαίων Μακεδόνων Βασιλέων και των Ρωμαίων, την Νεάπολις του Αποστόλου Παύλου, την Χριστούπολις των Χριστιανών και την Καβάλα, των Οθωμανών, του Αγ. Φιλόθεου και των Νεοελλήνων»!!! Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το ποίμνιο το συνθέτους τόσο γηγενείς Χριστιανοί όσοι και ένας πολύ σημαντικός αριθμός προσφύγων, που ξεριζώθηκαν βίαια από περιοχές της καθ’ ημάς Ανατολής. Για ακόμη μια φορά ο παναγιότατος κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Χριστουπόλεως δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, να ανοίξει επιτέλους ένας διάλογος γύρω απ’ αυτό το θέμα. Στην συνέχεια ο κ.κ. Βαρθολομαίος συνέστησε «να χαίρεστε πάντοτε την ευεργετική παρουσία της Αγ. Λυδίας της Φιλιππησίας και να προβάλετε την προστάτιδά σας ως ένα υπέροχο παράδειγμα για τις θυγατέρες σας, για όλα τας γυναίκας του τόπου σας, για όλας τας χριστιανάς γυναίκας της Ευρώπης…» επίσης σημείωσε «σας έχουμε στην καρδία μας και προσευχόμαστε συνεχώς για εσάς» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η καρδία είναι το κέντρο του ανθρώπου και γι’ αυτό οι πατέρες μιλάνε για κάθαρση της καρδίας με την συνεχή προσευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον ημάς»… εκεί είναι το κατοικητήριο του Θεού» για να προσθέσει ότι με τη πρεσβεία της Αγ. Λυδίας να ζητήσουμε να ανοίξει η καρδιά μας για να δεχθεί το Θεό και στην συνέχεια να του την προσφέρουμε».
«Η σημερινή πατριαρχική και πολύαρχιερατική Θεία λειτουργία ήρθε να επισφραγίσει τους αρχαίους πνευματικούς στενούς δεσμούς της σεβάσμιας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεων με την τοπική Εκκλησία και της πόλεως της Καβάλας» τόνισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος « Σήμερα οι δεσμοί αυτοί για ιστορικούς λόγους είναι χαλαροί, από πλευρά καθαρά διοικητικής αλλά από πνευματικής ισχυρότατοι» και τέλος κάλεσε όλους τους πιστούς «αξίως του Ευαγγελίου του Χριστού να πολιτεύεσθαι» στο όνομα του Ιησού Χριστού.