Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ένας κρυμμένος θησαυρός


Την Παρασκευή το βράδυ, με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων, του Δήμου Καβάλας και των δυο Εφορειών, Κλασσικών και Βυζαντινών αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα με θέμα «Οι Φίλιπποι στον κατάλογο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO». Για πολλούς το θέμα ίσως να μην λέει και τίποτα και ως απόδειξη μπορούμε να επικαλεστούμε το γεγονός ότι πέρα από τους εκπροσώπους της περιφερειακής διοίκησης ΑΜΘ, της δημοτικής αρχής Καβάλας, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Προκόπιο, τους πρώην δημάρχους Φιλίππων Λ. Κωταϊδη και Λ. Τσαλταμπασίδη, αρχαιολόγους και μερικές  δεκάδες κατοίκων της περιοχής των Κρηνίδων δεν ήταν άλλοι από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας.
Αφήσαμε απ’ έξω την αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λένα Γαρυφάλου, η οποία δεν ξέρουμε αν ήρθε εκ του πρωτοκόλλου ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ή ως μια καβαλιώτισσα επιχειρηματίας η οποία βλέπει σε όλα αυτά που επιχειρούνται να γίνουν μια εξαιρετικά σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία…

Γιατί η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, πέραν του ότι υπηρετεί την ανάγκη ανάδειξης της ιστορίας του τόπου, αποτελεί μια τεράστια αναπτυξιακή πρόκληση, η οποία για να μπορέσει να γίνει χειροπιαστή πραγματικότητα  σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα χρειάζεται πέρα από τα λόγια των πολιτικών, την παρουσία της τοπικής κοινωνίας – όχι μόνο του πρώην Δήμου Φιλίππων – αλλά σχεδόν του συνόλου του νομού και οπωσδήποτε τους επιχειρηματίες. Χωρίς τους επιχειρηματίες δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, και αν κανείς φοβάται την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση, γι’ αυτό υπάρχουν οι αρχαιολόγοι. Δουλειά των Εφορειών δεν είναι να αποτελούν εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση αλλά να καθοδηγούν και να δίνουν λύσεις που θα σέβονται τους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Αυτά τα λίγα για μια εκδήλωση που έδωσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, όχι μόνο με τις καλές εισηγήσεις που ακούστηκαν αλλά γιατί άνοιξε ένα παράθυρο αναπτυξιακής ελπίδας σε μια εποχή που πληθαίνουν τα αδιέξοδα και σπανίζει η ελπίδα.